23 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, stedvis tåge, 10 °C

Aktionsdag for bedre normeringer i daginstitutionerne

Forældre i aktion over hele landet

Aktionsdag for bedre normeringer i daginstitutionerne

Forældrebevægelse indkalder til demonstrations- og protestdag den 2. juni i kamp for minimumsnormeringer i daginstitutionerne, i en tid hvor flere børn og voksne får stress.

Flere pædagoger i børnehaver og vuggestuer, lyder kravet fra forældre landet over.
FOTO: Bille
1 af 1

Forældre indkalder til demonstrations- og protestdag den 2. juni mod de dårlige forhold i landets daginstitutioner. BUPL, LFS, FOA og flere andre interesseorganisationer støtter op om aktionsdagen.

– Vi kan ikke leve med, at børn og pædagoger får stress i vores institutioner. 
Stella Sieling-Monas, talsperson

Det er forældrebevægelsen #Hvorerderenvoksen, der står bag protestdagen, og Arbejderen har talt med talspersonerne Stella Sieling-Monas og Marie Blønd.

Stella Sieling-Monas fortæller om baggrunden for protesten:

– Vi har børn og pædagoger, som ikke trives i vores institutioner, og det er rigtigt dårligt for landet på lang sigt. Det er børnenes fremtid, vi afgør, og vi kan ikke leve med, at børn og pædagoger får stress i vores institutioner.

– Vi kræver minimumsnormeringer i daginstitutionerne, og det skal understreges, at vi mener, at der altid skal være minimum en voksen til stede til tre børn i vuggestuen og en voksen til stede per seks børn i børnehaven. Voksne, der er syge, på barsel, eller som laver ledelsesarbejde eller administrativt arbejde, må ikke tælles med.

Facebookgruppe med succes

Forældrebevægelsen #Hvorerderenvoksen opstod på Facebook i marts i år, efter at Folketinget havde nedstemt et forslag om ved lov, at pålægge kommunerne at indføre minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Bevægelsen samlede 80.000 forældre, børn, bedsteforældre og ansatte i daginstitutionerne landet over til demonstrationer den 6. april, og det er den succes, den nu forsøger at bygge videre på under valgkampen, ikke mindre end 24 steder i landet.

”Vi skal vide præcis, hvilke partier der går ind for minimumsnormeringer i daginstitutionerne. For det kommer til at afgøre vores stemmer i folketingsvalget 2019,” hedder det i forældrebevægelsens opråb til politikerne på deres hjemmeside forud for demonstationen.

Forældrebevægelsen læner sig i deres normeringskrav op ad, hvad BUPL's anbefaler for at kunne levere en bare nogenlunde ordentlig kvalitet i landets daginstitutioner. Kravet kommer i et forsøg på at modvirke en udvikling, hvor trivslen hos børn og voksne i landets daginstitutioner er for nedadgående.

Både børn og voksne får stress

Tal fra Stressforeningens hjemmeside viser, at op mod hver femte barn i daginstitutioner i dag er ramt af stress, og en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser samtidigt, at hver fjerde pædagog har symptomer på stress.

Mogens Christoffersen, som er seniorforsker hos Vive, kunne sidste år fortælle til dagbladet JydskeVestkysten om en stor svensk undersøgelse. Den viser, at der er en direkte sammenhæng mellem, hvor dårlige normeringerne i daginstitutionerne er, og hvor meget stresshormon børnene udvikler. 

Samtidigt viser en undersøgelse, som Bureau 2000 har lavet for FOA i 2011, at der på daværende tidspunkt var 13 procent flere børn per voksen i daginstitutionerne i Danmark i forhold til Sverige og 32 procent flere sammenlignet med Norge. 

Aktivitetsuge med overflødighedshorn af tiltag

Marie Blønd fortæller, at der landet over foregår en lang række forskellige aktiviteter i uge 22, som derefter vil kulminere den 2. juni:

– Hver dag i aktivitetsugen har et bestemt tema, og en dag hedder for eksempel: "Anerkend din pædagog." Det var de vildeste, kreative tiltag, som opstod som optakt til demoen den 6. april, og jeg ved, at der igen vil blive gennemført alle mulige kreative indslag over hele landet. 

Marie "mærker en hel masse god energi og selvtillid denne gang," hvor forældrebevægelsen bærer en masse erfaringer med sig fra sidst. Hun har en særlig historie, som de har lært af:

– På selve dagen den 6. april var der en længere Amagermarch, som gik over Knippelsbro. Der var 700 tilmeldte barnevogne, men der kom 2000. Det var vildt, men det gav nogle praktiske problemer med elevatorer og barnevogne i busserne. Marchen bliver kortere, og vi starter denne gang på Amagertorv. 

Opfordring til deltagelse i protestdagen

Stella er spændt på, hvor mange der vil deltage i protestdagen den 2. juni. Hun siger:

– Alt klappede, og vejret var med os den 6. april. Nu er det en anden situation med folketingsvalg og mange andre dagsordener, men vi håber, at den oprindelige frustration stadigvæk er der og kan samle mange.

Hun opfordrer alle, som er utilfredse med normeringerne i landets daginstitutioner, til at deltage i demonstrationen og lover, at man får en god oplevelse.

>> LÆS MERE: #HVORERDERENVOKSEN

 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. maj. 2019 - 12:17   28. maj. 2019 - 12:39

Daginstitutioner

sb@arbejderen.dk