31 May 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

Bomber for 80 millioner i Irak og Syrien

Foreløbig pris for krigen

Bomber for 80 millioner i Irak og Syrien

Det er dyrt at føre krig. De laser- og GPS styrede 500 og 2000 punds bomber, som danske F-16 fly kaster over Iraks og Syriens byer, koster omkring 350.000 kroner stykket.

De danske F-16 fly har foreløbig kastet bomber i Irak og Syrien for omkring 80 millioner kroner, viser tal fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.
FOTO: Værnsfælles Forsvarskommando
1 af 1

Mere end 3000 kilometer fra Christiansborg Slotsplads og de studerendes og arbejdsløses protester mod regeringens nedskæringer, bomber danske F-16 fly næsten dagligt byer i Irak og Syrien i kampen mod Islamisk Stat.

Det er et svimlende beløb. Og det værste af det hele er, at bomber ikke skaber fred.
Nikolaj Møller Kofod, Kommunistisk Parti

I alt har bomberne – foreløbig – kostet omkring 80 millioner kroner. Det fremgår af en prisoversigt fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse over de bomber, som bliver kastet fra de danske F-16 fly, som Arbejderen er i besiddelse af.

Flyvevåbnet kaster de såkaldte GBU laser- og GPS styrede 500 punds-bomber, der i gennemsnit koster 350.000 kroner stykket.

– Det er et svimlende beløb. Og det værste af det hele er, at bomber ikke skaber fred, siger Nikolaj Møller Kofod, international sekretær i Kommunistisk Parti, til Arbejderen.

Fredsskabende tiltag

Han mener, at pengene ville være givet langt bedre ud, hvis de blev brugt til fredsskabende tiltag, som eksempelvis fredsforskning, så vi bliver bedre i stand til at gribe tidligere ind og forhindre konflikter, før de eskalerer, samt forebygge konflikter og løse dem med fredelige midler.

– Herudover kunne pengene gå til at hjælpe i flygtningelejrene i Mellemøsten, der skriger på hjælp, og på at sikre erstatning til de civile ofre for bombekrigen, samt til at genopbygge de huse og veje og produktionsapparat som er en forudsætning for, at Irak og Syrien kommer på fode igen.

Udover prisen på bomberne skal lægges brændstof til F-16 flyene, udgifter til udstationering af de op mod 400 soldater, og de øvrige bidrag, som Danmark yder til bombekrigen i Irak og Syrien.

De danske bombefly fløj deres første mission i den USA-ledede bombekampagne den 16. oktober 2014 i Irak. I april i år besluttede et flertal Folketinget at udvide bombekrigen til også at omfatte Syrien – på trods af, at de danske F-16 fly hverken er inviteret af den syriske regering eller ikke har et FN-mandat.

– I stedet for bomber, bør Danmark tage fredsforhandlingerne alvorligt og lægge pres på sine allierede for at få stoppet den massive bevæbning af de såkaldte moderate oprørere i Syrien. En forudsætning for fred i Syrien er at få stoppet tilstrømningen af våben til Syrien og stoppet støtten til oprørerne. Det bidrager kun til at holde krigen igang, siger Nikolaj Møller Kofod.

Radar forlænges

Bomberne har ikke kun økonomiske omkostninger. Også de civile lider under de massive bombardementer. Mindst 83 civile er døde ved luftangreb i Irak og Syrien. Det fremgår af et svar fra forsvarsminister Peter Christensen til Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen.

Udpver bombefly bidrager Danmark også med en radar, som siden januar 2016 har overvåget luftrummet over Irak og Syrien. Mandag besluttede et flertal i Folketinget at forlænge radarbidraget i et år.

Bidraget består af 30 mand: Ti teknikere, der sørger for driften af radaren, der er udstationeret på Al Asad Air Base i Irak, og 20 operatører, der sidder i luftoperationscentret på Al Dhafra Air Base i De Forenede Arabiske Emirater. Radaren har en rækkevidde på over 400 kilometer, og overvåger blandt andet områder i Irak og Syrien samt koordinerer kampe på jorden med artilleri og bombefly og droner.

Radaren og soldaterne skulle have været hjem til Danmark i januar 2017, men forlænges nu med et år.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. okt. 2016 - 07:30   15. okt. 2016 - 07:40

Krig

ml@arbejderen.dk
Danmark i krig i Syrien og Irak
  • Den 19. april 2016 vedtog Folketinget et beslutningsforslag fra udenrigsminister Kristian Jensen om "udsendelse af yderligere danske militære bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL i Irak og Syrien".

  • Regeringen vil styrke det danske bidrag i seks måneder med syv F-16 kampfly (heraf tre i reserve) og 110 personer (teknikere, logistikere m.fl.) samt et C-130J transportfly og 60 personer. Hertil kommer specialoperationsstyrker på op til 60 personer som udsendes uden hjemtagelsesdato.

  • I forvejen har Danmark 170 mand i Irak og en radar, der overvåger luftrummet i Irak og det østlige Syrien.

  • Samtlige danske militære bidrag skal kunne indsættes i både Irak og Syrien. Det vil være første gang, Danmark kaster bomber i Syrien.

  • Den militære intervention sker uden et FN-mandat, og uden at den syriske regering har godkendt, at Danmark sender bomber og soldater til Syrien.

  • Forslaget bliver bakket op af Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale og Konservative. Enhedslisten, SF og Alternativet er imod.

  • Læs alle artikler om emnet på Arbejderens temaside.

  • Foto: Morten Hausborg/HOK