19 Aug 2018  

KBH: Spredte skyer, 21 °C

Skattelettelser og kampfly er vigtigere end mennesker

Skattelettelser og kampfly er vigtigere end mennesker

Jeg kan ikke forstå, hvorfor der skal spares fra 1,9 milliarder kroner op til 3,6 milliarder kroner på førtidspensionister og fleksjobbere, når vi ser, at Danmark i den grad har råd til at give ”små” skattelettelser og til at købe kampfly for!

Syge cykler rundt i systemet i årevis i ressourceforløb i stedet for at få førtidspension, når de ikke er i stand til at arbejde,.
FOTO: Thomas Lekfeldt/Scanpix
1 af 1

Den 31. januar kunne vi læse på Arbejderen.dk, at både de partier, som lavede førtidspension- og fleksjobreformen i 2013, og de partier som gik med i forliget, ikke har tænkt sig at slække på reformens sparekravene. Der skal stadig spares 1,9 milliarder kroner i år 2020 for derefter at lade besparelsen stige til 3,6 milliarder. kroner årligt.

Flertallet af folketingspolitikerne prioriterer at give skattelettelser til de rige og bruge et trecifret milliardbeløb på ubrugelige kampfly

Siden førtidspensions- og fleksjobreformen startede den 1. januar 2013, er der op til 80 døde (mit skøn) i ressourceforløb, eller før de skulle starte i ressourceforløb. Og vi har haft adskillige historier om, at menneske med alvorlige lidelser ikke har fået tilkendt førtidspension, selv om deres læger har sagt, at de har en arbejdsevne på nær nul, samt at deres arbejdsevne ikke kan forbedres.

Fri jagt

I disse dage er der to historier om, at to kvinder får urimelig behandling af deres sagsbehandlere henholdsvis fra Brønderslev og Faaborg-Midtfyn.

Sagen fra Brønderslev handler om den 43-årige Mette Bækgaard, som fik et 200 kilo tungt køkken ned over sig. Hun har fået det så dårligt, at hun kun har funktionsevne mellem 30 minutter og 45 minutter dagligt. Det er endda kommunens egen ergoterapeut, der har vurderet det. Hun blev tildelt fem års ressourceforløb.

I sagen fra Faaborg-Midtfyn er den 22-årig Catherine Brændeholm uhelbredeligt syg. Hun er to gange blevet indstillet til førtidspension af Faaborg-Midtfyn Kommunes rehabiliteringsteam. Begge gange har kommunens ledelse sagt nej. Den mener, hun er for ung, som der står på tv2fyn.dk, den 30. januar.

Med de to ovennævnte historier, så er der meget galt med førtidspensions- og fleksjobreform fra 2013. Nogle af partierne vil dog ændre lidt på reformen, men denne udtalelse på arbejderen.dk, den 31. januar fra Socialdemokratiets medlem af Beskæftigelsesudvalget, Lennart Damsbo-Andersen siger alt:

”Efter vores opfattelse var det godt, at vi lavede reformen af førtidspension og fleksjob, men det er ikke så godt med den måde, den udmøntes på i kommunerne. Det var ikke meningen, at folk skulle jagtes, som vi ser eksempler på nu. Men grundlæggende er der ikke lagt op til at lave systemet om.”

Brug for et opgør

Undskyld mig, men hvis der ikke skal laves noget grundlæggende om i førtidspensions- og fleksjobreform, så vil der er stadig være fri mulighed for sagsbehandlere at jage de mennesker, som søger førtidspension. Så efter min mening er det ”goddaw mand økseskaft”, som Lennart Damsbo-Andersen kommer med.

Til sidst så kan jeg ikke forstå, hvorfor der skal spares fra 1,9 milliarder kroner op til 3,6 milliarder kroner på førtidspensionister og fleksjobbere, når vi ser, at Danmark i den grad har råd til at give ”små” skattelettelser og til at købe kampfly for!

Flertallet af folketingspolitikerne prioriterer altså at give flere penge til de rige – skattelettelser – og bruge et trecifret milliardbeløb på ubrugelige kampfly, end at give mennesker, som har alvorlige lidelser, en ordentlig tilværelse.

31. jan. 2018 - 14:34   07. feb. 2018 - 15:20

Læserbrev

af Jesper Park van der Schaft, heldig førtidspensionist, Aarhus