16 Apr 2021  

KBH: Let skyet, 9 °C

Erdogan vil nedlægge folkevalgte HDP

Udtalelse

Erdogan vil nedlægge folkevalgte HDP

Man har påbegyndt retssagen for at lukke det pro-kurdiske HDP, skriver Feykurd (sammenslutningen af kurdiske foreninger i Danmark) og Seve Kvindeforening.

Ömer Haluk Gergerlioglu (i forreste række med blå maske) er menneskeretsadvokat og parlamentariker for HDP. Sammen med kolleger protesterer han her, efter at han den 17. marts 2021 har fået fjernet sin parlamentariske immunitet.
FOTO: Adem Altan/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Statsanklager Bekir Sahin har her til eftermiddag offentliggjort, at man har påbegyndt retssagen for at lukke det pro-kurdiske HDP.

Bekir Sahin anklager HDP for "at ødelægge den tyrkiske stats enhed og integritet".

Vi opfordrer den danske regering til at træde i karakter over for Tyrkiet.

Retssagen er rejst, samme dag som endnu et HDP-parlamentsmedlem, Ömer Haluk Gergerlioglu, har fået frataget sin parlamentariske immunitet.

Tyrkiets statsanklager, hjulpet godt på vej af Erdogan og Bahceli (formand for MHP), indgav onsdag eftermiddag disse anklager mod HDP, hvor de ønsker at opløse HDP ved forfatningsdomstolen. HDP er det tredjestørste parti i det tyrkiske parlament.

Bekir Sahin anklager mere præcist HDP for, at det gennem sine medlemmer ødelægger den tyrkiske stat og angriber den tyrkiske stats integritet. Disse anklager er dybt problematiske og er – med udgangspunkt i den internationale folkeret – bekymrende.

I løbet af det sidste år har den tyrkiske anklagemyndighed med ordrer fra Erdogans regime arresteret dusinvis af HDP-folk, heriblandt parlamentsmedlemmer og borgmestre samt medlemmer af partiets hovedbestyrelse.

Nu er alle sejl sat til for at nedlægge HDP. Dette er en kæmpe demokratisk skandale, og vi kan ikke tillade, at Erdogan får fripas til at lukke demokratisk folkevalgte partier for øjnene af os alle!

Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark (Feykurd) og Seve Kvindeforening fordømmer anklagerne mod HDP og ser det som Erdogans hævn på nederlaget i Gare samt endnu et forsøg på at knægte den kurdiske befolkning.

Vi opfordrer den danske regering og EU til at træde i karakter over for Erdogan, der forsøger at eliminere enhver oppositionen i Tyrkiet. Den politiske hetz mod HDP er efter vores opfattelse en hævnoperation, hvis formål er at lukke munden på de få kritiske stemmer, der er tilbage i Tyrkiet.

Ud over den igangværende hetz mod HDP’s politikere er situationen i de kurdiske områder henholdsvis i Tyrkiet og i Nordirak forfærdeligt tilspidset i øjeblikket grundet massive tyrkiske luftbombardementer.

Derudover er vi meget bekymrede for Öcalan. Advokatbureauet Asrin, som repræsenterer Öcalan, har ikke kunnet komme i kontakt med Öcalan i knap et år. Man frygter for Öcalans liv og helbred.

Vi er i Feykurd og Seve Kvindeforening dybt bekymrede for situationen omkring Öcalan og HDP.

Vi opfordrer den danske regering til at træde i karakter over for Tyrkiet. Som en demokratisk retsstat og medlem af NATO og EU har Danmark et ansvar for at bekæmpe undertrykkelse og antidemokratisk fanatisme.

Den danske regering kan ikke lukke øjnene for den brutalitet, der foregår i Tyrkiet. Ligeledes opfordrer vi de danske medier til at gøre deres pligt og oplyse den danske offentlighed om den bekymrende antidemokratiske udvikling, der aktuelt foregår i Tyrkiet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. mar. 2021 - 12:07   18. mar. 2021 - 13:21

Udtalelse

af Feykurd (sammenslutningen af kurdiske foreninger i Danmark) og Seve Kvindeforening
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).