21 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Bryd blokaden mod Gaza

Åbent brev

Bryd blokaden mod Gaza

Mere end 200 internationale og danske kunstnere kræver afslutning på Israels blokade af Gaza.

FOTO: Palæstinensisk flag i oprør. Palæstina-demonstration 22-11-2012
1 af 1

Længe inden det globale udbrud af covid-19 truede med at overbelaste det allerede ødelagte sundhedssystem i Gaza, havde FN forudsagt, at den blokaderamte kyststribe ville blive ubeboelig i 2020. Med pandemien trues Gazas næsten to millioner indbyggere, de fleste flygtninge, af en dødelig trussel i verdens største udendørs fængsel.

For to år siden, den 14. maj, dræbte israelske snigskytter 60 palæstinensiske mænd, kvinder og børn i Gaza med total straffefrihed. De helt overvejende fredelige ugentlige massedemonstrationer i forbindelse med Retten til at Vende Tllbage, der p.t. holder pause på grund af faren for coronavirus, blev mødt af brutal vold.

Længe før den aktuelle krise var Gazas sundhedssystem totalt overbelastet på grund af mangel på basalt udstyr som følge af den israelske belejring. Dets sundhedssystem kunne ikke klare de mange tusinde med skudsår, som førte til mange amputationer.

Rapporter om de første tilfælde af coronavirus i det tætbefolkede Gaza er derfor dybt foruroligende. Som flere sundhedseksperter for nylig skrev: ”Epidemier (og ikke mindst pandemier) er uproportionalt brutale mod befolkninger, som er belastet af fattigdom, besættelse, diskrimination og institutionaliseret undertrykkelse”.

Ikke desto mindre forhindrer Israels blokade indførslen af udstyr, personale og grundlæggende humanitær hjælp. Et internationalt pres er yderst nødvendigt for at gøre livet i Gaza tåleligt og værdigt. Israels belejring må afsluttes. Og frem for alt må et potentielt ødelæggende udbrud forhindres.

Det, som sker i Gaza, er en prøve på menneskehedens samvittighed. Vi støtter Amnesty Internationals opfordring til alverdens regeringer om at indføre en militær embargo mod Israel, indtil det til fulde opfylder sine internationale forpligtigelser i henhold til folkeretten. Vi anerkender, at de rettigheder, som garanteres flygtninge ifølge Den Universelle Menneskeretserklæring, også må gælde for palæstinenserne.

I disse tider med international krise må vi stå fast på retfærdighed, fred, frihed og lige rettigheder for alle, uanset identitet og religion. Vi skal måske holde os hjemme, men det gælder ikke vores etiske ansvar.

Opfordringen er underskrevet af mere end 200 internationale og danske kunstnere. Blandt underskriverne er Naomi Klein, Julie Christie, Mikael Wiehe, Roger Waters, Brian Eno og fra Danmark blandt andre Viggo Mortensen Jr., Kirsten Thorup, Jesper Christensen, Billie Koppel, Anne Marie Helger, Karina Willumsen, Nils Vest, Arne Würgler, Tina Enghoff, Tove Bornhøft, Britta Lillesøe.

Flere kan skrive sig på her – hvor man finder appellen på flere sprog og listen med kunstnere, som har skrevet under.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. maj. 2020 - 11:17   18. maj. 2020 - 11:54

Åbent brev

fra flere end 200 kunstnere
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).