18 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Cubas udsendte 'læger mod corona' bør have Nobels Fredspris

Udtalelse

Cubas udsendte 'læger mod corona' bør have Nobels Fredspris

Dansk-Cubansk Forening opfordrer til at nominere lægerne og sygeplejerskerne i Cubas Henry Reeve Brigade – og til at sætte sit navn under en fælles appel.

FOTO: Fotomontage: Ass. Frace-Cuba
1 af 1

Dansk-Cubansk Forening støtter forslaget om nominering af Cubas internationalt udsendte læger og sygeplejersker til Nobels Fredspris. Det vil være det helt rigtige valg.

Initiativet til at nominere Cubas Henry Reeve Brigade til Nobels Fredspris blev først taget af franske organisationer, og nu ruller en international bølge af støtte fra enkeltpersoner og organisationer.

Cuba har udsendt over 2000 læger og sygeplejersker til 24 lande i Europa, Afrika, Asien og Latinamerika for at hjælpe i kampen mod coronapandemien.

Denne enestående humanitære indsats yder Cuba oven i de allerede inden coronapandemien cirka 30.000 udsendte sundhedsarbejdere til op mod 70 lande.

Det er ikke Cubas udsendte læger og sygeplejersker i almindelighed, der arbejdes på at nominere til Nobels Fredspris – selvom de absolut kunne fortjene det. Nej, det er Cubas såkaldte Henry Reeve Brigade, som netop nu er sat ind i kampen mod corona, som den var sat ind i kampen mod ebola i Afrika (2014), i hjælpeaktionen efter jordskælvet i Haiti (2010) og første gang efter jordskælvet i Himalaya i Pakistan i 2005.

Henry Reeve Brigaden blev oprettet i 2005, da Cuba – på initiativ af daværende præsident Fidel Castro – tilbød at sende 1500 læger til USA for at hjælpe med at redde menneskeliv efter orkanen Katrina.

Cuba opkaldte nødhjælpsbrigaden efter USA-borgeren Henry Reeve, der i slutningen af 1800-tallet drog til Cuba og kæmpede sammen med cubanerne mod den daværende spanske kolonimagt.

USA afviste Cubas tilbud om hjælp. Kort efter kom jordskælvet i Pakistan, og her modtog man taknemmeligt de 1500 cubanske læger og sygeplejersker, der stod klar.

Fredsprisen er den rigtige til de cubanske læger, fordi international solidaritet og grænseoverskridende hjælp til mennesker i nød modvirker konflikter og krige!

Initiativet til at nominere Cubas Henry Reeve Brigade til Nobels Fredspris blev først taget af franske organisationer, og nu ruller en international bølge af støtte fra enkeltpersoner og organisationer.

Det er meget positivt, at folkelige bevægelser og enkeltpersoner bakker op om forslaget. Jo flere desto bedre. Retten til at nominere ligger hos en række grupper og personer, hvilket fremgår af nobelprisernes hjemmeside. (https://www.nobelpeaceprize.org/)

Mange – også danskere – har faktisk ret til at nominere. Det gælder Folketingets 179 medlemmer, professorer ved danske universiteter og bestyrelsesmedlemmer i Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed.

Så Dansk-Cubansk Forening opfordrer de danskere, som har ret til at nominere kandidater, til at nominere lægerne og sygeplejerskerne i Cubas Henry Reeve Brigade. Nomineringen foregår mellem september 2020 og januar 2021.

Og vi opfordrer de organisationer og enkeltpersoner, der ikke har ret til selv at nominere, at de sætter deres navn under den fælles appel, som franske organisationer har iværksat. Det kan man gøre med en mail til: nobelpaixmedcub@gmail.com

Praktisk vejledning til dig, der vil støtte, at Cubas udsendte coronabrigader tildeles Nobels Fredspris:

Hvis du er en privatperson: Klik ind på facebooksiden om Nobelpris til cubanske læger. Her kan du læse mere, og her finder du et link til en hjemmeside, hvor du kan sætte dit navn på og dermed støtte initiativet. Du kan også gå herfra lige til hjemmesiden.

Hvis du er medlem af Folketinget eller professor ved et dansk universitet eller valgt til ledelsen af Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed: Du har retten til helt selv at nominere. Gør det... læs mere her: https://www.nobelpeaceprize.org/

Hvis I er en organisation, en fagforening, et politisk parti: Send en mail til nobelpaixmedcub@gmail.com, hvori I meddeler, at I støtter initiativet. I kan skrive på engelsk, spansk eller fransk.

Her er et link til en engelsksproget udgave af den franske appel, som Dansk-Cubansk Forening har tilsluttet sig, og hvis tekst svarer til ovenstående udtalelse fra Dansk-Cubansk Forenings hovedbestyrelse. appel-plateforme-V1905-ANGL.pdf

Så tøv ikke! Cubanske læger og sygeplejersker i Henry Reeve Brigaden skal nomineres til Nobels Fredspris i 2021 ... med din og jeres hjælp.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. jun. 2020 - 13:31   15. jun. 2020 - 09:32

Udtalelse

fra hovedbestyrelsen i Dansk-Cubansk Forening, den 30. maj 2020
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).