28 Jan 2021  

KBH: Overskyet, 1 °C

Danmark skal bevogte Fort Europa

Overvågningsfly mod flygtninge

Danmark skal bevogte Fort Europa

EU begår igen og igen den fejl at tro, at man kan løse flygtningeproblemet ved at bygge højere mure og øge grænsekontrollen. Flygtningene vil blot begive sig ud på endnu farligere flugtveje for at nå i sikkerhed i Europa, advarer Amnesty.

Det er flygtninge som disse, der forsøger at krydse Middelhavet for at komme i sikkerhed i EU, som det danske overvågningsfly skal være med til at bekæmpe.
FOTO: Yannis Behrakis/Reuters/Scanpix
1 af 1

Danmark skal hjælpe EU's grænseagentur Frontex med at bevogte EU's ydre grænser.

I tirsdags sendte Danmark et Challenger-overvågningsfly til Italien. Flyet skal indgå i EU's operation Triton, der skal sikre EU’s ydre grænse i Middelhavet mod flygtninge og migranter fra Nordafrika.

Billederne fra det danske overvågningsfly skal være med til at "bekæmpe illegal migration", skriver Forsvarsministeriet blandt andet om det danske bidrag til EU's operation. 

– Det er en vigtig politisk prioritet, at EU sikrer sine ydre grænser ordentligt, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

Triton operationen går ud på at patruljere med krigsskibe og fly 30-40 sømil ud for Italiens og Maltas grænser.

>> Læs mere om EU's operation Triton hos Frontex

I september sendte Danmark seks mand afsted til en anden Frontex-mission, der skal sikre Bulgariens grænse til Tyrkiet.

Rekordantal døde

EU's lukkede grænser betyder, at flygtninge fra det stigende antal konflikter rundt om i verden konstant må finde på mere og mere desperate og farlige flugtveje for at nå til EU.

Ifølge FN's organisation for migration døde mindst 5079 på vej til EU over Middelhavet i 2016. Det er det højeste antal døde nogensinde. Ifølge FN kan tallet meget vel kan være mindst 300 højere.

– EU vil sætte hårdt ind mod menneskesmuglerne. Men hvordan har EU tænkt sig at bekæmpe illegal indvandring i praksis, uden at det går ud over de mennesker, der sidder i bådene, spørger Amnestys seniorrådgiver med speciale i mennesker på flugt, Joakim Hesse Lundström.

Han uddyber:

– I praksis er det krigsskibe fra NATO, der sættes ind mod bådene med flygtninge. Men menneskesmuglerne er ikke i bådene. De bliver i land. Derfor er bådene kun fyldt med flygtninge. EU begår igen og igen den fejl at tro, at man kan løse flygtningeproblemet ved at bygge højere mure og øge grænsekontrollen. Men folk vil stadig være på flugt. De vil blot begive sig ud på endnu farligere flugtveje for at nå i sikkerhed i Europa.

I hænderne på menneskesmuglerne

Det officielle formål med at sende det danske fly til Middelhavet er blandt andet at bekæmpe menneskesmuglere. Men faktisk er EU selv skyld i at menneskesmuglerne har kronede dage.

EU's asylsystem betyder nemlig, at flygtninge ikke kan søge asyl fra nærområderne eller fra EU-landenes ambassader, som de kunne frem til 1990'erne, og de kan heller ikke rejse til Europa med fly.

Et EU-direktiv pålægger nemlig flyselskaberne – på egen regning – at returnere alle, der ikke kan fremvise en opholdstilladelse. Myndighederne kan pålægge flyselskaberne bøder, hvis de fragter asylansøgere, der ikke har ret til asyl.

Derfor afviser flyselskaberne enhver potentiel asylansøger, der ikke kan fremvise gyldigt visum/opholdstilladelse ved check-in skranken. Og den slags indrejsedokumenter er umulige at få fat på i lande som Afghanistan og Syrien. Og flyselskaberne har hyret tidligere grænsevagter og investeret milliarder af kroner i udstyr, der skal afsløre falske pas og dokumenter.

– Det er absurd, at EU hylder principperne om at alle mennesker skal have ret til at søge asyl og hylder menneskerettighederne - men samtidig lukker ned for de sikre flugtkorridorer til EU, der skal sikre, at alle mennesker har ret til at udøve retten til at søge asyl, sagde Martin Lemberg-Pedersen i en tidligere artikel i Arbejderen. 

Han har en ph.d. i EU's grænsekontrol og forsker i EU's asyl-, flygtninge- og indvandrerpolitik på Københavns Universitet.

>> LÆS OGSÅ: EU sender flygtninge i armene på menneskesmuglere

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. jan. 2017 - 07:54   12. jan. 2017 - 08:00

Flygtninge

ml@arbejderen.dk