26 May 2019  

KBH: Overskyet, let regn, 12 °C

64.500 hjerter skal synliggøre fattige børn

Aktion mod børnefattigdom

64.500 hjerter skal synliggøre fattige børn

Næstehjælperne vil gøre børnefattigdommen synlig. I morgen sættes der 64.500 håndlavede hjerter op i Fælledparken - et for hvert fattigt barn i Danmark.

I morgen gennemfører Næstehjælperne en aktion i protest mod, at der er 64.500 fattige børn i Danmark.
FOTO: Næstehjælperne
1 af 1

I morgen lørdag den 16. marts gennemfører Næstehjælperne en symbolsk aktion med tanke på de børn, der vokser op i fattigdom i Danmark.

Fra morgenstunden udsmykker næstehjælpere Fælledparken i København med en kæmpe hjerte-mosaik bygget op af 64.500 små håndlavede hjerter - et for hvert fattigt barn i Danmark.

Hvert lille hjerte repræsenterer et hjerte i kød og blod, et barn.
Linda Villadsen, Næstehjælperne

– Vi håber, at vi med aktionen og de efterfølgende billeder på facebook kan gøre spørgsmålet om børnefattigdom til et tema i valgkampen på en måde, så der bliver givet politiske løfter. På længere sigt vil vi have afskaffet kontanthjælpsloftet, 225-timersreglen og integrationsydelserne, siger Linda Villadsen, der er kontaktperson for arrangementet, til Arbejderen. 

Hun fortæller, at op mod 200 næstehjælpere har knoklet gennem flere måneder for at fremstille hjerterne, der skal skabe et visuelt billede af, hvor mange 64.500 børn egentligt er. 

Fattigdom har konsekvenser

Næstehjælperne ser med stor bekymring på, hvordan børn i reformramte familier lider under at leve i fattigdom.

– Et børneliv, hvor voksnes bekymringer, bliver børnenes bekymringer, og hvor fødselsdage, jul, lejrtur, fritidsaktiviteter ikke længere er en mulighed. Fattigdom handler nemlig ikke kun om ikke at kunne købe ting, det handler også om at blive afskåret fra sociale fællesskaber og ikke at kunne deltage på lige fod med kammeraterne, understreger Linda Villadsen.

>>LÆS OGSÅ: Virkeligheden afslører fattige børnefamilier

Næstehjælpernes aktion foregår i en tid, hvor børnefattigdommen ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har været "stærkt stigende."

Samtidigt viser nyere forskning, at bare et år i fattigdom trækker negative spor ind i voksenlivet. Adjunt ved Aarhus universitet Rune Vammen Lesner har således i et banebrydende forskningsprojekt vist, at et år i fattigdom mindsker chancen for at få en ungdomsuddannelse og for at stifte familie senere i livet. Samtidig øger det risikoen for et voksenliv med en ringere tilknytning til arbejdsmarkedet, dårligere jobs og lavere løn.

Bare ét ekstra år i fattigdom i teenageårene betyder, at erhvervsindkomsten som voksen gennemsnitligt bliver 12 procent lavere end ellers, konkluderes det i forskningsprojektet.

Kom og vær med

Det er på den baggrund, at Næstehjælperne har valgt at aktionere i Fælledparken.

– At afskaffe fattigdom for børn i Danmark og deres familier kræver politisk velvilje og en human og ligeværdig fordelingspolitik. Hvert lille hjerte repræsenterer nemlig et hjerte i kød og blod, et barn, et menneske med et rigtig liv, som kan og skal blive meget bedre, siger Linda Villadsen og tilføjer: 

– Der er brug for at gøre opmærksom på børnefattigdom og for at vise de mennesker, som er berørt, at mange ikke er ligeglade. Jo flere vi tropper op, jo større manifestation for en holdning, som en stor del af befolkningen har.

Aktionen foregår på Klosterfælleden og starter klokken 8. Den forventes at vare hele dagen og måske noget af søndagen med, da opsætningen af de mange hjerter er tidskrævende. 

Hvis vejret bliver for dårligt med rusk og regn, bliver arrangementet flyttet til en anden dag, men med lidt småbyger bliver det gennemført.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. mar. 2019 - 10:44   15. mar. 2019 - 11:00

børnefattigdom

bs@arbejderen.dk
Om Næstehjælperne
  • Næstehjælperne er et landsdækkende netværk, som hjælper reformramte borgere med tøj, mad og andre fornødenheder.

  • Ideen bag Næstehjælperne er, at hjælp og protest går hånd i hånd. 

  • Næstehjælperne blev dannet i 2016 på baggrund af regeringens vedtagelse af fattigdomsreformerne (kontanthjælpsloftet, 225- timers reglen og integrationsydelsen). 

  • De går ind for ligeværdighed for alle uanset økonomisk baggrund og politisk ståsted.

  • Mange næstehjælpere lever selv under trange kår.

Kilde: Næstehjælpernes hjemmeside