10 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Vrede stilladsfolk kræver firma bortvist

Blokade 1. maj mod BIO4

Vrede stilladsfolk kræver firma bortvist

Nye problemer med K2 Leseni. Stilladsfirmaet har ikke indbetalt pension til 46 ansatte siden januar. Blokadevagterne kræver firmaet bortvist fra byggeriet af BIO4.

Stilladsarbejdere og bygningsarbejdere blokerede tirsdag morgen byggeriet af BIO4 på Amagerværket. Denne gang har stilladsfirmaet K2 Leseni snydt 46 ansatte for pension siden nytår.
FOTO: Privat
1 af 1

Københavnske stilladsarbejdere har taget Arbejderklassens Internationale Kampdag 1. maj helt bogstaveligt.

Det er noget forbandet svineri, og endnu et eksempel på den sociale dumping, der foregår på byggeriet.
Thomas Strømsholt, stilladsarbejder

Her til morgen blokerede stilladsarbejdere porten til byggeriet af BIO4, den nye kraftværksblok på Amagerværket. De fik følgeskab af en større flok bygningsarbejdere, der kom direkte fra 1. maj morgenarrangement i deres fagforening 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening.

– Kollegerne har ringet til mig og fortalt, at de blokerer byggeriet af BIO4 igen, siger John Ekebjærg-Jakobsen, formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub i København, til Arbejderen.

Problemer på stribe 

For mindre end 14 dage siden blokerede de organiserede stilladsarbejdere samme plads i tre dage. Det skete fordi K2 bruger stilladsbyggere uden de nødvendige uddannelseskompetencer til arbejdet og i protest mod grov underbetaling af de udenlandske kolleger. Ifølge de danske stilladsarbejdere spises de udenlandske stilladsbyggere af med en timeløn på 135 kroner. De får hverken overtidsbetaling, feriepenge eller tillæg for arbejde på søndage eller helligdage .

– Og nu har vi så lige fået at vide, at K2 heller ikke indbetaler pension til sine folk, og ikke har gjort det siden januar. Det er noget forbandet svineri, og endnu et eksempel på den sociale dumping, der foregår på byggeriet, siger Thomas Strømsholt på vegne af de københavnske stilladsarbejdere til Arbejderen.

Medlem af Dansk Byggeri

John Ekebjærg-Jakobsen bekræfter, at han tidligere på morgenen har snakket med 3F's byggegruppe, og at det forholder sig "som gutterne siger".

Oplysningerne har stilladsklubben fået fra fagforbundet 3F, der har fået dem af PensionDanmark. Det tjekkiske firma er nemlig medlem af arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri, som har overenskomst med 3F, og således forpligtet til at indbetale pension. Da det ikke sker rykker pensionsselskabet firmaet, og efter tre rykkere, hvor der stadig ikke indbetalt en eneste krone til de ansattes pensionsopsparing, ryger der besked til 3F.

– Ved den forrige aktion erfarer vi, at K2 siden nytår har mandet op fra 25 til 46 ansatte, og at blot ni ud af folkene har de rette kompetencer. Det fandt vi en løsning på. Nu bliver situationen ekstra alvorlig, fordi firmaet er holdt op med at indbetale pension i samme periode, hvor der er taget ekstra folk ind, lyder det fra John Ekebjærg-Jakobsen.

Ret ind eller forsvind

De københavnske stilladsarbejdere har traditionen tro reageret prompte, og deres krav er ikke til at tage fejl af:

– Enten skal K2 forlade pladsen, eller de skal dokumentere, at de betaler pengene og overholder overenskomsten i fuldt omfang, før vi opløser blokaden, lyder det med eftertryk fra Thomas Strømsholt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. maj. 2018 - 10:44   02. maj. 2018 - 13:48

Social dumping

noc@arbejderen.dk