21 Jul 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 23 °C

Banker femdobler overskud

39 milliarder før skat

Banker femdobler overskud

De danske banker har færre dårlige betalere og tjener mere på gebyrer. I 2016 var bankernes samlede overskud på 39 milliarder kroner.

På fire år er bankernes samlede overskud steget fra otte milliarder kroner før skat til 39 milliarder kroner før skat.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Fra 2012 til 2016 er bankernes samlede overskud steget fra otte milliarder kroner før skat til 39 milliarder kroner før skat. Det viser tal fra Finanstilsynet, skriver dr.dk.

Rigtig mange brancher oplever stigende indtægter og faldende tab.
Niels Arne Dam, cheføkonom

Det skyldes ifølge FinansDanmark, der er interesseorganisation for banker og realkreditinstitutter i Danmark, at bankerne er blevet bedre til at skrabe penge ind fra alle kunder, hvoraf færre har problemer med at betale tilbage.

Men også indtægterne på gebyrer er steget. Over de seneste fem år er gebyr- og provisionssatserne steget fra 25,6 milliarder kroner til knap 31 milliarder kroner.

– Renterne er rigtig lave, hvilket rigtig mange danskere har oplevet. Når man skal låne nogle penge, så kan man gøre det til renter, som stort set aldrig har været lavere. Derfor er indtjeningsgrundlaget trykket, og så er det naturligt, at man kigger på, hvor man så kan tjene penge, siger Niels Arne Dam, der er cheføkonom i FinansDanmark.

>> LÆS OGSÅ: Danske banker har ondt i skattemoralen

Han mener, at det nuværende overskud er en tilbagevenden til det niveau, som bankerne lå på inden finanskrisen. Og at bankerne er styrket frem mod en eventuel ny krise, så staten måske slipper for at holde hånden under den finansielle sektor med bankpakker.

– Dansk økonomi har gennemgået en genopretning siden de hårde år under finanskrisen, og det betyder jo, at rigtig mange brancher oplever stigende indtægter og faldende tab, siger Niels Arne Dam til P1 Morgen.

10. aug. 2017 - 13:09   10. aug. 2017 - 13:15

Banksektor

bi@arbejderen.dk