25 Sep 2018  

KBH: Spredte skyer, 9 °C

– NATO ud af Gøteborg

Til demonstration i Sverige

– NATO ud af Gøteborg

Mens NATO øver krig, demonstrerer Gøteborgs borgere for fred. Kommunistisk Parti tog turen fra Danmark til Gøteborg for at støtte op om demonstrationen mod NATO og besøge det svenske Kommunistiska Partiet.

FOTO: Proletären
FOTO: Morten Larsen
FOTO: Morten Larsen
FOTO: Morten Larsen
FOTO: Sandra Ahlqvist/Fredsaktion Stoppa Aurora
FOTO: Proletären
FOTO: Proletären
FOTO: Proletären
FOTO: Proletären
FOTO: Proletären
FOTO: Proletären
FOTO: Proletären
FOTO: Proletären
FOTO: Morten Larsen
1 af 14

– Hva' ska' vi göra? Stoppa Aurora! 
– Inte en soldat, Inte ett gevär!
– 
Inte en krona til NATO's militær!

Ordene er svenske, men de 45 danskere på Gustav Adolf Plats i Gøteborg stemmer i, så godt de kan.

De anklager os for at gå udenlandske magters ærinde. Men det er dem, der tager mod ordrer fra Washington. 
Robert Mathiasson, Kommunistiska Partiet

De er taget med Kommunistisk Parti, KP, til Gøteborg for at bakke op om den demonstration, som 33 organisationer og partier har indkaldt til mod NATO og mod den største militærøvelse i Sverige i 20 år, Aurora-øvelsen, der netop nu løber af stablen.

Foran sig bærer den danske blok et stort banner med budskabet "Social oprustning – Militær nedrustning". Banneret er underskrevet af både KP og KPiD, som også har sendt en bilfuld medlemmer til demonstrationen.

Danskere i Gøteborg

Allerede på vej i bussen fra Danmark fredag aften bliver tonen slået an...

"Nu ruster verdens rige sig mod krise og stop - Champagnen er lidt dårlig og smager lidt prop – Men rusten æder videre i koncernens krop - Byd NATO-staten trods", synger bussen, mens Per spiller guitar.

Størstedelen af danskerne er taget med bussen fra København, arrangeret af Kommunistisk Parti. Herudover er der også arrangeret biler fra Jylland, som har taget færgen fra Frederikshavn. En gruppe særligt søstærke fra Aalborg har valgt en mindre båd og brugt ni timer på turen over Kattegat til Gøteborg.

Der er også kommet fredsfolk fra Island og seks fredsbevægelser fra Norge for at bakke op om, at Sverige fortsat skal være et neutralt land uden fremmede NATO-soldater.

I alt deltager omkring 3500 i demonstrationen lørdag mod NATO og Aurora-øvelsen. 

NATO-politikere under anklage

Op til demonstrationen har der været en hård tone i debatten. Den svenske udenrigsminister har beskyldt demonstranterne for at gå Ruslands og fremmede magters ærinde.

Formanden for det svenske Kommunistiska Partiet, Robert Mathiasson, høster demonstrationens største bifald med en klar besked til udenrigsministeren:

– De anklager os for at gå udenlandske magters ærinde. Men det er dem, der tager mod ordrer fra Washington. Det er dem, der åbner vores land for udenlandske soldater. Det er dem, der ofrer den svenske modstand mod atomvåben på underkastelsens alter. Det er ikke os, som sidder på anklagebænken. Vi samles her i dag som anklagere. Og vi anklager den politiske, økonomiske, militære og mediernes magt i vores land. Vi anklager dem for krigsekstremisme.

– Vi anklager dem for at gå udenlandske magtes ærinde. Vi anklager dem for at føre en udenrigspolitik, som sætter globale stormagtsinteresser og krigsindustriens profitter over almindelige menneskers interesse i fred og sikkerhed, tordner partiformanden. 

NATO's nyeste medlemsland, Montenegro, er også repræsenteret i demonstrationen. 

Marko Milacici fra Movement for Neutrality Montenegro gør det klart, at NATO heller ikke er velkommen i hans land.

– Montenegro blev tvunget ind i NATO mod befolkningens vilje.Vi blev medlemmer af NATO uden en folkeafstemning. Montenegros befolkning blev udelukket fra at tage stilling til så vigtigt et spørgsmål. Meningsmålinger viser, at 84 procent af Montenegros befolkning er for en folkeafstemning om NATO. NATO bombede Montenegro i 1999. Montenegro er blandt eksemplerne på NATO's kriminelle natur, fortæller Marko Milacici.

Tre uger med aktiviteter

NATO-øvelsen koster omkring 583 millioner svenske kroner. En flok svenske pensioner i demonstration mener, at pengene kan bruges anderledes. "Drop kanoner – højere pensioner", står der på deres farverige banner.

Demonstrationen går i samlet flok til Götaplatsen, hvor det store Aurora-kor tager imod med "USA hva' vil I her"...

Senere tager folkesangeren Michael Wiehe mikrofonen og synger: "Det här är ditt land, det här är mitt land... Landet, det tillhör dig och mig".

Lørdagens demonstration er blot den foreløbige kulmination på en uge med fredsaktiviteter. Igennem de tre uger, øvelsen varer, arrangerer fredsnetværket Stoppa Aurora en række aktiviteter – debatmøder, en fredskoncert og en fredskonference – for fred og neutralitet og mod NATO og krigsøvelser.

