07 Mar 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

PFLP

  • Folkefronten til Palæstinas Befrielse (Popular Front for the Liberation of Palestine, PFLP) er en palæstinensisk, marxistisk befrielsesorganisation.
  • PFLP kæmper for én samlet, ikke-religiøs, socialistisk, demokratisk stat, hvor jøder, muslimer og andre folk kan leve i fred.
  • Organisationen er den stærkeste kraft på den palæstinensiske venstrefløj og udgør den næststørste organisation i paraplyorganisationen PLO, Palestine Liberation Organization, kun overgået af Yassir Arafats borgerligt-nationalistiske Fatah-bevægelse.
  • PFLP blev stiftet i 1967 med den palæstinensiske læge George Habash som første generalsekretær. Fra 1968 til 1978 gennemførte PFLP en række spektakulære flykapringer, men afsvor i 1978 anvendelsen af terror og gennemførelsen af aktioner udenfor Palæstina.
  • PFLP's nuværende generalsekretær, Ahmed Saadat, har siden 2002 siddet ulovligt fænglet i Israel uden retssag og uden dom. Organisationen fører i dag ikke kun væbnet kamp, men arbejder også socialt, politisk og kulturelt. I flygtningelejrene i de besatte områder og i de arabiske nabolande driver organisationen skoler, kulturcentre, kvindeprojekter og meget andet. Mens PFLP tidligere boykottede valg til det palæstinensiske selvstyre med henvisning til modstanden mod Oslo-aftalerne, stiller organisationen i dag op til både kommunalvalg og parlamentsvalg og får cirka 5 procent af stemmerne.
  • PFLP figurerer som terrororganisation på EU's og USA's terrorlister, og flere danske solidaritetsorganisationer er siden 2002 blevet dømt for symbolsk støtte til organisationen.

Kilde: Leksikon.org og Wikipedia