15 Nov 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, tåge, 7 °C

Handicapområdet skal spare 20 millioner

Nye nedskæringer i Aarhus

Handicapområdet skal spare 20 millioner

På mindre end en måned er handicapområdet i Aarhus Kommune blevet præsenteret for nedskæringer på tilsammen 19,9 millioner kroner.

Det er ikke første gang handicapområdet i Aarhus bliver udsat for nedskæringer. Billedet er fra en demonstration i 2011.
FOTO: PN
1 af 1

Socialforvaltningen i Aarhus Kommune skal skære yderligere 15,4 millioner kroner af udgifterne på voksenhandicapområdet i 2016.

Jeg frygter, at der er beboere, som synes, at livet ikke er værd at leve, fordi de ikke får nok omsorg og hjælp.
Jette Sloth Flohr, Hjerneskadeforeningen

Meldingen kommer blot tre uger efter, at fem handicaporganisationer slog alarm, da der blev indført ansættelses- og indkøbsstop på Voksenhandicap i Aarhus for at spare omkring 4,5 mililioner kroner i år.

– Det er ikke sjovt, men jeg har ikke andet valg end at handle. Vi har tidligere prøvet at lade stå til med et alt for stort overforbrug. Det gik rigtig galt, og regningen blev meget værre i sidste ende, siger socialrådmand Thomas Medom (SF) til JyllandsPosten.

12 forslag

Forvaltningen har 12 forslag til, hvordan der kan hentes yderligere besparelser hjem på byens svageste borgere. Blandt andet foreslås ledsagerordningen og den personlige assistance beskåret, og det samme gør serviceníveauet på en række døgninstitutioner. 

Formand for Landsforeningen for Autisme Østjylland Marianne Banner mener, forslaget om at flytte borgere fra et bosted til et andet er blandt det mest vidtgående forslag. Konkret henviser hun til forslaget om at flytte to unge fra døgninstitutionen Birkebakken til Skødstrup for at spare en halv million kroner.

– Man tvangsflytter folk fra deres bosted gennem mange år. Det er helt uhørt. Man flytter rundt på folk, som om det var papkasser. Det er, som om at kommunen har glemt, at det er mennesker, siger forkvinden til JyllandsPosten.

Rammer både borgere og personale

Også hos Hjerneskadeforeningen er der bekymring over udsigten til nedskæringer.

– Jeg er bange for, at det vil koste ansatte og beboere på nogle institutioner. Når der ikke er personale nok, vil ansatte gå ned med stress. Og så frygter jeg, at der er beboere, som synes, at livet ikke er værd at leve, fordi de ikke får nok omsorg og hjælp, siger formand Jette Sloth Flohr.

Det er ikke første gang, at handicapområdet i Aarhus har været under sparekniven. Faktisk er området de senere år blevet beskåret med knap en halv milliard kroner. De forslag til nedskæringer, som nu er sendt i høring, gennemføres, fordi flere borgere end forudset har haft brug for bolig og behandling. Socialforvaltningen forventer et merforbrug i år på knap 50 millioner kroner. 

Forslagene til at bremse udgifterne på handicapområdet er i høring indtil den 30. juli.

29. jun. 2016 - 06:23   29. jun. 2016 - 11:10

Nedskæringer

noc@arbejderen.dk