03 Apr 2020  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

28 nordiske fredsgrupper kræver stop for oprustning

Udsender fælles appel

28 nordiske fredsgrupper kræver stop for oprustning

Fredsbevægelser fra hele Norden opfordrer til protester mod NATO's topmøde, NATO-øvelser og den oprustning, som foregår overalt i de nordiske lande med kampfly, baser og tropper.

Sidste år fandt den nordiske fredsbevægelse sammen om at protestere mod NATO-øvelsen Aurora, der var den største i Sverige siden den kolde krig.
FOTO: Morten Larsen
1 af 1

Stop oprustningen i Norden! Sådan lyder opråbet fra ikke mindre end 28 fredsgrupper fra hele Norden, som er gået sammen om at udsende en fælles appel.

I tilfælde af konflikt eller krig bliver slagmarken her i Europa. 
Helge Ratzer, Århus mod Krig og Terror

"Hele Norden oprustes under NATO's ledelse og faren for krig øges. På NATO's forsvarsministermøde i november 2017 blev der taget beslutninger, der alvorligt truer freden", hedder det blandt andet i udtalelsen.

Fredsbevægelserne opfordrer til at protestere mod NATO's øvelser, især den store Trident Juncture NATO-øvelse i Norge til november, og protestere i alle europæiske hovedstæder under NATO-topmødet den 11. juli.

"Vi må stå sammen mod NATO's krigsforberedelser. Vi må sammen protestere mod øvelser og oprustning. Det er en oprustning, som betales af folkenes velfærd, og som gør, at vi alle trues af en vanvittig atomkrig", skriver fredsbevægelserne.

Mere samarbejde

– Det er fantastisk, at det er lykkedes at samle så samle mange fredsorganisationer om en fælles udtalelse, siger Helge Ratzer til Arbejderen.

Han er aktiv i Århus mod Krig og Terror, der er medunderskriver af apellen. Fra Danmark har også Tid til fred – Aktiv mod krig, Stop terrorkrigen – Ud af NATO, Fredsvagten, Kunstnere for fred, Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed, Fredsministerium og Aldrig Mere Krig underskrevet apellen.

– Danmark og resten af Norden har brug for en helt anden sikkerhedspolitik, end den politikerne fører i dag med udgangspunkt i NATO's og USA's fjerndebillede. I tilfælde af konflikt eller krig bliver slagmarken her i Europa. Både Baltikum og Arktis risikerer at blive en atomslagmark. Det har befolkningerne ingen interesse i, uddyber Helge Ratzer.

Fredsbevægelserne i Norden har øget deres samarbejde. Aktive fra Norge og Sverige har deltaget i den danske fredsbevægelses lejr på folkemødet på Bornholm. Og danske aktive har deltaget i Nordiska Fredssamtal-konference i Sverige og vil også deltage på sommerlejr i Norge for at være med til at forberede protester ved den store NATO-øvelse i Norge til efteråret.

Øget militarisering i Norden

De nordiske fredsbevægelser påpeger i udtalelsen, at oprustningen foregår masivt i hele Norden.

NATO har oprettet et atlantisk center, så NATO kan få kontrol over Atlanten og Arktis. NATO vil også oprette et logistisk center, der skal sikre, at NATO kan flytte sine styrker rundt i Europa.

I Island har regeringen genoprettet en amerikansk base i Keflavik. Og Norge har taget de første skridt mod faste amerikanske militærbaser. 300 amerikanske soldater er allerede udstationeret nær Trondheim. Næste skridt er at etablere en base på Setermoen. Norge har i forvejen oplagret store mængder militært materiel for USA. Og Rygge lufthavn i Norge oprustes til at være base for NATO's luftvåben.

Danmark er med helt fremme i oprustningen. I går tilsluttede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen Danmark til en ny, franskledet militæralliance, det Europæiske Interventions Initiativ (EI2), som sammen med ni andre europæiske lande skal kunne gå hurtigt i krig.

– Det ændrer ikke på, at NATO og USA fortsat vil være hjørnestenen i Danmarks forsvars- og sikkerhedspolitik, men det er et samarbejde, som skal supplere det øgede samarbejde mellem NATO og EU og samlet bidrage til at styrke vores fælles sikkerhed, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. jun. 2018 - 05:00   26. jun. 2018 - 05:10

Fred

ml@arbejderen.dk