22 Apr 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

121.600 personer lever i en fattig familie

Flere fattige i Danmark

121.600 personer lever i en fattig familie

De sidste ti år har antallet af familier med indkomst langt under gennemsnittet været stigende. Udviklingen vender ikke, tværtimod, advarer eksperter.

Modelfoto: Stadig flere børn vokser op i familier, der i Danmark lever for under halvdelen af gennemsnitsindkomsten.
FOTO: Bille
1 af 1

121.600 personer bor i en familie med knappe ressourcer. Antallet af familier med indkomst på under halvdelen af gennemsnittet har de sidste 10 år været stigende, skriver Fagbladet 3F, der har set på de seneste tal fra Danmark Statistik.

En familie med flere børn, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet, ryger hurtigt under fattigdomsgrænsen.
John Andersen, professor.

Trods opsving og faldende arbejdsløshed har grupper uden for arbejdsmarkedet fået ringere vilkår.

– En familie med flere børn, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet, ryger hurtigt under fattigdomsgrænsen, siger John Andersen, professor ved Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet. 

Flere fattige i vente

De seneste tal går frem til 2016, men direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen ser ingen tegn på, at udviklingen vender, snarere tværtimod. Han peger på stramninger i de sociale ydelser, som rammer familier med langtidssyge forældre, som en forklaring.  

>>LÆS OGSÅ: Reformer gør flere fattige

– Vi kan se, at nogle familier sakker bagud og ikke følger med opsvinget. Det er dem, som har store problemer i forhold til sygdom og arbejdsevne, og de kan ikke uden videre arbejde familien ud af fattigdom, siger Lars Andersen til Fagbladet 3F.

Fattig - trods arbejde

De to gange Andersen forudser, at tallene for fattige familier kun vil stige de næste par år, da kontanthjælpsloftet her vil have sat mærkbare spor.

Også i familier, hvor mor og far er i arbejde, er der fattigdom. 

– Man har ikke snakket om woorking poor i Danmark før, men det findes altså. Når forældre ikke kan supplere en lav indtægt med ydelser, så ryger familien i den fattige ende af skalaen. Dem findes der desværre en del af efterhånden, siger John Andersen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. aug. 2018 - 09:35   30. aug. 2018 - 14:20

Fattigdom

noc@arbejderen.dk