07 Mar 2021  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

Frankrigs Kommunistiske Parti

  • Frankrigs Kommunistiske Parti (Parti Communiste Francais, PCF) er stiftet i 1920 og tilsluttede sig Lenins III. Internationale. Det førte i årene op til Anden Verdenskrig an i kampen for arbejderklassens vilkår og imod fascismen og arbejdede på grundlag af marxismen-leninismen. Det var en hovedkraft i modstandskampen under Frankrigs tyske besættelse og i de første efterkrigsregeringer.
  • Partiet blev i 70’erne en del af den ”eurokommunistiske” strømning, der kritiserede Sovjetunionens Kommunistiske Parti og distancerede sig fra marxismen-leninismen. Det har i dag tabt betydelig indflydelse og er domineret af den reformistiske fløj. Det deltager i valgsamarbejdet Venstrefronten med PS, det franske socialdemokrati.
  • Centret for Genskabelse af det Kommunistisk Parti i Frankrig (Pôle de renaissance communiste en France, PCRF) er stiftet i 2004.
  • Medlemmer af centret er dels tidligere, dels nuværende medlemmer af Frankrigs Kommunistiske Parti. De vender sig mod den reformisme, der har fået overtaget i PCF. De ønsker at genskabe et fransk kommunistisk parti på grundlag af marxismen-leninismen og den demokratiske centralisme.
  • Georges Gastaud underviser i filosofi, er fagforeningsmand, forfatter og landssekretær i Centret for Genskabelse af det Kommunistisk Parti i Frankrig.