03 Dec 2020  

KBH: Overskyet, 2 °C

Firmaer uden overenskomst uønsket på byggeplads

Strejke gav pote

Firmaer uden overenskomst uønsket på byggeplads

Firmaer skal underskrive overenskomst, hvis de fortsat ønsker at arbejde på byggepladsen Engvej 155 på Amager. 100 håndværkere i strejke på tværs af fag gav pote.

Fredag over middag kunne de strejkende håndværkerne på Engvej 155 pakke de røde faner sammen igen. Da havde hovedentreprenøren BGB A/S lavet aftale med 3F om, at NFM Gulve A/S og UAB Marino Projektai skal have overenskomst, hvis de skal blive på pladsen.
FOTO: Privat
1 af 1

Hvis NFM Gulve A/S og det litauske firma UAB Marino Projektai fortsat vil have arbejde på byggepladsen på Engvej 155 på Amager, så skal firmaerne underskrive overenskomst.

3F har aftalt med BGB, at de to konfliktramte firmaer ikke vender tilbage til byggepladsen, før de har underskrevet overenskomst med 3F.
Rasmus Kreutzmann, BJMF

Det har hovedentreprenøren bag det store renoveringsprojekt BGB A/S aftalt med 3F. 

– Dermed ser problemet på pladsen ud til at være løst. 3F har aftalt med BGB, at de to konfliktramte firmaer ikke vender tilbage til byggepladsen, før de har underskrevet overenskomst med 3F, siger Rasmus Kreutzmann, faglig sekretær i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), til Arbejderen.

Firmaerne er konfliktvarslet

NFM Gulve har været konfliktramt siden 4. september og det litauiske firma siden 31. oktober, uden at det har fået dem til at tegne overenskomst.

Fredag morgen havde de organiserede håndværkere fået nok. Først besluttede de omkring 70 tømrere at nedlægge arbejdet, og de fik hurtigt opbakning fra elektrikere, stilladsarbejdere og VVS'ere. Kort før middag faldt aftalen mellem 3F BJMF og byggeledelsen på plads.

>>LÆS OGSÅ: 100 håndværkere strejker med krav om, at alle firmaer har overenskomst

– Nu har vi aftalen på papir, og så forventer vi selvfølgelig, at den bliver overholdt, lyder det fra Rasmus Kreutzmann.

– Det er da fantastisk at opleve, at det lykkedes så hurtigt at komme i mål med det, der var formålet med strejken. Vi har stået sammen om det her, og det viser, at fællesskab er vejen til resultater, er reaktionen fra tømrersvend Jonas Brynnum.

Han kan skrive en ny titel på sit cv. Imellem to interviews til Arbejderen valgte kollegerne ham til tillidsrepræsentant.

– Nu holder vi weekend, men vi mødes mandag morgen klokken 6:30 for at stemme, om vi skal genoptage arbejdet eller fortsætte konflikten, siger Brynnum.

Ligeglad med 3F

Chef for NFM Gulve Tim Viggo Dahl Exbøl udtaler til Bygsam.dk, at han ikke har brug for en overenskomst. Og han beskylder 3F for at benytte 'gangstermetoder'.

Til Fagbladet 3F udtaler firmaejeren også, at han er ligeglad med, at 3F har varslet konflikt mod hans firma.

– Jeg er da ligeglad med de konfliktregler, jeg er ikke i konflikt med jer, det er jer, der er i konfilkt med mig, udtaler han.

Tim Viggo Dahl Exbøl meddeler, at han nu vil skrive under på en overenskomst med Krifa, og at han forventer så igen at kunne få adgang til pladsen.

Den store renovering på Amager har stået på i nogen tid. Det er SAS' tidligere administrationsbygning, der skal omdannes til 362 studieboliger, "5-øren Guldsmeden Hotel" med 273 værelser, café og supermarked, skriver BGB A/S på sin hjemmeside.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. nov. 2020 - 13:57   23. nov. 2020 - 12:18

noc@arbejderen.dk