09 Dec 2019  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

3F kræver løsning for fleksjobbere og førtidspensionister

S-minister i samråd

3F kræver løsning for fleksjobbere og førtidspensionister

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard skal på samråd i dag redegøre for regeringens planer med hensyn til førtidspensions- og fleksjobreformen. Det haster med løsning, mener 3F.

Reformen om fleksjob, ressourceforløb og førtidspension, som trådte i kraft 1. januar 2013, er udskældt. Nu kræver 3F politisk handling og forbedringer.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Igennem snart to år har politikere drøftet nødvendige ændringer af førtidspensions- og fleksjobreformen. Nu må det være slut med politisk tøven og manglende handling.

Vores syge eller ulykkesramte kolleger er i klemme i et system, der straffer med uværdige, årelange ressourceforløb og uvished.
Ellen Lykkegård, 3F

Det mener Ellen K. Lykkegård, der er socialpolitisk ansvarlig i 3F. Hendes tålmodighed er ved at være temmelig tyndslidt, skriver 3F i en pressemeddelelse på dagen, hvor beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er kaldt i åbent samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg for at redegøre for regeringens planer med hensyn til førtidspensions- og fleksjobreformen.

– Senest blev forhandlingerne afbrudt på grund af folketingsvalget, men nu må det være slut med handlingslammelsen, siger Ellen K. Lykkegård og fortsætter:

Absurde eksempler

– Det er blandt andet vores syge eller ulykkesramte kolleger, som er i klemme i et system, der straffer med uværdige, årelange ressourceforløb og uvished, absurde eksempler på praktik, hvor sengen skal med på jobbet og så videre.

>>LÆS OGSÅ: Forhadt reform kom efter pres fra EU

I pressemeddelelsen giver 3F et eksempel på en person, Steen, der har været udsat for et uværdigt forløb. Han kom for fire et halvt år siden ud for en arbejdsulykke, der endte med piskesmæld, flere diskusprolapser og erhvervsevnetab på 85 procent, anerkendt af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Kan gå 500 meter – på piller

"Trods arbejdsprøvninger, undersøgelser og behandlinger kan han ikke gå 500 meter og går ikke uden for en dør uden stærk, smertestillende medicin. Steen har blandt andet været sat til at danse salsa som del af et to-årigt ressourceforløb, som ikke endte med tilkendt førtidspension, men pålæg om nyt ressourceforløb på 2 år," lyder det i pressemeddelelsen.

Kommunen vurderede, at "det ikke kan afvises, at Steen med de rette skånehensyn vil kunne komme tilbage i arbejde."

– Det er ganske enkelt ikke en værdig behandling for en lønmodtager, som har passet sit arbejde, men er blevet alvorligt ramt af en arbejdsulykke, slår Ellen K. Lykkegård fast.

Konkrete forslag til forbedringer

3F har sammen med mere end 60 andre faglige og sociale organisationer – kaldet VærdigReform – sat fokus på de store problemer, som reformen om fleksjob, ressourceforløb og førtidspension fra 1. januar 2013 har medført. 

VærdigReform har udarbejdet og foreslået seks konkrete forslag til forbedringer af lovgivningen. Blandt andet mener organisationerne, at et ressourceforløb maksimalt må have en samlet periode på fem år. Og at kravet om 12 måneders forudgående ansættelse for at få adgang til et fastholdelsesfleksjob skal afskaffes.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. aug. 2019 - 11:09   29. aug. 2019 - 10:00

Reform

noc@arbejderen.dk
Forslag fra VærdigReform

VærdigReform – der er et samarbejde mellem 64 faglige og sociale organisationer – har udarbejdet og foreslået seks konkrete forslag til forbedringer af lovgivningen:

- Borgeren skal have retskrav på frit at kunne vælge mellem ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension, når arbejdsevnen er nedsat til syv timer eller derunder.

- Ressourceforløb må maksimalt have en samlet periode på fem år.

- Borgeren skal selv kunne søge om eller klage over ressourceforløb.

- Adgangen til fastholdelsesfleksjob lettes, kravet om 12 måneders forudgående ansættelse afskaffes.

- Ressourceforløbsydelsen skal være på sygedagpengeniveau, og ingen modregning for indtægter fra arbejdsmarkedspension eller kompensation for mistet erhvervsevne.

- Og løn- og arbejdsvilkår for fleksjob fastsættes i samarbejde med de faglige organisationer.

Kilde: vaerdigreform.dk