09 Jul 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 10 °C

Borgerforslag kræver kampfly-indkøb annulleret

I skyggen af coronakrise

Borgerforslag kræver kampfly-indkøb annulleret

En gruppe har iværksat en underskriftsindsamling for at få politikerne til at droppe milliardkøbet af nye kampfly. På ti dage har over 1000 skrevet under. Borgerne håber på 50.000 underskrifter, så Folketinget er tvunget til at tage stilling til forslaget.

Et flertal i Folketinget har besluttet at købe 27 Joint Strike Fighter (F-35) kampfly. Nu er en gruppe borgere gået i gang med at samle underskrifter for at få stoppet danmarkshistoriens største våbenhandel.
FOTO: Forsvarsgalleriet
1 af 1

Folketinget opfordres nu til at annullere danmarkshistoriens største våbenhandel: 27 F-35 (Joint Strike Fighter) kampfly. Det sker gennem et såkaldt borgerforslag.

Hvad skal vi bruge 27 nye kampfly til? De kan kun bruges til én ting, krig.

Hvis 50.000 borgere skriver under på forslaget, skal det behandles af Folketinget.

Den daværende regering, Socialdemokraterne, De Radikale, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti indgik den 9. juni 2016 en aftale om at købe 27 JSF-35 kampfly.

Den samlede regning over de kommende 30 år forventes at blive på 56,4 milliarder kroner.

Men nu forsøger en gruppe borgere at få stoppet milliardindkøbet.

"På baggrund af den opståede force majeure-situation og ventende økonomiske krise, forårsaget af den globale coronapandemi, kan +56 milliarder kroner bruges bedre til gavn for den danske befolkning. Hvad skal vi bruge 27 nye kampfly til? De kan kun bruges til én ting, krig", skriver borgerne bag forslaget blandt andet i deres begrundelse.

De første nye F-35 kampfly forventes at lande i Danmark i 2023.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. maj. 2020 - 15:06   29. maj. 2020 - 09:29

Kampfly

ml@arbejderen.dk
Fakta: Nye kampfly
  • Dansk militær står overfor Danmarkshistoriens største våbenindkøb. Flyvevåbnets F-16 fly skal udskiftes med 27 Joint Strike Fighter (F-35) kampfly.

  • Regeringen, Socialdemokraterne, De Radikale, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti indgik den 9. juni 2016 en aftale om at købe 27 F-35 kampfly. Den samlede regning over de kommende 30 år forventes at blive på 56,4 milliarder kroner.

  • Fredsbevægelsen i Danmark har igangsat en kampagne mod indkøb af nye kampfly. Læs mere på Facebook Nej tak til nye kampfly.

  • Du kan skrive under mod de nye kampfly her. Og du kan udskrive underskriftslister, som du kan tage med dig her.

  • Læs mere på Arbejderens temaside her.