23 Jul 2018  

KBH: Spredte skyer, 27 °C

Ø'er vil finde løsninger på statens fattiglove

Valgportræt

Ø'er vil finde løsninger på statens fattiglove

Hvis Bornholms Kommune begynder at drive landbrug, kan det både sikre de mennesker, der lider under kontanthjælpsloftet, samt sikre gode, økologiske råvarer til kommunens institutioner.

Morten Riis fra Enhedslisten vil kæmpe for at fattige familier bliver sikret et offentligt job og ikke ryger ud af kontanthjælpssystemet.
FOTO: Enhedslisten Bornholm
1 af 1

På Bornholm har hvert sjette barn en sag ved kommunen, fordi det kommer fra udsatte hjem med eksempelvis omsorgssvigt eller misbrug. 

Vi må finde kommunale løsninger, der kan rode bod på den fattigdom, som Folketinget har skabt, især med kontanthjælpsloftet.
Morten Riis

Det er langt flere end landsgennemsnittet, hvor det "kun" er hvert tiende barn. Mange af de udsatte børnefamilier lever i fattigdom, der ofte skyldes regeringens kontanthjælpsloft.

Det vil Enhedslistens 40-årige spidskandidat til kommunalvalget, Morten Riis, forsøge at gøre noget ved. 

– Vi må finde kommunale løsninger, der kan rode bod på den fattigdom, som Folketinget har skabt, især med kontanthjælpsloftet, siger Morten Riis til Arbejderen.

– Vi kan eksempelvis skabe kommunale virksomheder, der kan hjælpe folk med en ordentlig indtægt og til at få timer nok, så de kan optjene dagpengeret. Eksempelvis kunne vi lave et kommunalt landbrug, der leverer gode, økologiske fødevarer til kommunens daginstutitioner og plejehjem, siger han og påpeger, at kommunen ejer 220 hektarer jord, som kan bruges til formålet.

Fra idehistorie til tømrer

Morten Riis vil også have ansat flere socialrådgivere og psykologer til at hjælpe de udsatte børnefamilier.

– Vi har ansat flere sagsbehandlere, så de store stakke af sager er kommet ned. Men det betyder, at der nu er ventetid på psykologer, forældrerådgivning og andre, der kan hjælpe vores udsatte børnefamilier til en ny start. Så dem skal vi også have ansat flere af, mener Morten Riis.

Han meldte sig ind i Enhedslisten i 2001, efter at han havde hørt i radioen, at kun få unge var med i et politisk parti. Herudover er han aktiv i tømrerklubbens bestyrelse i sin lokale 3F-afdeling.

Politik er ikke fremmed for ham. Han sidder allerede i kommunalbestyrelsen. Og hans politiske engagement rækker udover den lille ø i Østersøen. Da bananarbejdernes fagforening i Honduras manglede en bil, tog han initiativ til en landsindsamling, så bananarbejderne kunne få deres bil. Der blev samlet 100.000 kroner ind.

I 2004 flyttede han fra Aarhus til Bornholm sammen med sin kæreste. Han er uddannet cand.mag i idehistorie, men da han havde svært ved at finde arbejde, uddannede han sig til tømrer. Lige nu er han – sammen med 100 andre håndværkere – i gang med at bygge et campus i Rønne, hvor øens ungdomsuddannelser skal samles.

Ø for økologi

Bornholm lægger jord til en intens landbrugsproduktion. Hvert år produceres ikke mindre end 500.000 konventionelle slagtesvin. 

Enhedslisten på Bornholm vil stoppe udvidelsen af større konventionelle landbrug og reducere antallet af konventionelle svinebrug. Til gengæld skal øens økologiske landbrugsareal udvides, og 90 procent af råvarerne i de bornholmske offentlige køkkener skal være økologiske.

– Et svin belaster miljøet fire gange så meget som en et menneske. Det siger sig selv, at de mange svin udgør en stor miljøbelastning på vores lille øsamfund. Det holder ikke i længden. Vi skal have forvandlet vores intensive, konventionelle landbrug til økologi. Byrådet har besluttet, at 65 procent af al den kommunale mad, der serveres på eksempelvis plehjem, skoler og daginstitutioner, skal være økologisk. Så der er altså allerede et grundlag for at styrke den lokale økologiske produktion, lyder det fra Morten Riis.

16. nov. 2017 - 06:37   16. nov. 2017 - 06:40

KV17

ml@arbejderen.dk
KV2017 og Enhedslisten
  • Enhedslisten tog et stort spring ved sidste kommunalvalg, hvor partiet gik fra ti byrødder til 119, som er valgt i 79 kommuner.

  • Til det kommende kommunalvalg opstiller partiet 760 kandidater i 87 kommuner. Som noget nyt kan man stemme på Enhedslisten i Hillerød, Vallensbæk, Vejen, Ærø og Randers. Til gengæld er det ikke lykkedes at stille op i Vesthimmerland, Ikast-Brande og Billund, hvor partiet ellers var på stemmesedlen sidste gang.

  • Enhedslisten har i dag 15 medlemmer i samtlige fem regioner. Partiet har 166 kandidatertil regionsrådsvalget.