24 Feb 2021  

KBH: Spredte skyer, 10 °C

Cubas vacciner mod corona

Kommentar

Cubas vacciner mod corona

Cuba gør klar til at producere 100 millioner doser af sin første vaccine mod corona. Tre andre cubanske coronavacciner er langt fremme i Cubas forskningscentre. Sven-Erik Simonsen, formand for Dansk-Cubansk Forening, fortæller seneste nyt.

1 af 1

Hvis man googler med ordene '100 millioner corona-vacciner', får man mange hit – tre af dem er særdeles tankevækkende:

Den første: New York Times skriver, at USA's nye præsident Joe Biden lover at vaccinere 100 millioner borgere i USA de første 100 dage, han råder i Det Hvide Hus.

Cuba har fire vacciner mod corona langt fremme. Deres navne er Soberana 01, Soberana 02, Mambisa og Abdala.

Den anden er fra slutningen af december, hvor Pfizer oplyser, at de har solgt yderligere 100 millioner doser af deres coronavaccine til USA, og at salgsprisen er 1.950 millioner dollars.

Den tredje er en ny artikel i Cubas avis Granma, der skriver, at landets farmaceutiske industri gør klar til at producere 100 millioner doser af en coronavaccine med navnet "Soberana 02".

Bidens løfte til sin befolkning er særdeles velkendt – og naturligvis positivt.

Pfizers pressemeddelelse bekræfter, at det er de rige lande, som hamstrer vaccinerne på bekostning af fattige lande.

Den tredje artikel er der ingen danske medier, som har ofret en linje.

Læs her, hvad den cubanske avis skrev 22. januar:

"Generaldirektøren for Finlay Vaccine Institut, Vicente Vérez Bencomo, meddelte på en pressekonference med akkrediterede udenlandske medier, at Cuba lige nu skaber kapacitet til at producere 100 millioner doser af Soberana 02-vaccinen mod covid-19.

Han understregede, at målet er at dække landets behov og forsyne andre nationer, der er interesserede i at erhverve vaccinen. Det omfatter foreløbig blandt andre Vietnam, Iran, Venezuela, Pakistan og Indien. I forhold til Cuba, præciserede han, vil vaccinen være gratis, og målet er at vaccinere hele befolkningen i år.

"Cubas strategi for at markedsføre vaccinen har et kombineret mål om at tjene menneskeheden og påvirke den globale sundhed. Vi er ikke en multinational virksomhed med det økonomiske resultat som den vigtigste motivation. Vores mål er at skabe mere sundhed", sagde Vérez Bencomo.

Soberana 02-vaccinen gik i denne uge ind i en udvidet fase II med kliniske forsøg. 900 frivillige mellem 19 og 80 år deltager. I februar vil der blive gennemført en ny test og undersøgelse med fokus på børn.

Dr. Vérez forklarede, at når resultaterne af dette stadium er analyseret, følger en tredje fase. I den periode planlægger sundhedsmyndighederne at inkludere 150.000 personer i sårbare grupper og beboere i højrisikoområder.

På baggrund af 30-40 års kendskab til Cuba og landets informationsarbejde tør jeg påstå, at når en ledende forsker udtaler sig sådan til den internationale presse, så er det ingen overdrivelse. Vicente Vérez Bencomo vil snarere være tilbageholdende for at undgå faren for senere at skulle trække i land.

Altså er det meget, meget sandsynligt, at Cuba inden for en måned eller tre står med en vaccine, der er masseafprøvet i fase III og kan godkendes internationalt.

Mens dette foregår, gearer Cuba sine produktionsanlæg op, så der kan fremstilles 100 millioner doser.

Det er ikke overraskende, men alligevel skammeligt, at de store medier ikke synes, at disse oplysninger fortjener at blive spredt, og at den danske befolkning ikke skal vide det.

Der er løbende omtale i medierne af det faktum, at rige lande støvsuger markedet for vacciner og lader fattige lande i stikken.

Men medierne lukker befolkningen inde med en snæver opfattelse af, at de eneste vacciner, der er relevante, er de vacciner, som produceres af store vestlige monopoler.

Der er kun foragt for Ruslands Sputnik V-vaccine, som bruges i mange lande og næppe er så ringe. For få dage siden blev i hvert fald Argentinas præsident Alberto Fernández og hans vicepræsident, Cristina Kirchner, vaccineret med den.

Kinesiske vacciner bliver også talt ned.

Den cubanske vaccine bliver slet ikke omtalt.

Eller vi skulle sige "de cubanske". For Cuba har fire vacciner mod corona langt fremme.

Deres navne er Soberana 01, Soberana 02, Mambisa og Abdala.

En af dem skal indtages som en næsespray i stedet for med en sprøjte.

Kendetegnende for alle er, at de ikke kræver opbevaring og transport i stærkt nedkølet tilstand og er derfor anvendelige i fattige lande.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. jan. 2021 - 10:54   28. jan. 2021 - 11:41

Kommentar

af Sven-Erik Simonsen, formand for Dansk-Cubansk Forening
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).