16 Jul 2020  

KBH: Overskyet, 17 °C

Ansvarlige politikere ville stoppe udhulingen af dagpengene

Læserbrev

Ansvarlige politikere ville stoppe udhulingen af dagpengene

Alle alarmklokker burde bimle og bamle på Christiansborg, skriver faglig sekretær Henrik Berg.

FOTO: Mette Kramer Kristensen
1 af 1

Vores medlemmer passer deres tjans, om det er morgen, aften eller om natten. Om det er på søndage, juleaften eller nytårsdagsmorgen.

Uanset hvor og hvornår holder vores medlemmer Danmark kørende, imens andre kan nyde livets glæder. Om det er som buschauffør, lufthavnsoperatør, ambulanceredder, havnearbejder, sømand og så videre er vores medlemmer helt uundværlige for, at vores samfund kan holde sig kørende 365 dage om året, 24 timer i døgnet.

I perioder med arbejdsløshed skal man som ledig ikke frygte at skulle gå fra hus og hjem.

Men vores medlemmer er også nogle af de grupper med den største risiko for perioder med ledighed af enten kortere eller længere varighed. I perioder med arbejdsløshed skal man som ledig ikke frygte at skulle gå fra hus og hjem.

Men desværre har gentagne politiske beslutninger gennem årene forringet dagpengesystemet markant, både hvad angår perioden for muligheden af dagpenge, genoptjening af dagpengeretten og dækningsgraden.

Den politiske beslutning om, at dagpengene ikke skal reguleres efter de generelle lønstigninger, resulterer i, at dagpengene mister værdi år for år, og hvis denne udvikling fortsætter, udgør dagpengene kun 44 procent af en gennemsnitsløn i 2025. I 1980 udgjorde dagpengesatsen 63 procent af gennemsnitslønnen i industrien. I dag udgør dagpengene kun 47 procent af en gennemsnitsløn.

Blandt andre professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer, der er formand for De Økonomiske Råd og dermed såkaldt overvismand, har advaret kraftigt om denne negative udvikling i dagpengenes dækningsgrad.

Det var den daværende SRSF-regering, der sammen med Venstre og Det Konservative Folkeparti aftalte ved skattereformen i 2012, at overførselsindkomster herunder dagpenge ikke skulle reguleres efter lønstigningerne i perioden 2016-23.

Det er 30 års udhuling af dagpengesystemet, der skal rettes op. Dette kan næppe ske fuldt ud i ét hug og må komme i flere "afdrag" på fortidens politiske fejl. Men det kan ikke være så svært at sætte sig ned i centrum-venstre-“familien” og tale om, hvordan man kommer i gang.

Denne negative udvikling på dagpengeområdet burde få alle alarmklokker til at bimle og bamle hos eventuelle ansvarlige politikere på Christiansborg.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. jan. 2020 - 11:27   16. jan. 2020 - 12:04

Læserbrev

af Henrik Berg, faglig sekretær 3F Esbjerg
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).