04 Dec 2020  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Gravsten over dansk fiskeri

Udtalelse

Gravsten over dansk fiskeri

Belgiske bomtrawlere med tonstunge kædemåtter smadrer lige nu havbunden ud for Thyborøn, skriver Landsforeningen Levende Hav. "Hvorfor byder havnen i Thyborøn de belgiske og de hollandske bomtrawlere velkommen, når de ved, hvordan det fiskeri foregår?"

Belgiske bomtrawlere i Thyborøn, oktober 2020.
FOTO: Landsforeningen Levende Hav
1 af 1

Thyborøn havn bugner i denne tid af belgiske og hollandske bomtrawlere, som smadrer havbunden i store områder af Nordsøen og Skagerrak med deres tonstunge bomme og måtter af stålkæder.

EU har fritaget hollandske og belgiske bomtrawlere fra det udsmidsforbud, som alle andre i EU-fiskeriet skal rette sig efter.

Målt på alle kendte målestokke er det et helt igennem bestialsk og naturstridigt fiskeri, det værste af alle slags bundslæbende redskaber. Med de 18 tons bomme og stålkæder og trawl og trawlposer, der er beskyttet af enorme mængder af plast, som rykkes af trawlet og bliver hængende i stenene, kan de slæbe i sten og på meget hård bund, og det kan de med en stor fart (5-6 sømil i timen), fordi de har meget store maskiner. På havnen finder man beviset på, at det er muligt, i form af meget store sten.

Dette fiskeri er muligt, fordi bomtrawlerne dels får olien til lav pris og dels får mange penge for fisken. Fangsten indeholder nemlig forholdsvis meget af kostbare fisk som tunger og pighvar. Men den vigtigste grund til, at bunden og livet på bunden bliver smadret, er en EU-særregel, der tillader disse bomtrawlere at udsmide den fisk, de ikke kan sælge. For EU har fritaget hollandske og belgiske bomtrawlere fra det udsmidsforbud, som alle andre i EU-fiskeriet skal rette sig efter.

En almindelig snurrevods- og garnkutter skal til sammenligning søge om at blive fritaget for at lande bifangster, som ikke kan sælges, men som kan genudsættes i live. 70-80 procent af bomtrawlernes bifangster af små fisk dør, og alligevel har de fået denne særregel. Det har EU givet bomtrawlerne, for ellers ville deres fiskeri være stoppet. De har nemlig et meget stort udsmid af undermålsfisk. Var alle de fisk blevet afskrevet på deres kvoter, hvilket er hele formålet med udsmidsforbuddet, kunne fiskeriet her ved Thyborøn ikke foregå.

Hvorfor ser man ingen danske fiskere og ingen af de ansvarlige for dansk fiskeri på havnen i Thyborøn i disse dage? Hvorfor byder havnen i Thyborøn de belgiske og de hollandske bomtrawlere velkommen, når de ved, hvordan det fiskeri foregår? Hvordan kan det lade sig gøre i 2020 – er dansk fiskeri og dansk fiskeriforvaltning virkelig ikke kommet længere, blevet klogere?

Det virker faktisk absurd, at danske fiskere og de ansvarlige i dansk fiskeri bruger alle deres kræfter på at demonstrere mod kamera ombord på nogle få fartøjer i Kattegat, samtidig med at dette bestialske fiskeri foregår i Nordsøen og Skagerrak. Man kan være uenig i metoden med kamera, men det er da i det mindste et forsøg på at få et mere bæredygtigt fiskeri. Til sammenligning er det bomtrawlfiskeri, der lige nu foregår fra Thyborøn, en decideret trussel mod selve muligheden for at skabe et bæredygtigt fiskeri i overskuelig fremtid.

Vi skriver 2020, men de store i dansk fiskeri og de ansvarlige for dansk fiskeri er så langt fra forståelsen af et bæredygtigt fiskeri, som tænkes kan. Aldrig nogensinde tidligere i historien har EU og nationalstaterne brugt så mange ressourcer på at forvalte fiskeriet, og aldrig nogensinde i historien har fiskeriet været så langt fra at være bæredygtigt. Den samme dom kan fældes over de ansvarlige – de er i dag så langt fra det bæredygtige, som tænkes kan.

De store sten på havnen i Thyborøn står vitterlig som gravsten over dansk fiskeri.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. okt. 2020 - 09:21   27. okt. 2020 - 10:54

Udtalelse

af Landsforeningen Levende Hav