13 Aug 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 22 °C

Beboere organiserer sig mod Blackstone

Lejere til kamp mod kapitalfond

Beboere organiserer sig mod Blackstone

Den amerikanske kapitalfond Blackstone er i fuld gang med at opkøbe boliger i Danmark. Nu begynder de Blackstone-ramte lejere at organisere sig for at forsvare et København, hvor det ikke kun er rige, der har råd til at bo.

København skal være en by for alle og ikke kun for de rige.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

I sidste uge mødtes mere end 60 Blackstone-ramte lejere i København.

Formålet var at udveksle erfaringer om firmaets metoder og finde sammen for at sætte en stopper for Blackstones opkøb med efterfølgende voldsomme huslejestigninger.

Alle os Blackstone-ramte lejere er nu kommet i forbindelse med hinanden på kryds og tværs. Alle var enige om, at nu skal der ske noget.
Vibeke Andersen, Blackstone-ramt lejer

Den amerikanske kapitalfond Blackstone har på få år opkøbt 1900, især københavnske, lejemål for over syv milliarder kroner.

Blackstone ser gode muligheder for at tjene penge på lejerne. En særlig paragraf i boligreguleringsloven åbner nemlig op for, at Blackstone – og andre investorer – kan sætte huslejen i vejret, hvis de renoverer ejendommen eller de enkelte lejligheder.

Disse renoveringer er fyldt med problemer. Flere af de fremmødte lejere kunne fortælle, hvordan deres ejendele blev fjernet fra loftsrum uden varsel, når der skulle renoveres. Der blev lavet dårlige reparationer, og beboerne kunne ikke komme i kontakt med viceværten. Andre lejere kunne fortælle om, hvordan Blackstone har lukket for vand og varme for at presse folk ud.

Vil have lejere ud

– Mødet var meget velbesøgt. Jeg måtte sidde på en trappe. Alle os Blackstone-ramte lejere er nu kommet i forbindelse med hinanden på kryds og tværs af politiske skel og har udvekslet telefonnumre og mailadresser. Alle var enige om, at nu skal der ske noget, fortæller Vibeke Andersen til Arbejderen.

Hun bor i Oehlenschlægersgade 46 på Vesterbro i København, der var en af de første ejendomme, der blev overtaget af Blackstone for to år siden.

Kort efter overtagelsen fik Vibeke Andersen og de øvrige beboere et brev fra Blackstones danske samarbejdspartner, 360 North, der gjorde det klart, at de har tænkt sig at renovere lejlighederne, og at huslejerne herefter vil blive sat op. 

– Målet med Blackstones investeringer er at få alle os nuværende lejere ud, så de kan renovere alle lejlighederne og tjene kassen på dem. Derfor er Blackstone vilde efter at komme af med os. Flere beboere er blevet tilbudt store pengebeløb for at flytte. Og Blackstone har sendt breve til os, hvor de opfordrer os til at flytte. Det er kapitalisme på et plan, jeg aldrig har haft så tæt inde på livet, siger Vibeke Andersen.

Lejen stiger

Arbejderen har tidligere beskrevet, hvordan FN har advaret Danmark mod Blackstones metoder, som ofte betyder store huslejestigninger.

>> LÆS OGSÅ: FN anklager Danmarks regering for at tillade huslejestigninger

Vibeke Andersen bor i en lejlighed på 78 kvadratmeter. Den betaler hun i dag 6000 kroner for inklusiv varme. Hvis hun flytter, kan Blackstone renovere hendes lejlighed og hæve lejen. Det er præcis, hvad der er sket i de tre lejligheder, som Blackstone foreløbig har overtaget.

– I en af de nyrenoverede lejligheder er der flyttet to unge piger ind. De giver 11.000 kroner for knap 60 kvadratmeter, mens os på den oprindelige kontrakt kun betaler halvdelen.

– Huset er fra 1884. Men når Blackstone renoverer lejlighederne tænker de slet ikke på husets alder og stil. De gennemfører en discount-istandsættelse. Deres motto er: Buy it, Fix it, Sell it.

– Blackstone er banditter i habitter. Det er hidtil lykkedes os at holde huslejen i ro, fordi vi hele tiden kører sager mod dem i Huslejenævnet. Vi mener ikke, at de renoveringer, som Blackstone vil gennemføre, er nødvendige. Blackstone vil for eksempel sætte nye vinduer i. Det er så tredje gang, vi får nye vinduer i. Vi ved godt, at så snart ejendommen er renoveret, vil vores huslejer skyde i vejret.

Organiserer sig

De Blackstone-ramte lejere vil nu danne forskellige arbejdsgrupper, der skal arbejde videre med de mange ideer.

– Vi har aftalt at mødes igen. Lejernes Landsorganisation vil gerne lægge lokaler til. Vi skal ud med budskabet om Blackstone og deres metoder. Vi skal ud med historien om, at Blackstone er ved at omdanne København til at være en by, hvor kun rige mennesker har råd til at bo. Vi er efterhånden rigtig mange lejere, der er blevet opkøbt af Blackstone og 360 North. Og der er mange, der støtter os. Sammenhold gør stærk. Vi organiserer os, så vi ikke står alene, siger Vibeke Andersen.

Lejernes LO har i øjeblikket 50 sager kørende mod Blackstone og 360North. Sagerne handler om store huslejestigninger, hurtige fupmoderniseringer og chikane mod lejere.

Lejerne i Blackstones lejligheder i København har organiseret sig i Facebook-gruppen Blackstone Invest/360 North. Opråb til beboere i Storkøbenhavn.

Arbejderen har forsøgt at få et interview med Blackstones danske samarbejdspartner, 360North, men firmaet ønsker ikke at deltage i et interview.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. jun. 2019 - 07:00   20. jun. 2019 - 09:29

Bolig

ml@arbejderen.dk
Blackstone
  • Blackstone er en af verdens største ejendomsspekulanter med hovedsæde i USA. I alt forvalter Blackstone investeringer for 3000 milliarder kroner på verdensplan.

  • I Danmark har Blackstone foreløbig opkøbt 140 ejendomme med i alt 1900 lejemål.

  • Blackstone samarbejder med det danske ejendomsselskabet 360North, der hjælper Blackstone med at udvælge, købe og renovere ejendomme herhjemme.

  • 360North blev opkøbt af Blackstone i maj 2019. Samtidig blev 360North' direktør, Nils Jansson, fjernet fra posten. Jansson skal dog fortsat være tilknyttet 360North. Han blev kendt under finanskrisen for at foretage hurtige handler med høj risiko. Han gik konkurs og blev idømt tre års fængsel for underslæb.

  • Blackstone er allerede godt kendt i Husejenævnet. Sagerne går blandt andet på, at Blackstone og 360North ikke udbedrer basale mangler på ejendommene, herunder fugtskader, samt at Blackstone og 360North forsøger at foretage unødvendige renoveringer for at sætte huslejen i vejret.