03 Dec 2020  

KBH: Overskyet, 2 °C

1000 tillidsfolk klar til kommunalt oprør

Kamp mod nedskæringer

1000 tillidsfolk klar til kommunalt oprør

Amager Bio var propfyldt, da over 1000 tillidsfolk mødtes i torsdags for at diskutere kampen mod regeringens omprioriteringsbidrag.

FOTO: Mark Knudsen
1 af 1

Der var så fyldt i Amager Bio, at tilhørerne måtte stå op ad væggene og lytte med fra forhallen. Omkring 1000 tillidsfolk fra offentlige arbejdspladser i København deltog i torsdags i det største faglige møde i København gennem mange år.

Emnet for mødet var regeringens omprioriteringsbidrag, der betyder, at kommunerne hvert år til og med 2019 skal spare en procent på budgettet.

Jeg hører vrede langt ind i de borgerliges rækker.
Rikke Lauritzen, Enhedslisten

– Man kan ikke rationalisere yderligere på relationer, omsorg og behandling. Nu slår vi som offentligt ansatte den berømte streg i sandet og vælter det omprioriteringsbidrag, sagde Jan Hoby fra initiativet Velfærdsallianden-DK, der havde indkaldt mødet.

Det synspunkt medførte taktfaste klapsalver fra salen. Blandt deltagerne var der opbakning til at slutte op om Velfærdsalliancen, der er stiftet af 14 københavnske fagforeninger med det formål at få fjernet omprioriteringsbidraget. 

>> LÆS MERE: Fagforeninger kalder til kommunalt oprør

Velfærdsalliancen har gennem de seneste uger bredt sig til andre dele af landet. På nuværende tidspunkt har 36 faglige organisationer fra både det offentlige og det private område tilsluttet sig bevægelsen. Og der kommer hele tiden nye til.

Også vrede blandt borgerlige   

På mødet i Amager Bio deltog tre medlemmer af Borgerrepræsentationen, Klaus Mygind fra SF, Rikke Lauritzen fra Enhedslisten og Lars Aslan Rasmussen fra Socialdemokratiet.

– Regeringen skal stå til ansvar for de forringelser, den pådrager kommunerne, sagde Lars Aslan Rasmussen.

Han viderebragte støtten fra Københavns overborgmester Frank Jensen til protesterne mod omprioriteringsbidraget.

– Regeringen er gået for vidt med omprioriteringsbidraget. Jeg hører vrede langt ind i de borgerliges rækker, når jeg kommer i KL-sammenhænge, for omprioriteringsbidraget er også et angreb på det kommunale selvstyre. For første gang glæder jeg mig til KL-topmøde i Aalborg, for jeg tror, der er håb om et kommunalt oprør fra brede dele af det politiske spekter, sagde Rikke Lauritzen.

Kommunernes Landsforening (KL) holder kommunalt topmøde i Aalborg den 10. og 11. marts. Velfærdsalliancen arbejder på at lægge et maksimalt pres på KL-toppen op til mødet, for at forhindre dem i at indgå en økonomiaftale med regeringen, hvor omprioriteringsbidraget er med.

Underskrifter og demonstrationer

I forbindelse med topmødet vil der blive overrakt en underskriftsindsamling mod omprioriteringsbidraget til KL's ledelse. Indtil videre har over 2300 skrevet under, heriblandt en række kommunalpolitikere. 

>> SKRIV UNDER HER

Stormødet i Amager Bio resulterede i dannelsen af netværksgrupper i samtlige bydele, som skal være udgangspunkt for lokale aktiviteter.

Der er allerede planlagt flere protester. Den 9. marts er der demonstration klokken 17 foran Kommunernes Landsforening i København, og den 10. marts er der demonstration ved KL-topmødets åbning i Aalborg.

Den 12. maj er der varslet landsdækkende demonstrationer foran rådhuse over hele landet.

Velfærdsalliancen er også åben for uddannelsesorganisationer, sociale bevægelser, forældreorganisationer, handicaporganisationer med flere.

I morgen onsdag den 2. marts er folk fra bevægelserne inviteret til åbent aktivistmøde klokken 17 hos FOA SOSU, Godthåbsvej 15 på Frederiksberg. Her er planlægning af lokale aktiviteter og forberedelser i forbindelse med demonstrationen den 9. marts i København.

>> LÆS MERE HER

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. feb. 2016 - 21:48   29. feb. 2016 - 10:51

Budget 2017

ur@arbejderen.dk
Velfærdsalliance
  • Velfærdsalliancen blev stiftet af 14 københavnske fagforeninger den 29. januar 2016. Målet var at skabe en landsdækkende bevægelse imod regeringens omprioriteringsbidrag.
  • Mere end 150 fagforeninger, organisationer og bevægelser er nu tilsluttet Velfærdsalliancen. 
  • Den 12. maj 2016 arrangerede bevægelsen demonstrationer i 74 af landets 98 kommuner. 
  • Efterfølgende lavede regeringen og Kommunernes Landsforening en stram økonomiaftale. Omprioriteringsbidraget er fra 2018 erstattet af et moderniserings- og effektiviseringsprogram.
  • I år afholdt alliancen en ny landsdækkende aktionsdag mod nedskæringer den 10. maj.