09 Mar 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, -4 °C

Danske soldater træner i at bombe i bebyggede områder

Klar til krig

Danske soldater træner i at bombe i bebyggede områder

Kampfly brager i disse dage igennem luften over fire jyske byer – og på landjorden sniger bevæbnede soldater sig rundt med laserudstyr for at lede "bomber" og "missiler" mod mål i bebyggede områder.

Bevæbnede danske soldater og kampfly træner i denne uge i at ramme mål i bebyggede områder.
FOTO: Lars Richter/Flyvevåbnets Fototjeneste
1 af 1

Kampfly og bevæbnede danske soldater øver sig i denne uge i at bombe i bebyggede områder.

Formålet med øvelsen er ifølge Forsvarskommandoen, at danske soldater skal "... lede kampfly-angreb fra jorden. Arbejdet består blandt andet i at kommunikere med piloterne og udpege mål i bebyggede områder i både dagslys og mørke".

Ingen grund til panik (...) JTAC-eleverne øver sig i at lede kampfly-angreb fra jorden.
Forsvarskommandoen

Øvelsen finder sted i en række områder, herunder Skamlingsbanken ved Sjølund, Horsens, Løjt Kirkeby og Løgumkloster.

Forsvarskommandoen har sendt en advarsel ud til lokalbefolkningen om, at der vil være usædvanlig flyaktivitet og bevæbnede soldater med natkikkerter i de syv dage, øvelsen finder sted. Ifølge militæret er der "ingen grund til panik" – det er bare en øvelse.

Soldaterne er alle såkaldte Joint Terminal Attack Control-elever. Joint Terminal Attack Control er en uddannelse, som både USA og NATO opererer med. Den skal gøre soldater i stand til med avanceret laserudstyr at udpege mål på jorden og tilkalde bombefly og helikoptere med missiler, som kan ødelægge bygninger og nedkæmpe fjenden.

I fredsbevægelsen vækker det bekymring, at danske soldater øver i at bombe i bebyggede områder. 

– Øvelsen er en forberedelse til Danmarks fortsatte aktivistiske udenrigspolitik – hvor man vil bombe sig til fred i verden – som den ny regering og Folketinget desværre ser ud til at fortsætte. Efter al sandsynlighed vil regeringen gå med i USA's angrebsstyrke i Syrien, hvilket ikke kun vil koste mange civile ofre, uanset hvor godt uddannede de danske soldater vil blive til at lede bombardementerne, men også være et klart overgreb på folkeretten, idet Syrien som suveræn stat ikke godkender aktionen, siger Helge Ratzer fra Aarhus mod Krig og Terror.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. aug. 2019 - 10:22   21. aug. 2019 - 11:34

Krig

ml@arbejderen.dk