19 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 7 °C

Bred kreds indkalder til demo mod israelsk annektering

4. juli i København

Bred kreds indkalder til demo mod israelsk annektering

En meget bred kreds af danske organisationer og grupper opfordrer til at demonstrere mod Israel annekteringsplaner den 4. juli. De kritiserer "slap" dansk regering og kræver sanktioner mod Israel nu.

Hvis ikke regeringen vil, må befolkningerne vise, at vi er imod denne skændsel, siger en af arrangørerne af en demonstration den 4. juli mod israelsk annektering. Her foto fra tidligere demonstration mod Israels terror.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Alle demokratiske kræfter i Danmark opfordres til at demonstrere den 4. juli mod Israels planer om at annektere store dele af Vestbredden.

Der er virkelig behov for denne demonstration. Kom med og vis solidaritet med palæstinenserne.
Clara Henriksen, “Studerende mod Besættelsen”

Initiativet "Stop annekteringen af Palæstina 2020" – der har en meget bred sammensætning af organisationer og grupper – indkalder til demonstration den 4. juli i København.

De understreger, at både FN og stadig flere stater samt store internationale organisationer melder klart ud, at det internationale samfund skal leve op til sit ansvar og handle akut for at stoppe annekteringen.

Israels mangel på respekt

Israels regering vælger ifølge TV-stationen Al Jazeera at opdele annektionen af store dele af Vestbredden i to eller tre dele for at mindske den internationale vrede. Der er endnu ikke kommet konkrete udspil fra den israelske regering om, hvordan annekteringen skal foregå, men grundlaget for regeringssamarbejdet understreger, at processen for at annektere starter 1. juli. 

Clara Henriksen, 23, er en af arrangørerne af demonstrationen den 4. juli.

Hun mener, at Israel med annekteringen – uanset hastighed – ikke viser andet end hån og mangel på respekt over for det internationale samfund og dets gensidigt forpligtende love.

– Der er virkelig behov for denne demonstration. Kom med og vis solidaritet med palæstinenserne, der virkelig har brug for hjælp i denne situation, siger hun til Arbejderen og henviser til, at det palæstinensiske folks konventionsbundne rettigheder fuldstændig undermineres ved annekteringsplanen.

Regeringen for vag

Clara Henriksen, der er med i “Studerende mod Besættelsen” i København, mener ikke, at regeringens holdning om at fortsætte "kritisk" dialog med Israel – senest fremlagt på et samråd i Folketingets Udenrigsudvalg den 19. juni af udenrigsminister Jeppe Kofod – er anvendelig.

Hun afviser Kofods påstand om, at Israels regering fortsat er forpligtet til en tostatsløsning, og at Danmark fortsat skal samarbejde med Israel, selv om landet annekterer.

"Hvad udenrigsministeren ikke har forstået er, at annekteringsplanen i sig selv er en dødsdom mod en tostatsløsning", skriver arrangørerne af demonstrationen på Facebook.

Clara Henriksen føjer til.

– Kofod taler uden om og er meget "flydende". Det er foruroligende, at der ikke kommer større reaktion end en løftet pegefinger overfor Israel, og at man ikke vil skade de gode forbindelser med Israel. Han er i en helt anden verden, konstaterer hun.

Hun mener, at når regeringen og EU så hurtigt kunne indføre sanktioner mod Rusland for at annektere Krim, må det være en nem sag at indføre sanktioner mod Israel for at annektere.

Israels sikkerhed?

På samrådet den 19. juni udtalte Jeppe Kofod, at han er bekymret for Israels sikkerhed, og at landet både har ret til at forsvare sig selv og sikre sin eksistens.

Jan Mathisen, der er aktiv i 3F's Palæstina-netværk – som også er medarrangør af demonstrationen den 4. juli – ryster på hovedet af ministeren.

– Det er pinligt. Det her handler ikke om sikkerhed og eksistens, det handler om annektering. Han efterplaprer den racistiske Netanyahu, siger han til Arbejderen.

Jan Mathisen mener, at den danske regering må kridte skoene.

– Regeringen bør arbejde aktivt for sanktioner mod Israel og arbejde meget mere aktivt i internationale sammenhænge. Dette er et principielt spørgsmål, siger Jan Mathisen, der har besøgt Palæstina flere gange og arbejdet sammen med fagligt organiserede palæstinensere her.

Bryd alle forbindelser!

Konkret mener Jan Mathisen, der i en årrække var afdelingssekretær i 3F København, at dansk fagbevægelse må udelukke de faglige israelske organisationer, det samarbejder med, hvis disse ikke tager afstand fra annekteringen. Den centrale faglige sammenslutning i Israel, Histadrut, støtter den nuværende samlingsregering.

Clara Henriksen mener ligesom Jan Mathisen, at sanktioner mod Israel er på sin plads.

– Vi må kræve, at de økonomiske samarbejdsaftaler med Israel bliver skrottet. Man skal ikke samarbejde med et apartheidstyre, siger hun.

Hun opfordrer regeringen til at "leve op til sit ansvar og droppe det politiske spil som duksedreng over for USA og Israel".

– Hvis ikke regeringen vil, må befolkningerne vise, at vi er imod denne skændsel. Det er ikke så tit, at vi kan samle så mange forskellige grupper på tværs af palæstinasolidariteten i hele landet. det giver håb, slutter hun.

Bred arrangørkreds

Bag demonstrationen den 4. juli står:

 • Initiativet Stop Annekteringen af Palæstina 2020.
 • Studerende mod besættelsen.
 • Internationalt Forum, København.
 • Palæstina Fredsvagter.
 • Boykot Israel.
 • Demos.
 • Tid til Fred.
 • Follow The Women.
 • 3F Palæstina netværk.
 • 48 Huset.
 • Den palæstinensiske nationalforsamling i Danmark.
 • Det palæstinensiske forum Multaqa.
 • Palæstina Initiativet.
 • Demokratisk Palæstinensisk Forbund i Danmark samt mange andre palæstinensiske grupper og foreninger i Danmark.

Demonstration den 4. juli 2020 klokken 14:00 fra Palæstinas Plads (officielt "Israels Plads", Linnésgade 3 i København. Arrangør: Stop Annekteringen af Palæstina 2020.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. jun. 2020 - 10:30   29. jun. 2020 - 11:54

Palæstina

ah@arbejderen.dk
Vil annektere Vestbredden 2020
 • Israels kommende regering og et flertal i Knesset ønsker, at landet fra 1. juli 2020 sætter gang i en proces for at annektere store dele af den besatte Vestbred.
 • En regeringsaftale mellem de kommende regeringsledere Benny Gantz samt Benjamin Netanyahu vil fremme USA's plan for Mellemøsten.
 • USA's plan for Mellemøsten anerkender de israelske bosættelser på den besatte palæstinensiske Vestbred og accepterer, at Israel annekterer bosættelserne og store dele af Vestbredden.
 • Israels bosættelser er erklæret ulovlige ifølge resolution 446 fra FN's Sikkerhedsråd fra 1979.

Kilder: Haaretz, Jerusalem Post, Channel 13