22 Jul 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 21 °C

Tillidsfolk i hele landet planlægger aktiviteter

Velfærdens dag den 7. november

Tillidsfolk i hele landet planlægger aktiviteter

Den 7. november blev på stormødet i Odense udråbt til Velfærdens dag. Rundt om i landet er tillidsrepræsentanter i fuld sving med at planlægge dagen.

Efter stormødet i Odense den 4. oktober tog deltagerne hjem og gik i gang med at arrangere Velfærdens dag den 7. november.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Tirsdag den 7. november bliver Velfærdens dag markeret landet over med demonstrationer, folkemøder, fakkeloptog og masser af andre aktiviteter. 

Det er vores håb, at kunne råbe politikerne op og tiltrække borgernes opmærksomhed.
Lis Schmidt Hansen, fællestillidsrepræsentant

Velfærdens dag blev foreslået og vedtaget, da initiativet Danmark for Velfærd den 4. oktober havde kaldt 3500 tillidsrepræsentanter fra hele landet til stormøde i Odense for netop at diskutere og sætte skub i aktiviteter, der sætter velfærd på den politiske dagsorden.

>>LÆS OGSÅ 3500 tillidsfolk klar til aktion

– I København bliver der fælles demonstration på Bertel Thorvaldsens Plads, fortæller Per Olsen, formand for LO Hovedstaden, til Arbejderen.

Formand for LO Aarhus Ole V. Christiansen fortæller, at der bliver arbejdet på en eller anden markering også i det østjyske - måske et folkemøde. Det skulle gerne blive afklaret i denne uge.

Fakkeloptog

Siden Odense-mødet har en gruppe tillidsfolk fra Ringsted arbejdet ihærdigt på at efterleve beslutningen om at gøre den 7. november til en landsdækkende dag i velfærdens tegn. Lis Schmidt Hansen, fællestillidsrepræsentant for alle HK'ere i Ringsted Kommune, er én af dem.

– Som en spæd start på velfærdsaktiviteterne i vores område inviteres alle tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter til lokalt stormøde. Over en kop kaffe og et stykke kage vil vi snakke velfærd, og hvad vi kan gøre, siger Lis Schmidt Hansen til Arbejderen og fortsætter:

– Vi slutter dagen med fakkeloptog, der lægger vejen forbi de lokalpolitikere, der bor i midtbyen. Det er vores håb, at en tur med faklerne både kan råbe politikerne op og tiltrække borgernes opmærksomhed.

Den gruppe, der siden stormødet i Odense har taget hånd om at sætte velfærden på dagsorden i Ringsted, repræsenterer både lærere, pædagoger, sygeplejersker, FOA-medlemmer, 3F'ere og HK'ere. Sammen har de besluttet endnu en lokal event - en gave til byrådspolitikerne i form af en dækkeserviet. På den ene side bliver optrykt de værdiord, som 3500 tillidsrepræsentanter i Odense fremhævede som indbegrebet af velfærd blandt andet: omsorg, faglighed, solidaritet, fællesskab, nærvær. På den anden side står de ord, der ifølge tillidsfolkene kendetegner de udfordringer, velfærdssektoren står med, så som mistillid, besparelser, kædeansvar.

– Vi undersøger om dækkeservietterne kan lægges frem i byrådssalen allerede den 7. november, Ellers må vi vente til den 13., hvor der er byrådsmøde, forklarer Lis Schmidt Hansen.

Timeglas

LO Vest havde en stribe valgmøder på tegnebrættet, allerede inden tillidsrepræsentanter fra Esbjerg og omegn tog til stormøde i Odense. Nu er velfærdsdagsordenen tænkt ind i møderne, fortæller LO-formand Brian Havdal Lyst.

– Vi har fået fat i nogle timeglas og forsøger så at overtale folk, der deltager i valgmøderne til at lade sig fotografere med timeglasset og et skilt, der siger, at tiden er ved at rinde ud, og at der skal bruges penge på velfærd og ikke på skattelettelser, forklarer formanden til Arbejderen.

Ideen med timeglasset forsøges bredt ud på arbejdspladserne, og de fotos, der blive taget, afsløres den 7. november ved en happening på Torvet i Esbjerg.

#RødtKort

Fra Randers deltog ialt omkring 100 LO og FTF tillidsvalgte i stormødet i Odense den 4. oktober.

– Vi markerer Velfærdens dag på Rådhustorvet, hvor der vil blive holdt et par brandtaler, og hvor vi vil præsentere #RødtKort. Det er en event, der opfordrer folk til at give skattelettelser det røde kort og i stedet gå ind og støtte Danmark for Velfærds underskriftindsamling, siger Nana Højlund Skjødt, næstformand i FOA Randers, til Arbejderen.

I Randers arbejdes der videre med Danmark for Velfærd, og for at flere interessegrupper bliver en del af det fælles initiativ. Den lokale interessegruppe 'Aktion systemets ofre Jylland', der forsøger at råbe politikerne op for at skaffe bedre vilkår for syge og arbejdsløse borgere, som er kommet i klemme i systemet, har tilsluttet sig. 

– Vi ønsker, at vi også fremadrettet kan arbejde sammen på tværs af fagbevægelsen og interesseorganisationerne, for at vi kan få et velfærdssamfund, som vi kan være bekendt til næste generation, siger FOA-næstformanden, der håber at endnu flere interessegrupper bliver en del af velfærdsinitiativet.

Ifølge Nana Højlund Skjødt forbereder tillidsfolk i Favrskov Kommune at gennemføre en markering i deres egen kommune op til den 7. november og derefter deltage i den fælles manifestation på Rådhustorvet i Randers.

Efter den 21. november

Sekretariatet i Danmark for Velfærd, som Per Olsen sidder med i, holder fuld fokus på at gøre den 7. november til en succes, og det har endnu ikke taget beslutning om yderligere landsdækkende aktiviteter på denne side af kommunal- og regionsrådsvalget den 21. november.

– Vi har jo hele tiden sagt, at kampen for velfærd ikke slutter med et valg den 21. november. Når Velfærdens dag er overstået, ser vi på, hvordan det er gået, og hvad der er ført ud i livet af de mange ideer, der kom frem på stormødet. Den 4. december samles sekretariatet og tager stilling til, hvad der så skal ske, siger Per Olsen.

Han gør opmærksom på, at Danmark for Velfærd er en landsdækkende og tværfaglig bevægelse, og at det er helt op til lokale grupper, hvad de vil beslutte og lave af aktiviteter. 

Som de er begyndt på i Randers arbejder sekretariatet på at udbygge kredsen, der slutter op om velfærdsinitiativet. I dag består Danmark for Velfærd af fagforeninger primært på LO og FTF's område.

Læs mere på arbejderen.dk

18. okt. 2017 - 10:47   18. okt. 2017 - 11:04

Velfærd

noc@arbejderen.dk
Danmark for velfærd
  • Danmark for velfærd gik i luften den 30. august 2017.

  • Velfærdsinitiativet er startet som et samarbejde mellem LO Storbyerne og fagforbundene 3F, HK, FOA, Danmarks Lærerforening, BUPL, Dansk Socialrådgiverforening, PROSA og Uddannelsesforbundet. Siden er der kommet flere fagforbund med.

  • Fagforbundene kommer primært fra de to hovedorganisationer LO og FTF.

  • LO Storbyerne består af LO Hovedstaden, LO-Aarhus, LO-Fyn, LO-Aalborg, LO-Vest og LO-Randers.

  • Du kan læse mere om Danmark for velfærd på Facebook.

  • Du kan læse mere om og støtte velfærdsinitiativets underskriftindsamling her.