02 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 14 °C

Peter Abrahamsen synger Nis Petersen

Læserbrev

Peter Abrahamsen synger Nis Petersen

Det er noget nyt, (om noget gammelt!) når sanger og komponist Peter Abrahamsen opdagede Nis Petersens digte og satte toner på nogle udvalgte. Vi har i Dansk Toppen kunnet høre ”Rødtop.” skriver Peder Pedersen.

Sangeren og komponisten Peter Abrahamsen er den der virkelig forstår at udtrykke de danske værdier, som udtrykkes i sange. Fra min ungdom af, husker jeg, når han sammen med Carl Scharnberg sang og kommenterede arbejderklassens digte. Det var især i fagforeningen SiD Jern og Metal, man kunne møde de to. Men også de ældre, som Jeppe Aakjærs sange blev ud sunget.

Nis Petersen selv var det meste af sit liv uligevægtig og ulykkelig. Men han efterlader altså en arv, vi nulevende kan glæde os over – og også udfordres af.

Peter Abrahamsen har da også præsenteret Jeppe Aakjær blandt andet på Arbejderens Café Oskar i Aarhus.

Det er noget nyt, (om noget gammelt!) når Peter Abrahamsen opdagede Nis Petersens digte og satte toner på nogle udvalgte. Det er ikke helt dækkende at skrive ”opdagede.” For P.A. siger selv: ”Det er digtene, der har taget mig.”

Vi har allerede i Dansk Toppen kunnet høre ”Rødtop.” Rødtop er en af Nis Petersens bedste digte, altså efter min mening. Det er en enestående hyldest til den danske natur og kærligheden. Det er slet ikke for tidligt at der kommer toner på.

 ”Luften har dufte af birke, af eng af hvidtjørn og vår; men jeg aner trods døvende dufte, en anelse duft fra dit hår.” 

Den person (Nis Petersen,) der kunne bruge det danske sprog så inderligt dybt, var i grunden slet ikke arbejderklassens mand. Han havde det tilfældes med Jack London, at de svingede fra det yderste højre til lige så venstre.

Nis Petersen selv var det meste af sit liv uligevægtig og ulykkelig. Men han efterlader altså en arv, vi nulevende kan glæde os over – og også udfordres af.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. okt. 2019 - 13:48   18. okt. 2019 - 13:55

Læserbrev

af Peder Pedersen
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).