30 Oct 2020  

KBH: Overskyet, let støvregn, 10 °C

3F tager afstand fra militær indgriben i Bolivia

Facebookopslag skabte tvivl, men:

3F tager afstand fra militær indgriben i Bolivia

Bolivias militær skal ikke blande sig i, hvem der er præsident i Bolivia. Det understreger lederen af 3F International, efter at et facebookopslag mandag skabte tvivl om 3F's støtte til kuppet i landet.

Bolivias folkevalgte præsident Evo Morales gik søndag af og udskrev valg. Det skete, efter at politiets og militærets øverste ledelse offentligt havde krævet præsidentens afgang.
FOTO: Enzo De Luca/AFP/Ritzau Scanpix/Bolivian Presidency
1 af 1

Danmarks største fagforbund 3F tager afstand fra, at militæret i Bolivias har presset den folkevalgte præsident Evo Morales til at gå af. Det fastslår afdelingsleder i 3F International Jesper Nielsen overfor Arbejderen:

Militæret skal blande sig udenom. Militæret skal ikke bestemme, hvem der skal sidde eller ikke sidde i Bolivias regering.
Jesper Nielsen, 3F's International

– Militæret skal blande sig udenom. Militæret skal ikke bestemme, hvem der skal sidde eller ikke sidde i Bolivias regering. Det er ikke deres opgave. Det er uanstændigt.

Bolivias folkevalgte præsident Evo Morales måtte søndag trække sig og udskrive valg, efter at politiets og militærets øverste ledelser offentligt krævede præsidentens afgang. Kravet kom efter flere ugers voldelige protester i kølvandet på præsidentvalget 20. oktober.

Tvetydigt facebookopslag

Mandag morgen skabte et facebookopslag fra 3F International debat om, hvad 3F egentlig mener om, at militæret reelt har afsat Evo Morales.

“Støtter 3F højrefløjens militærkup?” lød spørgsmålet til 3F.

>> LÆS OGSÅ: Kuppet mod Bolivias præsident fordømmes

I facebookopslaget skriver 3F, at Evo Morales blev “stærkt opfordret” af militæret til at gå af. Der tages ikke afstand fra Bolivias militærs pres på Evo Morales for at trække sig. I stedet konstaterer 3F, at udviklingen er et “resultat efter kraftige protester og uroligheder”.

Lederen af 3F International understreger, at synspunkterne i opslaget ikke er udtryk for 3F's holdning. Opslaget er alene en videregivelse af synspunkter fra Bolivias enhedsfagbevægelse (COB) og fra Organisationen af Amerikanske Stater (OAS).

– 3F har ikke vedtaget noget om den seneste udvikling i Bolivia. Mit eneste formål med opdateringen var at videregive COB's holdning. Vi skriver kun, hvad COP og OAS har udtalt. Vi skriver intet om, hvad 3F mener, forklarer Jesper Nielsen, der selv lagde opslaget op.

– Jeg havde lige modtaget en udtalelse fra COB og set pressemødet, hvor formanden for COB opfordrer Evo Morales til at trække sig. Vores opslag kom først efter, at han rent faktisk havde trukket sig, så jeg mener ikke, at vi blandede os i konflikten. Det er oplysninger, som den danske offentlighed ikke havde adgang til, så derfor delte vi dem.

3F's facebookopslag slutter af med en hyldest til COB-enhedsfagbevægelsen: “Forsøg gennem de senere år på at ændre den uafhængige, men regeringsvenlige fagbevægelse til en lydig regeringsstøtte er ikke lykkedes.”

Men nu erkender 3F International, at fagbevægelsen i Bolivia er splittet, og at flere fagforbund samt bønder og landarbejdere støtter den nu afsatte præsident Morales.

– Det kan godt være, at det havde været klogest at vente på, hvad vores samarbejdspartnere i Bolivia – bygningsarbejderne og industriarbejderforbundet – mener om udviklingen. For de er garanteret ikke enige med COB. Men det var altså udtalelsen fra COB, vi havde på daværende tidspunkt. Derfor viderebragte vi den. Men hvis vi får udtalelser fra de andre fagforbund, så vil vi selvfølgelig dele dem, siger Jesper Nielsen.

3F spekulerer i valgsnyd

Søndagens kup kommer i kølvandet på stadigt mere voldelige protester imod det, som oppositionen betegner som valgsnyd.

Det officielle resultat viste, at 47,1 procent havde stemt på Evo Morales fra MAS – bevægelsen for socialisme, mens oppositionens førende kandidat, den højreorienterede Carlos Mesa fik 36,5 procent af stemmerne. Dermed havde Evo Morales vundet første runde af præsidentvalget med så stort et forspring, at der ikke var basis for en anden valgrunde. 

I facebookopslaget henviser 3F International til, at der ifølge Organisationen af Amerikanske Stater (OAS) er foregået “valgmanipulation” ved præsidentvalget i oktober, hvor Morales genvandt præsidentposten. Men det er heller ikke 3F's holdning, understreger lederen af 3F International.

– Jeg kan da godt tænke, at når Evo Morales lige nøjagtig vinder med ti procent – som er lige nøjagtig nok til at undgå en anden valgrunde – så lugter det af valgsvindel. Men det har jeg ikke noget belæg for at mene. Derfor refererer vi til OAS, der vurderer, at der er foregået “valgmanipulation”. Men det er altså ikke 3F's holdning. Det har vi ikke noget belæg for at have en holdning til, fortæller Jesper Nielsen.

Efter Arbejderens henvendelse har 3F International uddybet sin holdning på Facebook:

“3F har aldrig støttet andre end vores søsterorganisationer i Bolivia. Det har været bygningsarbejdere, industriarbejdere og en periode også transportarbejdere. Det vil vi gerne fortsætte med. Et militærkup tager vi til enhver tid afstand fra. Opslaget var blot for at oplyse om, at fagbevægelsen, COB, faktisk også opfordrede Evo til at trække sig for at undgå flere blodsudgydelser”.

Herudover har 3F International lagt endnu et opslag på Facebook, der beskriver oppositionens forsøg på at indtage den provisoriske præsidentpost: “Internationalt fordømmes det fra mange sider som et kup”, skriver 3F International blandt andet.

3F International gør det også klart, at: “De færreste regeringer vil påstå, at et lands væbnede styrker har ret til at nægte at adlyde ordre fra en demokratisk valgt præsident og tvinge ham til at træde tilbage. Det demokratiske mandat, Evo Morales sidder på nu, er der jo ikke tvivl om”.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. nov. 2019 - 10:12   12. nov. 2019 - 11:18

Bolivia

ml@arbejderen.dk