26 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 10 °C

Nyt Ruslands-paradigme præget af frugtbare relationskompetencer

Læserbrev

Nyt Ruslands-paradigme præget af frugtbare relationskompetencer

Erik Insula, formand for Dansk-Russisk Forenings Københavns-afdeling, fortæller om foreningens mål om større synlighed i gadebilledet.

Udvikling af relationskompetence på det dansk-russiske område vil tænkeligvis kunne bidrage til personlig vækst hos deltagerne både i Rusland og Danmark.

Vi har brug for et helt nyt samarbejde, der er helt fremme i skoene, ikke lider under tabuer og som er positivt fremadrettet. Den Kolde Krig er forbi.

Relationskompetence indbyder til venskab, problemløsning, kritisk-konstruktiv kritik og forståelse, til samhandel, til udveksling af kultur, viden og knowhow – og måske til kærlighed og helt nye bekendtskaber.

Jeg vil vove at påstå, at man ikke vinder russere ved at true med krudt og kugler, sanktioner, lukkede grænser, NGO'er der ikke kan se bjælken i deres eget øje – men sagtens kan se splinten i russerens øje.

Vi skal helt væk fra at skose Ruslands økonomi, samtidig med at vi accepterer USA’s rundhåndede byger af sanktioner.

Et eventuelt ruslandsmæssigt paradigmeskifte kan tænkes at medføre for eksempel: Fremstilling af moralske og etiske regler for kommunikation og virke. Tydeliggørelse af vores hensigter. Nej til NGO-virksomhed der bidrager til negative relationer af enhver art og i nogle tilfælde nærmest har karakter af spionage.

Positive formuleringer giver almindeligvis positiv respons: Nye, deltageraktiverende mødeformer med workshop, walk and talk, tag ordet og så videre. Møder med flere aktører og flere synspunkter – brede paneler. Møder med tidsaktuelt indhold. Ikke nødvendigvis med folk der er kendt fra film, bøger eller tv. Vi lader os ikke imponere af linselus. Vi ønsker levende kontakt med materien.

Vi skal slå fast, at Europa består af 47 lande (i Udenrigsministeriets seneste opgørelse over, hvilke europæiske lande man må rejse til i forbindelse med covid-19, er det kun EU, der figurerer som Europa).

Pressen, systemets 4. magt, er uhyre vigtig for bæredygtige, fremadrettede, vigtige internationale relationer. Vi skal skrive læserbreve, fortælle om vores møder og prøve at gøre journalister interesserede i vores dansk-russiske virksomhed. Journalisterne må meget gerne stille vanskelige spørgsmål. Dumme spørgsmål findes ikke; men aktuelt er debatten tit præget af “døde katte”.

I Dansk-Russisk Forening skal vi meget mere ud på de sociale medier. Vi skal brande vores mål. Kontakt til samtlige politiske partier i Danmark, Folketinget, kontaktpersoner, invitation til møde og så videre. Nej til propaganda og bias! Flere bæredygtige analyser via et bredt ekspertpanel, der naturligvis også rummer russere. Studierejsen til Rusland skal igen på agendaen.

Vi skal præstere større synlighed i det politiske gadebillede. Vores politiske virkelighed skal have nye bukser på til al slags vejr.

Du er meget velkommen med feedback. Vi har brug for et helt nyt samarbejde, der er helt fremme i skoene, ikke lider under tabuer og som er positivt fremadrettet. Den Kolde Krig er forbi. Rusland er et helt nyt Rusland. Russerne vil Europa, og vi vil russerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. okt. 2020 - 13:12   15. okt. 2020 - 16:53

Læserbrev

af Erik Insula, formand for Dansk-Russisk Forening i København
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).