22 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Trump tilskynder til fascistisk oprør

Udtalelse

Trump tilskynder til fascistisk oprør

Trump tilskynder til reaktionært oprør mod kongressen, mener det amerikanske parti, Party for Socialism and Liberation, om de seneste begivenheder i USA.

Demonstranter inde i kongresbygningen i Washington D.C. onsdag eftermiddag.
FOTO: Leah Millis/REUTERS/Ritzau Scanpix
1 af 1

Party for Socialism and Liberation udtaler om de seneste begivenheder i USA:

Invasionen af kongressen er pinlig for den amerikan-ske herskende klasse og bringer den i forlegenhed.

I dag (onsdag red.) stormede en reaktionær pøbel – opfordret af Donald Trump til at gå i aktion – USA's kongres. Det betød, at kongresforsamlingen blev opløst. Det skete i åbenlyst samarbejde med elementer fra politistyrken ved kongressen, Capitol Police, forsvarsministeriet Defense Department og muligvis andre væbnede styrker.

Trump: Træd i aktion!

Donald Trump talte selv på det store protestmøde foran Det Hvide Hus samme dag som en del af hans desperate kampagne for at klynge sig til magten. Den ekstreme højrefløj, der angreb kongressen, er frem for alt forenet af netop personen og figuren Trump.

Kort før pøblen marcherede mod kongressen, erklærede Trump at: "Du kan aldrig tage landet tilbage med svaghed. Du må vise styrke".

Trump ønsker mere end noget andet at undgå strafferetlig forfølgelse, når han er ude af Det Hvide Hus – og han ønsker at bevare sin politiske kontrol over det republikanske parti.

Samarbejde?

Det stærkt bevæbnede Capitol Police ydede næsten ingen modstand, da de ekstremt højreorienterede skubbede forhindringer væk, knuste vinduer og invaderede Senatets kontorer og haller. Mindst én kvinde blev skudt og dræbt inde i kongresbygningen.

Men imod afslutningen af de kaotiske optrin – efter at pøbelen havde nået deres mål – blev de roligt eskorteret ud af bygningen i stedet for at blive arresteret. Hvis samme handling – at invadere kongressen – var blevet foretaget af antiracistiske demonstranter denne sommer, ville de utvivlsomt have været mødt med en dødelig og overvældende kraft.

Onsdagens begivenheder kunne umuligt have fundet sted uden en vis form for samarbejde mellem de reaktionære, antidemokratiske kræfter og politiet. Det er utænkeligt, at politiet ikke overvågede kommunikationen mellem de pro-Trump-demonstranter, der i de senste dage er rejst til Washington D.C. Det er utænkeligt, at de simpelthen ikke var klar over, at der var mulighed for, at visse kræfter drøftede et angreb på kongressen.

Hvor var Nationalgarden?

Forsvarsminsteriet Pentagons rolle i denne sag er et andet centralt spørgsmål. Forsvarsministeren har kontrol over Nationalgarden i Washington sammen med United States Secretary of the Army (en cilvil embedsmand med lovbestemt ansvar for alle forhold i forbindelse med den amerikanske hær. red.)

Borgmesteren for Washington D.C., Muriel Bowser, anmodede onsdag om, at forsvarsministeriet skulle indsætte Washington D.S's nationalgarde, National Guard, men hendes anmodning blev ignoreret. Først da fascisterne fik held med at storme selve kongressen, blev ordren givet.

Konflikten indenfor den herskende klasse

Forsvarsminister Christopher Miller er ikke en hvilken-som-helst uafhængig person. Han var tidligere en relativt lavt rangerende officer (Green Baret) i hærens specialstyrker, før han blev ført til tops af Donald Trump. Miller har kun Trump at takke for sin nuværende position.

I søndags underskrev samtlige 10 eksforsvarsministre i USA en fælles erklæring i dagbladet Washington Post, hvori de krævede, at militæret ikke skulle gribe ind i magtens overdragelse til Joe Biden. De skrev, at "fungerende forsvarsminister Christopher C. Miller og hans underordnede" skal "afholde sig fra enhver politisk handling, der underminerer valgresultaterne eller forhindrer den nye administrations succes".

Medunderskrivere af kommentaren var personer som Dick Cheney, Donald Rumsfeld og Mark Esper – sidstnævnte fungerede som forsvarsminister indtil for mindre end to måneder siden. Der må være en dybereliggende årsag til, at en gruppe stærkt indflydelsesrige personer fra forskellige herskende klassefraktioner forener sig for at udsende denne bemærkelsesværdige erklæring. Det antyder, at de allerede var opmærksomme på diskussioner inden for sektorer af statsapparatet om netop denne type sammensværgelse, vi så dele af udført onsdag.

Pinlig sag

Onsdagens begivenheder er pinlig for den amerikanske herskende klasse på verdensscenen. Det bringer den i forlegenhed. Det svækker USA-imperialismens position globalt.

Regeringer, der traditionelt har spillet rollen som juniorpartner for USA, heriblandt Tyskland, Storbritannien og Canada, har udsendt erklæringer, der fordømmer pøblen, der stormede kongresbygningen.

Jens Stoltenberg, lederen af ​​NATO, har udtalt: "Chokerende scener i Washington, D.C. Resultatet af det demokratiske valg skal respekteres".

En bred koalition fra den herskende klasse er samlet for at fordømme Trump, der har trampet på en stabiliserende grundsten i det ​​kapitalistiske klassestyre i USA – den "fredelige magtovergang". Nøglepersoner i arbejdsgiverorganisationerne, National Association of Manufacturers, Business Roundtable og andre bærende søjler i det amerikanske erhvervsliv og i kapitalismen som sådan har fordømt Trump.

Kongressen fortsatte sin samling, flere timer efter at den var blevet spredt af fascisternes aktion. Og den trumpistiske pøbel er siden blevet fordømt af vicepræsident Mike Pence og Mitch McConnell (leder af det republikanske flertal i Senatet. red.).

Svag Joe Biden

I en kort og svag erklæring i dag (torsdag red.) appellerede Joe Biden den fascistiske pøbel til at trække sig tilbage og tilbød kun tomme floskler om patriotisme og sammenhold. Hvad, der virkelig burde ske, er, at alle de ansvarlige for den reaktionære og antidemokratiske aggression bliver retsforfulgt. Dette inkluderer især Donald Trump og kræfter i militær- og politihierarkiet. 

Mellemoverskrifter indsat af redaktionen.

Party for Socialism and Liberation er et erklæret marxistisk-leninistisk parti. Andre erklærede kommunistiske partier i USA tæller CPUSA, Workers World Party og Party of Communists USA.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. jan. 2021 - 10:30   13. jan. 2021 - 12:00

Udtalelse

af Party for Socialism and Liberation
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).