26 Jun 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 30 °C

Hvornår er de indsatte blevet pint nok, Inger?

Hvornår er de indsatte blevet pint nok, Inger?

Elendighedens sted, Ellebæk Fængsel og deportationscentrene på Kærshovedgaard og Sjælsmark er skampletter på Danmark.

Integrationsminister Inger Støjberg på besøg på Kærshovedgaard.
FOTO: Mads Dalegaard/Ritzau Scanpix
1 af 1

Åbent brev til Udlændinge- og Integrationsministeren

Bag Asylcenter Sandholm i det idylliske Nordsjælland ligger Elendighedens Sted, Fængsel Ellebæk for afviste asylansøgere, som Danmark vil deportere med tvang.

mange har en uddannelse, mange taler udmærket dansk, andre kan stadig nå at lære det. Danmark har brug for dygtige hænder og hoveder.

Blandt dem sidder der, som du nok ved, en mindre gruppe iranere fra Kærshovedgaard ved Ikast, alle kristne. En af dem er personlig ven af min mand og mig.

Vi besøgte ham i fredags. Der gået nogle måneder siden vi besøgte ham sidst, for der er mange kilometer at køre. På de måneder er der sket en uhyggelig forandring. Vores ven var tyndere og blegere end før. Den solrige sommer har ikke sendt sine stråler ned over Ellebæk,

Elendige forhold

Han var tydeligvis præget af for dårlig mad, for lidt frugt og grønt, for ringe mulighed for udendørs ophold og aktivitet. Med en stadig trussel om tvangsudvisning over hovedet. En Guds nåde, at han ikke har mistet livsmodet, men stadig håber på en retfærdig afgørelse.

Hvornår er de indsatte blevet pint nok, fru minister?
Hans bekymring var især at blive syg. Han har jo set, hvordan hans medfanger bliver behandlet under sygdom. Der ordineres to panodil, næsten uanset sygdommens art. Han har fulgt med i, hvordan en (fra Tyskland) nyopereret medfange, hvis venner tilkaldte vagtlæge udefra, da han blev meget dårlig, var udsat for, at fængselspersonalet sendte vagtlægen tilbage, fordi der angiveligt ikke var behov.

Blev den pågældende pint nok, fru minister?
Mange af de indsatte kan vitterlig ikke tvangsudvises. Enten fordi der ikke foreligger nogen aftale med deres hjemland (hvis de har ét), eller fordi Danmark ikke må udvise personer, der står i fare for tortur eller dødsstraf.

Det sidste sker så alligevel. Den danske stat er ikke så nøjeregnende, når det gælder "fremmede". Alligevel sidder indsatte i mange måneder, nogle over et år, nogle i halvandet år. Til ingen nytte.

Selvfølgelig vil et menneske, der er flygtet for sit liv, ikke tilbage, så længe der er fare for forfølgelse og vilkårlig tortur og død. Det nytter ikke noget, at det danske Folketing strammer op, og at der træffes en politisk beslutning om, at det er OK at tvangsdeportere til for eksempel. Somalia og Afghanistan. Hvornår er de mennesker blevet pint nok, fru minister?

Skampletter på Danmark

Elendighedens sted, Ellebæk Fængsel, og deportationscentrene på Kærshovedgaard og Sjælsmark er skampletter på Danmark.

Jeg vil opfordre til, at de snarest nedlægges, og at planerne for et udvisningsfængsel i Ring skrinlægges.

Genoptag i stedet de indsattes sager (for så vidt de ikke er hårde kriminelle) med henblik på, at de efter så mange år i Danmark kan få en fremtid her og bruge deres ressourcer, før det danske system har nedbrudt dem totalt.

Mange har en uddannelse, mange taler udmærket dansk, andre kan stadig nå at lære det. Danmark har brug for dygtige hænder og hoveder. Brug dog dem, der allerede er her, og giv humanitært ophold til dem, der er for nedbrudte til at kunne virke i samfundet. 

De er allerede pint nok, fru minister.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. okt. 2018 - 08:20   03. okt. 2018 - 08:30

Åbent brev

Bodil Hindsholm Hansen, pensioneret pastor, Ringkøbing