18 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 17 °C

Ø vil være oppositionens spydspids

Lover Løkke kamp til stregen

Ø vil være oppositionens spydspids

Dansk Folkparti står med en kæmpe gæld med sine løfter om vækst i den offentlige sektor og en løsning på dagpenge-sagen. Den vil Enhedslisten holde partiet op på, lover Pelle Dragsted.

Enhedslisten fejrer to nye mandater, så partiet nu er oppe på 14 i alt. De skal bruges til at holde Dansk Folkeparti fast på løfterne om vækst i den offentlige sektor.
FOTO: Rasmus Nielsen
1 af 1

Enhedslisten er klar til at møde på arbejde på Christiansborg og give Danmarks kommende statsminister Lars Løkke Rasmussen kamp til stregen. Og partiet er ikke i tvivl om, at der hviler et særligt ansvar på deres skuldre.

- Vores mandater skal gå til at udgøre spydspidsen i kritikken af de angreb på arbejdsløse, flygtninge og socialt udsatte, som vil fortsætte med en ny regerings nulvækstpolitik med Dansk Folkeparti som parlamentarisk grundlag.

Vores mandater skal udgøre spydspidsen i kritikken af de angreb på arbejdsløse, flygtninge og socialt udsatte, som vil fortsætte med en ny regering og Dansk Folkeparti som parlamentarisk grundlag.
Pelle Dragsted

Sådan lyder reaktionen fra Enhedslistens nyvalgte folketingsmedlem Pelle Dragsted, der er valg ind i Københavns Storkreds.

- Socialdemokraterne kan desværre ikke levere denne kritik, fordi partiet vil leve op til de samme EU-krav som Venstre, uddyber Pelle Dragsted.

274.001 vælgere satte deres kryds ved Enhedslistens liste Ø. Det svarer til 7,8 procent af samtlige de afgivne stemmer. Det er nok til to ekstra mandater, så partiet nu er oppe på 14 pladser i Folketinget.

- Vi er blevet belønnet, fordi vi har været troværdige og fordi vi har stået fast og forsvaret de arbejdsløse, de langtidssyge, førtidspensionister og socialt udsatte uden at gå på kompromis, vurderer Pelle Dragsted.

Han mener, at Dansk Folkepartis store fremgang bør få Socialdemokraterne til at gå i tænkeboks.

- Socialdemokraterne bør tænke over, hvad Dansk Folkepartis fremgang skyldes. Dansk Folkeparti går jo frem, fordi de er gået på valg for at forbedre dagpengeystemet, på at love vækst i den offentlige sektor og tage ordentlig hånd om de ældre. Og på at gå imod yderligere privatisering af DONG. Dansk Folkeparti har på mange måder ført valgkamp, som om de var et socialdemokratisk parti. Nu står Dansk Folkeparti med en kæmpe gæld til vælgerne, siger Pelle Dragsted til Arbejderen.

Fremgang på Fyn

Enhedslisten gik mest frem på Fyn, hvor Pernille Skipper var partiets spidskandidat. På Fyn opnåede Enhedslisten 8,6 procent af stemmerne - en fremgang på 2,3 procentpoint. Det er en fordobling af partiets fremgang på 1,1 procentpoint på landsplan.

Pernille Skipper opnåede genvalg på Fyn. Og hun er enig i, at folketingsgruppen får nok at se til med Løkke i statsministerstolen.

- Enhedslistens mandater kommer på hårdt arbejde. Men der er flere måder at få indflydelse på. Indflydelse får vi ikke kun ved at sidde med ved forhandlingsbordet og lave kompromisser. Indflydelse skabes også udenfor Christiansborg, siger Pernille Skipper til Arbejderen.

- De vigtigste politiske spørgsmål efter valget er at få sat dagpengespørgsmålet på dagsordenen. Vi skal have reddet de 57.000 danskere, som er faldet ud af dagpengesystemet, og så skal vi finde en langtidsholdbar løsning med et ordentligt sikkerhedsnet, så vi kan sikre et ordentligt arbejdsmarked, hvor folk ikke skal frygte fyringer, uddyber Pernille Skipper.

Kunne Ø have gjort det bedre?

Enhedslisten går frem i samtlige storkredse - pånær Københavns Storkreds, hvor partiet gik 0,2 procentpoint tilbage. I Københavns Storkreds er Enhedslisten det andet største parti med 16,4 procent af stemmerne, kun overgået af Socialdemokraterne.

Ovenpå valgresultatet er der nu også tid til se indad, mener Pelle Dragsted på spørgsmålet om, hvorfor Enhedslisten kun fik en fremgang på 1,1 procent af stemmerne på landsplan. Og kun snuppede to af de i alt ni mandater, som SF mistede ved valget.

- Jeg tror at det skyldes nogle objektive og nogle subjektive faktorer. Jeg tror at Alternativet har snuppet en del stemmer, som vi kunne have fået. De var et nyt parti, der nød godt af nyhedens interesse. Og de havde en nem valgkamp, fordi de ikke har en politik på særlig mange områder, forklarer Pelle Dragsted.

Men han ser også frem til en diskussion om, hvorvidt Enhedslisten kunne have gjort det bedre.

- Vi skal da have evalueret resultatet og have en debat om de sidste fire års erfaringer som parlamentarisk grundlag - herunder om vi lod regeringen sidde for længe, eller om vi skulle have gjort noget mere aktivt for at få valget udskrevet tidligere, lyder det fra Pelle Dragsted.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jun. 2015 - 10:11   22. jun. 2015 - 09:49

Enhedslisten

ml@arbejderen.dk
Valgresultat 2015
  • Socialdemokratiet: 26,3 procent. 47 mandater. Går 3 mandater frem.

  • Radikale Venstre: 4,6 procent. 8 mandater. Går 9 mandater tilbage.

  • Det Konservative Folkeparti: 3,4 procent. 6 mandater. Går 2 mandater tilbage 

  • Socialistisk Folkeparti: 4,2 procent. 7 mandater. Går 9 mandater tilbager. 

  • Liberal Alliance:  7,5 procent. 13 mandater. Går 4 mandater frem.

  • Dansk Folkeparti: 21,1 procent. 37 mandater. Går 15 mandater frem.

  • Venstre: 19,5 procent. 34 mandater. Går 13 mandater tilbage.

  • Enhedslisten: 7,8 procent. 14 mandater. Går 2 mandater frem.

  • Alternativet: 4,8 procent. 9 manadater.

>> Læs alle artikler om folketingsvalget her