>> Læs mere hos Stoppa Aurora

Svenske kødboller med irske rytmer

Efter demonstrationen går turen til det tre etager store Marx Engels Huset, hvor Kommunistiska Partiet og partiets ugeavis Proletären holder til. Her bliver der serveret en skøn blanding af svenske kødboller og afghanske kyllingelår med spicy ris. Trængslen er stor og snakken går over bordene.

Tre unge partimedlemmer spiller violin og guitar og synger svenske og engelske arbejdersange med irske rytmer.

Partiets internationale sekretær, Patrik Paulov, giver en rundvisning i det store hus og fortæller stolt om dengang, det palæstinensiske ikon, Leila Khaled, kom på besøg og fyldte den store sal på 2. sal og man måtte tage 1. sal i brug og videostreame – og blev nødt til at afvise folk i døren, der gerne ville ind.

1000 løber for fred

Lørdagens demonstration igennem Gøteborgs gader har ikke taget pusten fra fredsfolkene.

Næste dag er de klar igen. Denne gang iført shorts og løbesko og klar til fredsløbet i Slottsskogen, som ligger nogle få hundrede meter fra Gøteborg centrum.

Den danske delegation er også på plads. Og der bliver varmet op med kaffe og kanelboller.

I år deltager op mod 1000 børn, unge og ældre. Overskuddet fra fredsløbet går til The Freedom Theatre i Jenin på Vestbredden, der både spiller selv og uddanner unge i at spille teater.

Først løber 80 entusiastiske børn. Og derefter bliver unge og ældre sendt ud på fem og ti kilometer. En efter en løber de i mål under det store banner "Fredsloppet – Nej till NATO". Der bliver klappet og piftet af dem alle – lige fra den første kommer i mål efter cirka et kvarters tid til den sidste kommer i mål efter lidt over en time. Og der er diplomer og medaljer til alle.

Sideløbende med løbet er der en lind strøm af musikalsk underholdning – med svensk og palæstinensisk musik.

De danske løbere kommer ind i flotte tider og med kun lidt sved på panden og til tonerne af "Leve Palæstina!".

Udover Palæstina-solidaritet, så står dette års løb i fredens tegn og et stort banner er spændt ud mellem to store 30 meter høje træer. Her er teksten: "Øvelse i krig = krig, Øvelse i fred = fred". 

Klovne mod NATO

Og modstanden mod NATO og Aurora-øvelsen fortsætter i denne uge. I mandags gik en gruppe klovne i aktion i Göteborg mod NATO-øvelsen.

Krigsøvelser er altid en forberedelse på krig. Vi burde øve os i fred og ikke på krig.
Karin Utas Carlsson, Stoppa Aurora

– Vi er oprørte over, at der bliver øvet krig her i Göteborg, siger klovnen Elin Bothén Nyström til Arbejderens udsendte.

– Krigsøvelser er altid en forberedelse på krig. Vi burde øve os i fred og ikke på krig, siger Karin Utas Carlsson, talsperson for Stoppa Aurora.

Militærøvelsen Aurora løber af stablen tre forskellige steder i Sverige. Frem til 29. september øver 20.000 soldater fra Sverige og syv NATO-lande krig mod et unavngivet land, der mest af alt leder tankerne hen på Rusland.

I Göteborg går øvelsen især ud på at modtage udenlandsk militær. Netop havnen i Göteborg spiller en central rolle i øvelsen. Her skal der øves i landgang af fremmede NATO-soldater og landsættes et luftværnskompagni fra USA med 100 soldater.

NATO-soldaterne bliver budt "velkommen" fra en altan på havnen med et stort "STOP NATO"-banner.

19. sep. 2017 - 11:10   19. sep. 2017 - 11:29

Reportage

ml@arbejderen.dk
Rasmus Ravnholdt Johnsen
Nørrebro, arkivar på Arbejderbevægelsens Bibliotek- og Arkiv, medlem af Kommunistisk Parti

Jeg har taget turen fra Danmark for at deltage i demonstrationen mod NATO og Aurora-øvelsen.

Jeg mener, at det er vigtigt at demonstrere mod den militære oprustning, som finder sted i disse år.

NATO bærer hovedansvaret for den gensidige oprustning der finder sted.

Det er vigtigt at stå imod, at Sverige, der er kendt som et neutralt land, bliver indlemmet i NATO. Jeg er her for at støtte op om vores svenske kammeraters kamp for at bevare deres neutralitet.

Nicklas Lundstrøm
Nørrebro, læser medicin i Odense, medlem af Kommunistisk Parti

Det er vigtigt at vise, at vi er nogen, der gør modstand mod oprustning og atomvåben og kæmper for fred og velfærd i stedet for militær oprustning.

Jeg er taget med på turen for at vise solidaritet med de svenske fredskræfter. Men øvelsen handler ikke kun om Sverige. Danske soldater deltager også i øvelsen. Og Danmark er også med i NATO, og stiller velvilligt op når NATO og USA kræver det.

Og så glæder jeg mig til at møde vores søsterparti og de svenske kammerater.

Danske medier skriver en masse om russernes militærøvelser, men ikke om NATO's øvelser - og slet ikke om demonstrationerne imod dem.

Frederik Nejbjerg
Ballerup, læser HF enkeltfag, medlem Kommunistisk Parti

Jeg er taget til Sverige for at vise, at jeg ikke støtter op om NATO. NATO er et redskab for imperialismen, og bliver brugt til at fremme storkapitalens interesser. 

Jeg har været til mange forskellige demonstrationer. Det føles godt at gøre noget, og vise modstand overfor NATO, og det NATO bliver brugt til.

De danske medier fremstiller Rusland som en agressiv stormagt. Det er vigtigt at vise, at modstanden mod NATO også kommer fra befolkninger fra lande, der er medlemmer af NATO.