04 Jul 2020  

KBH: Overskyet, let regn, 15 °C

Er det børnemishandling, når teenagere skal møde klokken 8?

Læserbrev

Er det børnemishandling, når teenagere skal møde klokken 8?

Teenagere bør møde senere, fordi de på den ene side har behov for mere søvn end voksne og på den anden side har forskudt døgnrytme, gør Kåre Erikssen, søvn.nu, opmærksom på.

Hvordan ville du have det, hvis du skulle møde på arbejde hver dag klokken 6 om morgenen i stedet for klokken 8?

Studier har påvist, at læring forbedres, når gymnasie-elever først mødte 9:30.

Ville du bryde dig om at blive kaldt “doven” eller “oprørsk”, når du synes, det var for tidligt at stå op klokken 5 hver morgen?

Det ville du nok ikke bryde dig om. Du ville endda måske synes, det tenderede mobning, hvis du dagligt skulle høre på den slags anklager om dovenskab og skørlevned. Ikke desto mindre er det, hvad teenagere bliver udsat for, når gymnasier og tekniske skoler ringer ind klokken 8 om morgenen.

Teenagere har forskudt søvnrytme

Igennem årene er TV, videospil, musik og senest sociale medier blevet beskyldt for at holde teenagere oppe til sent på aftenen, mens deres forældre slumrer hen til Barnaby klokken 22. Det er dog hverken rockmusik, nintendo eller ansigtsbogen, der gør, at teenagere ikke kan sove.

Teenagere har nemlig en forskudt søvnrytme, den såkaldte “cirkadiske rytme”, i folkemunde “døgnrytmen”. Den slags kontrolleres af hormoner i hjernen, især søvnhormonet melatonin, og det kan der ikke laves om på med løftede pegefingre.

Teenagere har på den ene side behov for mere søvn end voksne, 9-10 timer, og på den anden side er deres døgnrytme forskudt 1-2 timer.

Det er for tidligt at møde klokken 8

Det flugter ikke godt, overhovedet, med, at de fleste læringsinstitutioner ringer ind klokken 8. Et tidspunkt der jo selv for voksne slet ikke er behageligt, med undtagelse af de mest irriterende A-mennesker.

Når teenageres døgnrytme passer til at gå i seng mellem 22 og 24, mens de har behov for 9-10 timers søvn, så burde de faktisk ligge i sengen og sove, når skolerne ringer ind. Et mere passende tidspunkt at starte skoledagen ville være klokken 10.

Studier udført af både svenske og norske forskere har påvist, at læring forbedres, når gymnasieelever først mødte 9:30.

Stop med at genere de unge

Ting tager tid og således også at ændre opfattelsen af teenagere som dovne, fordi de ikke hopper morgenfriske ud af sengen klokken 7. Det er bare nødvendigt, at vi faktisk gør det! Det er direkte usympatisk at genere teenagere for at leve, som deres biologi fortæller dem, de skal.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. jul. 2019 - 13:43   12. jul. 2019 - 14:09

Læserbrev

af Kåre Erikssen, søvn.nu
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).