07 Jul 2020  

KBH: Spredte skyer, 16 °C

Arbejderens nye frontfigur er ufaglært arbejder

Redaktørskifte i dag

Arbejderens nye frontfigur er ufaglært arbejder

Avisens nye redaktør mener, at hans egen baggrund som ufaglært arbejder er et godt udgangspunkt, når man skal stå i spidsen for arbejderklassens talerør.

FOTO: Aage Christensen
1 af 1

I dag overtager 35-årige Anders Sørensen jobbet som ansvarshavende redaktør for Arbejderen.

Der bliver ikke rokket ved Arbejderens fundament som arbejderklassens selvstændige medie. 

Han føler sig godt rustet til opgaven, selvom han ikke har en journalistuddannelse med i bagagen. Faktisk har han overhovedet ikke nogen form for uddannelse.

– Jeg startede i sin tid på social- og sundhedsskolen, men det fungerede ikke så godt dengang, det med bøger og lektier og at skulle sidde stille og lytte. Jeg havde også brug for at tjene penge, da jeg flyttede hjemmefra som 17-årig, fortæller Anders Sørensen.

I stedet levede han i en årrække af forskellige ufaglærte job blandt andet som vikar på byggepladser, som gadefejer og pædagogmedhjælper. Erfaringer han selv ser som vigtige i forhold til at være redaktør for et medie, der har arbejderklassen som målgruppe.

Startede i DSU

Anders Sørensen har i mange år været tilknyttet Arbejderen, hvor han er blevet lært op i vidt forskellige funktioner som blandt andet trykker, abonnementssælger, journalist og webredaktør.

– Gennem det har jeg fået et overblik over mange aspekter i arbejdet med avisen. Det er godt, når jeg nu skal have det overordnede ansvar, konstaterer den nye redaktør.

Anders Sørensen kommer til at stå i spidsen for mange nye tiltag i forbindelse med Arbejderens overgang til netavis fra den 2. maj.

– Men det er meget vigtigt for mig at sige, at der ikke bliver rokket ved Arbejderens fundament som arbejderklassens selvstændige medie. Vi skal stadig være talerør for arbejderklassen og for den bevægelse, der skal sætte en stopper for udbytning og undertrykkelse i Danmark, understreger han.

Ønsket om at forandre samfundet og bekæmpe uretfærdigheder har været en del af Anders Sørensens liv så langt tilbage, som han kan huske.

Han er flasket op med politik i et hjem, hvor faren var tillidsmand, aktiv socialdemokrat og i perioder medlem af byrådet i Næstved, hvor familien boede.

– Der er altid blevet snakket politik derhjemme, og da jeg blev konfirmeret, fik jeg et medlemskab af DSU (Dansk Socialdemokratisk Ungdom) i konfirmationsgave. Det var jeg meget stolt over, husker Anders Sørensen.

Medlemskabet af DSU varede kun et par år, til Anders kom til sin første kongres i Socialdemokratiets ungdomsorganisation.

– Her mødte jeg de her unge superpampere, som overhovedet ikke intereesserede sig for samfundet, men kun gik op i deres personlige karriere. Og så vi fik en sangbog udleveret, hvor der var en tekst på melodien "Rule Britannia" om at rydde Christiania og tæve hippier. Det var så fjernt fra den tilgang til politik, jeg var vokset op med. Derefter meldte jeg mig ud.

Familien fylder meget

Men Anders Sørensen fortsatte sit politiske engagement. Efter et fantastisk ophold på den socialistiske efterskole Faxehus, hvor han også lærte Arbejderen at kende, gik vejen over BZ-bevægelsen og ungdomsorganisationerne Rebel og Offensiv, inden han som 22-årig blev medlem af Kommunistisk Parti.

– Jeg fik mit første barn på det tidspunkt og tænkte meget over, hvad der skal til for at ændre verden og ikke bare ens eget liv. Jeg landede på, at den kommunistiske strategi er den eneste farbare vej frem, hvis der for alvor skal ske forandringer. Marxismen er alene om at levere realistiske løsninger på nutidens mange problemer.

Efterfølgende har Anders Sørensen fået yderligere to børn. Tvillingepiger, der i dag er otte år. Når han ikke har travlt med Arbejderen og politik, er det familien, som står i centrum. 

De er en del af et fritidskollektiv, der ejer et hus i Småland i Sverige. Det er et fristed, som familien ofte søger til, når der skal slappes af. 

Trods et travlt program finder Anders Sørensen også tid til at dyrke crossfit alle hverdagsmorgener mellem klokken seks og syv og til at høre lydbøger med sine yndlingsforfattere, når han cykler på arbejde eller vasker tøj derhjemme.

– Jeg er lige nu i gang med Jan Guillous den nyeste. Han er en fantastisk forfatter, erklærer den travle redaktør.

Du kan møde Anders Sørensen, når Arbejderen inviterer til reception i anledning af redaktørskiftet torsdag den 11. april klokken 16, Hillerødgade 30A.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. apr. 2019 - 10:51   01. apr. 2019 - 13:49

Portræt

ur@arbejderen.dk
RØD BOG: ANDERS SØRENSEN
  • Ansvarshavende redaktør for Arbejderen.
  • Født i 1984 og bosat i Københavns nordvestkvarter.
  • Ufaglært. Har blandt andet arbejdet som gadefejer, pædagogmedhjælper og vikar indenfor byggeriet.
  • Har gennem mange år været tilknyttet Arbejderen som trykker, abonnementssælger, journalist og webredaktør.
  • Medlem af Kommunistisk Partis landsledelse. Har to gange været opstillet som kandidat til Københavns Borgerrepræsentation for Kommunisterne. Bestyrelsesmedlem i NEXT Uddannelse København.
  • Gift og far til tre børn.

>> FØLG ANDERS SØRENSEN PÅ FACEBOOK