22 Apr 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

Aarhusianere vil ikke finde sig i nedskæringer

Demo i morgen

Aarhusianere vil ikke finde sig i nedskæringer

I løbet af de næste fire år vil Aarhus Byråd spare næsten en milliard på velfærd. Der er planlagt demonstration foran rådhuset i morgen, hvor nedskæringerne er til debat i byrådet.

Fra en tidligere demonstration mod nedskæringer i Aarhus.
FOTO: PN
1 af 1

Der er stor utilfredshed blandt aarhusianerne over, at kommunen skal spare næsten en milliard kroner i løbet af de næste fire år.

I morgen planlægger initiativet "Aarhus mod velfærdsforringelser" en manifestation mod nedskæringerne. Det sker lige op til, at byrådet skal førstebehandle spareplanen.

Det er væltet ind med kritiske høringssvar til kommunen.

Som en konsekvens af regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag skal Aarhus Kommune spare 61 millioner i 2016, 209 millioner i 2017 og 352 millioner kroner i henholdsvis 2018 og 2019. 

Det fremgår af den budgetaftale, Socialdemokraterne, Venstre, Radikale, SF, Dansk Folkeparti og Konservative blev enige om i september sidste år.

Tidligere i børnehave

Enhedslisten er ikke med i budgetaftalen. Partiet mener, at kommunen i stedet for at spare på velfærden skulle gøre ligesom Odense og hæve skatten.

"De nedskæringsforslag, som Aarhus Byråd behandler den 20. januar, ville kunne dækkes med en forhøjelse af skatten med 0,1 procent i 2017", skriver Enhedslisten i en pressemeddelelse.

Sparekataloget er omfattende. På børneområdet er der planer om, at børn skal starte i børnehaven, allerede når de er to år og ni måneder. Start i skolefritidsordning og fritidsklub skal også rykkes frem.

Derudover er der blandt andet forslag om nedskæring på sprogstøtte til tosprogede elever og lukning af et 10. klasse center.

Det er væltet ind med kritiske høringssvar til kommunen. Der er kommet 246 høringssvar alene på børneområdet – langt de fleste vender sig imod spareforslagene.

Tøjvask skal i udbud

Hele 126 svar drejer sig om den tidlige børnehavestart, og alle udtrykker modstand og bekymring. Det går igen i svarene, at børn på to år og ni måneder ikke er klar til at komme i børnehave.

Alle områder bliver berørt af spareplanen. På for eksempel ældreområdet skal der blandt andet spares på administrationen, nedlægges et dagcenter og 2650 hjmmehjælpsbrugeres tøjvask skal sendes i udbud.

Det sidste betyder, at de ældre fremover skal betale 125-180 kroner om måneden for at få vasket tøj.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jan. 2016 - 08:24   19. jan. 2016 - 08:30

Velfærd

ur@arbejderen.dk