19 Sep 2018  

KBH: Let skyet, 22 °C

Det nye flygtningeudspil fra SD

Det nye flygtningeudspil fra SD

Socialdemokratisets seneste flygtningeudspil kan løse problemer – men skaber også nye, når de vil finansiere det med midler fra den langsigtede ulandsbistand.

Mange flygtninge/migranter fra Afrika og Mellemøsten strander i Libyen, hvor de fængsles og udsættes for tortur og nedværdigende behandling. Nogle bliver ofre for menneskesmuglere og drukner i Middelhavet. Her afrikanske flygtninge, som er blevet reddet fra druknedøden på vej over Middelhavet.
FOTO: Alessandro Fucarini/AFP/Scanpix
1 af 1

Socialdemokratiets (SD) ide om at hjælpe flygtninge i Nordafrika ved at etablere sikre opsamlingslejre for flygtninge er på mange måder rigtig.

Der er brug for sikre lejre i Nordafrika, men de skal ikke finansieres af en nødvendig langsigtet ulandsbistand.

Mange flygtninge/migranter fra Afrika og Mellemøsten strander i Libyen, hvor de fængsles og udsættes for tortur og nedværdigende behandling. Nogle bliver ofre for menneskesmuglere og drukner i Middelhavet. Derfor er der brug for sikre lejre, som kan drives af FN/(måske) EU.

Men der er nogle problemer i SD’s finansiering, når de vil finansiere denne nødhjælp (omkostning 3,5 milliarder) med midler fra den langsigtede ulandsbistand.

Hvis vi skærer yderligere ned på denne ulandsbistand (som vi har skåret ned på i over 15 år), vil hjælpen til udvikling i konfliktområderne blive forringet – og dette vil så kunne medføre, at flygtningestrømmene fra Sudan, Mellemøsten og så videre bliver endnu større!

Der er brug for sikre lejre i Nordafrika, men de skal ikke finansieres af en nødvendig langsigtet ulandsbistand.

Hjælpen i nærområderne er primær, men med 65 millioner flygtninge kan vi ikke i overskuelig fremtid hjælpe alle i nærområderne. Derfor er det forkert af SD at slutte sig til DF/Venstres “pustepause” med  hensyn til asyl.

Vi bør fortsat leve op til vores FN-forpligtelser og give asyl til mindst 500 flygtninge om året.

16. feb. 2018 - 12:06   21. feb. 2018 - 16:05

Læserbrev

af Bo Vesterlund, Kolding, medlem af SF's Europaudvalg