20 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 8 °C

Zoo fyrer tillidsmand efter 17 år

3F København protesterer

Zoo fyrer tillidsmand efter 17 år

Zoologisk Have i København har fyret fire dyrepassere, heriblandt deres tillidsrepræsentant gennem 17 år. 3F København gennemfører markering foran Zoo lørdag den 5. september med krav om, at fyringen trækkes tilbage.

Der bliver færre til at tage sig af dyrene i Zoologisk Have i København, efter at ledelsen har fyret fire dyrepassere, heriblandt en tillidsrepræsentant gennem 17 år.
FOTO: Zoo København
1 af 1

Vi accepterer ikke fyringer af tillidsrepræsentanter.

Så klart er signalet fra 3F København, der tirsdag den 2. september deltog i et mæglingsmøde hos arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv. Anledningen var, at Zoologisk Have i København har fyret en tillidsmand for dyrepasserne og tre af hans kollegaer på gråt papir. Haven har fyret yderligere 10 ansatte.

Det er vigtigt, at de tillidsvalgte ikke skal være bange for at gå forrest og forsvare sine kolleger.
Tina Høegh Nielsen, 3F København

– Det her ligner mest af alt forfølgelse, udtaler John Ekebjærg-Jakobsen, der er formand for den københavnske 3F-afdeling, hvor dyrepasserne er medlemmer.

Tillidsrepræsentanten Jesper Jakobsen har været ansat i Zoologisk Have i 23 år og i 17 af dem været kollegernes bindeled til ledelsen. Fyringen af ham kom netop, som han var ved at forberede forhandlinger om at hjælpe arbejdspladsen igennem krisen.

Kernen i den danske model

3F København opfatter de tillidsvalgte som en vigtig brik i den danske aftalemodel.

– Derfor må det aldrig ske, at vores tillidsvalgte bliver angrebet på den her måde. Det er vigtigt, at de tillidsvalgte ikke skal være bange for at gå forrest og forsvare sine kolleger, siger Tina Høegh Nielsen, der er faglig sekretær i fagforeningen.

Tre dyrepassere fra Aalborg Zoo havde taget turen til København for at vise deres støtte til kravet om genansættelse af den københavnske tillidsmand.
Privat

3F København kræver den fyrede tillidsmand genansat. Det krav var en pæn flok faglige aktivister fra vidt forskellige faggrupper mødt op foran Dansk Erhvervs bygning i København for at støtte. Og samtidig vise arbejdsgiverne, at det simpelthen ikke er acceptabelt at fyre tillidsfolk.

Blandt de fremmødte var tre dyrepassere fra Aalborg Zoo, der er medlemmer af 3F Aalborg. 

"Til trods for at København Zoo har fået corona-statsstøtte til både hjemsendelser og faste udgifter, vælger ledelsen at fyre 4 kollegaer, heriblandt dyrepassernes tillidsrepræsentant," skriver den nordjyske afdeling på Facebook. Fagforeningen kalder det "en svinestreg af format", at ledelsen i den københavnske Zoo i sådan en situation fyrer en dyrepasser, der har varetaget et tillidshverv for kollegerne i så mange år.

Sagen kører videre

På tirsdagens mæglingsmøde kunne 3F og Dansk Erhverv, der repræsenterer Zoo i sagen, ikke blive enige.

3F København oplyser til Arbejderen, at de kører sagen videre. På lørdag den 5. september opfordrer fagforeningen til, at man kommer og støtter kravet om genansættelse af tillidsmanden ved at møde op foran indgangen til Zoologisk Have klokken 10-12.

Zoo i København har modtaget adskillige millioner kroner i lønkompensation i forbindelse med coronapandemien. Direktøren siger, at fyringerne er en konsekvens af covid-19.

– Vi er taknemmelige for den støtte, vi har modtaget i form af hjælpepakker, lønkompensation og donationer, men vi står desværre fortsat i en meget trængt økonomisk situation, siger Jørgen Nielsen til Fagbladet 3F.

Direktøren ønsker ikke at udtale sig om fyringerne af dyrepasserne og deres tillidsrepræsentant.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. sep. 2020 - 13:09   03. sep. 2020 - 08:35

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk