18 Sep 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 26 °C

Dansk våbenindustri gør klar til eksporteventyr

Krigens kræmmere til årsmøde

Dansk våbenindustri gør klar til eksporteventyr

Den danske våbenindustri ser store muligheder i at blive underleverandør til Lockheed Martin, der vandt milliardordren om at levere 27 kampfly til Danmark. Også EU's planer om at styrke militæret vækker begejstring.

Formanden for dansk våbenindustris lobbyorganisation, FAD, Frank Bill forudser milliardordrer til danske våbenfirmaer i de kommede år. FAD har våbeneksport som hovedtema på sit årsmøde og har netop nedsat en kampflygruppe.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

I morgen og på torsdag mødes den samlede danske våbendustri til deres årlige konference på Hotel Comwell Hvide Hus i Aalborg.

I år vil der være fokus på forretningsmulighederne i USA, Europa samt markeder uden for NATO, forklarer Frank Bill, direktør i brancheorganisationen Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark, FAD.

Vi har dannet en gruppe for at forsøge at køre dansk industri i fælles stilling overfor USA og Lockheed Martin. 
Erling Dyrmose, Multicut A/S

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen åbner konferencen. Herefter følger oplæg om "Danske perspektiver på det globale eksportmarked" og "Adgang til USA's forsvarsmarked" og en række cases med danske våbenfirmaer, der har haft succes med at eksportere militært udstyr.

På konferencen vil der også være en stor udstilling, hvor våbenfirmaer fra ind- og udland viser deres seneste nye våben og militært udstyr frem.

En repræsentant for EU-kommissionen kommer med et oplæg om den nye handlingsplan, der skal styrke opbyggelsen af en selvstændig europæisk våbenindustri.

>> LÆS OGSÅ: Våbenfirmaer er med til at fastlægge EU's forsvarspolitik

– 80 procent af omsætningen hos den danske forsvarsindustri er baseret på eksport. Vi ser klart muligheder i EU's forsvarsstrategi, der sætter midler af til forskning og udvikling på europæisk plan. Vi håber på at danske virksomheder og universiteter kan få del i disse midler, siger Frank Bill til Arbejderen.

I forvejen er den danske våbenindustri i fremgang. Omsætningen vokser år for år og landede i 2015 på 2,5 milliarder kroner.

Kampfly giver ordrer

Konferencen er en "unik mulighed" for at mødes og netværke med "beslutningstagere på højt niveau i Forsvarsministeriet, de væbnede styrker og professionelle forsvarsvirksomheder", hedder det blandt andet i indbydelsen. 

Den amerikanske våbenproducent Lockheed Martin, der vandt milliardordren om at levere 27 kampfly til Danmark, flyver ikke mindre end syv repræsentanter ind fra USA. Dermed er Lockheed Martin det firma, der møder suverænt mest talstærkt op på årsmødet.

– I forhold til USA ser vi især eksportmuligheder i forbindelse med indkøbet af de nye kampfly hos amerikanske Lockheed Martin. Man overvejer blandt andet at ansætte flere folk på den danske ambassade i USA for at nedbryde barrierer og skabe kontakter på det amerikanske marked, forklarer Frank Bill til Arbejderen.

>> LÆS OGSÅ: Militæret gør klar til indkøb for milliarder

Dansk Industri ser da også kampfly-købet som en "entrebillet ... til en eksklusiv klub bestående af bare ni landes virksomheder, der har mulighed for at byde på leverancer til over 3000 kampfly, der skal produceres over de kommende 30 år i F-35 programmet", hedder det på DI's hjemmeside.

Lockheed Martin forudser da også ordrer på op til 26,5 milliarder kroner til dansk våbenindustri.

Kampfly-industri samler sig

Våbenindustriens lobbyorganisation, FAD, har netop nedsat en kampfly-industrigruppe, der skal  arbejde med at få ordrer hjem og gøre danske våbenfirmaer til underleverandører til Lockheed Martin.

– Vi har dannet en gruppe for at forsøge at køre dansk industri i fælles stilling overfor USA og Lockheed Martin. Vi vil sammen vise, hvad vi kan byde ind med. Det er især højteknologi. Målet er selvfølgelig at hente ordrer hjem til Danmark. Lockheed Martins kampfly-projekt løber i 30-40 år. Så vi håber på et samarbejde, der vil bestå i mange år fremover, fortæller Erling Dyrmose til Arbejderen. Han repræsenterer det danske våbenfirma Multicut A/S i FAD's kampflygruppe.

Han uddyber:

– Det er vigtigt, at industrien sikrer en konstant påvirkning - både kommercielt og politisk. Den danske ambassade i USA skal have antennerne ud. Og politisk bør der sikres flere offentlige penge til forskning og udvikling til dansk forsvarsindustri, så vi kan sikre, at vi er med helt fremme. Det er ofte meget kostbart at forske i højteknologiske kampfly.

Herudover arbejder gruppen på en konference i Herning Kongrescenter til maj. Her er det planen, at Lockheed Martin vil præsentere sine ønsker, og dansk våbenindustri vil præsentere, hvad de kan byde ind med.

07. feb. 2017 - 10:37   07. feb. 2017 - 15:02

Våbenindustri

ml@arbejderen.dk
Våbenindustrien i Danmark
  • FAD, Forsvars- & Aerospaceindustrien i Danmark, er brancheorganisation for den industri, som producerer våben og andet materiel til militæret. Cirka 80 procent går til eksport.

  • Organisationen er voksende og har 91 medlemmer (2018-tal). Medlemsvirksomhederne har knap 4000 ansatte. Hertil kommer de job, som skabes hos underleverandører.

  • Blandt de største firmaer er: Terma, Weibel, Systematic, Falck Schmidt Defense Systems, Hydrema

  • Branchens omsætning var i 2017 på cirka tre milliarder kroner - mod 1,5 milliarder i 2006.

  • Arbejderen har løbende dækket udviklingen i den danske våbenindustri. Læs alle vores artikler her.