24 Sep 2020  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Ny kurs for Folkebevægelsen

Pressemeddelelse

Ny kurs for Folkebevægelsen

Pladsen i EU-parlamentet var vigtig, og valgresultatet chokerede os. Men EU-modstanden er ikke afgået ved døden, og vi har slet ikke opgivet modet. I de kommende år står Folkebevægelsen mod EU i en helt ny situation såvel økonomisk som organisatorisk, konstaterer sjællandske medlemmer.

FOTO: Privat
1 af 1

Efter forårets valg til EU-parlamentet, hvor Folkebevægelsen mod EU tabte sit mandat, kæmper organisationen for at overleve og fastholde sit tag i den danske EU-modstand.

Den nye situation kan også føre til noget godt, fordi bevægelsen er nødt til at stoppe op og tænke sig om.

Derfor er medlemmerne i gang med en omfattende diskussion om den nye situation. Det gælder også de lokale komiteer på Sjælland, som nu prøver at se fremad og søger at rette EU-modstanden ind på en ny kurs, fortæller Elma Lindberg, der er kontaktperson for Folkebevægelsen mod EU på Vestsjælland.

– Pladsen i EU-parlamentet var vigtig for Folkebevægelsen, og valgresultatet chokerede os. Men EU-modstanden er ikke afgået ved døden, og vi har slet ikke opgivet modet. I de kommende år står Folkebevægelsen i en helt ny situation såvel økonomisk som organisatorisk, fordi vi ikke længere har en plads i EU-parlamentet, siger Elma Lindberg.

Når Folkebevægelsen mod EU samles til landsmøde den sidste weekend i oktober, er diskussionen om fremtiden et af de vigtigste punkter på dagsordenen. EU-modstanden og målet om at få Danmark ud af EU står fast. Men næsten alt andet er til debat.

Det kom også til udtryk, da omkring 20 medlemmer fra lokalkomiteerne på Sjælland i denne uge mødtes på Slagelse Bibliotek. Her lagde Karina Rohr Sørensen fra landsledelsen for alvor op til, at bevægelsen må forberede sig på en ny start på helt andre vilkår.

– Hvordan får vi skabt en bevægelse, der taler til andre end dem, vi plejer at tale med? Hvordan giver vi mere plads til den brede, tværpolitiske modstand? Vi må se på, hvordan vi rammer flere af de EU-modstandere, som åbenbart ikke føler sig tiltrukket af Folkebevægelsen i dag. Vi må gøre bevægelsen større, stærkere, bredere og yngre, indledte Karina Rohr Sørensen.

Hun fastslog, at den nye situation også kan føre til noget godt, fordi bevægelsen er nødt til at stoppe op og tænke sig om.

Den efterfølgende debat kom vidt omkring. Blandt andet hvordan Folkebevægelsen udnytter tendensen til, at EU-modstanden flytter ud i provinsens yderområder, mens den falder i nogle af de gamle bastioner i de større byer.

Selvom den borgerlige EU-skepsis stiger, er disse kræfter svagt repræsenteret i Folkebevægelsen. Svend Erik Christensen fra Roskilde foreslog, at Folkebevægelsen kigger efter nye samarbejdsmuligheder i nærmiljøet.

– Lokalt skal vi også tænke anderledes. Komme ud af boksen og få rejst EU-debatten sammen med Europabevægelsen, lokale fagforeninger, Naturfredningsforeningen eller den lokale bankdirektør, lød det fra Roskilde-komiteens kontaktperson.

Forholdet til Enhedslisten blev også debatteret. Selvom Enhedslisten ved dette valg opstillede på sin egen liste, er der på Sjælland fortsat en del Ø-medlemmer, som er aktive i Folkebevægelsen.

En af konsekvenserne af valgresultatet er også, at der skal indsamles omkring 70.000 underskrifter, hvis Folkebevægelsen mod EU ønsker at genopstille, når det næste valg til EU-parlamentet løber af stabelen i 2024. Om man går i gang med dette og eventuelt hvornår er ikke afgjort endnu.

– Besluttes det at gå i gang med at samle underskrifter, kunne der laves en avis med beskrivelse af forsvarsforbeholdet og bankunionen samt opfordring til at opstille til EU-parlamentsvalget og til at melde sig ind i Folkebevægelsen, foreslog Elisabeth Bergsøe fra Køge-Stevnskomiteen mod EU.

Debatten fortsætter på landsmødet, der foregår den 26.-27. oktober på Vesterbro i København.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. okt. 2019 - 12:35   07. okt. 2019 - 14:15

Pressemeddelelse

fra Elisabeth Bergsøe fra Køge-Stevnskomiteen, Svend Erik Christensen fra Lokalkomiteen Roskilde-Lejre, Elma Lindberg fra Lokalkomiteen i Vestsjælland
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).