21 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

Sympatikonfliktet firma pudser facader for Dansk Totalentreprise

Blokade i hedehusene

Sympatikonfliktet firma pudser facader for Dansk Totalentreprise

Dansk Totalentreprise er i vælten i Hedehusene. Den 10. august bliver én af firmaets byggepladser i Hedehusene blokeret, fordi der arbejder et sympatikonfliktet litauisk firma på projektet, der ligger lige overfor den byggeplads, hvor der i tirsdags blev gennemført en demonstration.

Mandag den 10. august bliver de røde faner igen luftet i Hedehusene. Denne gang på Hedesøvej 12 - nabogrunden til den omstridte byggeplads på Sejlbjergvej.
FOTO: Søren D. Andersen
1 af 1

3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) har i forbindelse med et pladsbesøg konstateret, at en sympatikonfliktet virksomhed arbejder for Dansk Totalentreprise på Hedesøvej 12 i Hedehusene.

Det at UAB Ekstatyba er sympatikonfliktet forhindrer åbenbart ikke Dansk Totalentreprise i at have med dem at gøre.
Jonas Andersen, BJMF

Det drejer sig om den litauiske UAB Ekstatyba. Virksomheden har nægtet at indgå overenskomst med 3F og har derfor været sympatikonfliktet af Fagbevægelsens Hovedorganisation siden april 2019. UAB Ekstatyba er ikke registreret i RUT-registeret, som loven kræver, og 3F har dokumentation på, at virksomheden groft har tilsidesat arbejdsmiljøloven i flere forskellige forhold.

40 kroner i timen

Firmaet har seks ansatte beskæftiget med at pudse facader på de nyopførte bygninger i Hedehusene. For det får de udbetalt 1000 euro om måneden, viser dokumentation, som fagforeningen har fået udleveret. Beløbet svarer til en timeløn på cirka 40 kroner. 

– Det at UAB Ekstatyba er sympatikonfliktet forhindrer åbenbart ikke Dansk Totalentreprise, der har hovedentreprisen, i at have med dem at gøre, siger Jonas Andersen, faglig sekretær i BJMF, til Arbejderen.

Dokumentation, som de ansatte har udleveret til BJMF, viser, at de får 40 kroner i timen.
3F BJMF

Hedesøvej ligger lige overfor Sejlbjervej, hvor BJMF i tirsdags arrangerede demonstration. Også her er det Dansk Totalentreprise, der er hovedentreprenør.

>>LÆS OGSÅ: Demo satte spot på omstridt byggeplads i Hedehusene

Jonas Andersen mener, at begge byggepladser siger en hel del om, hvordan Dansk Totalentreprise driver forretning.

– Man entrerer igen med plattenslagere, som er villige til at påtage sig et stykke murerarbejde til den halve pris i forhold til seriøse aktører i branchen. Modellen synes at være, at man lukker selskabet, når 3F rejser et økonomisk krav og henviser de underbetalte og misbrugte ansatte til udbetaling fra Lønmodtagernes Garantifond, forklarer Jonas Andersen og fortsætter:

– Det her er ødelæggende for det danske arbejdsmarked. Både de seriøse arbejdstagere og virksomhederne taber på den konstellation og kan, hvis urimelighederne fortsætter, få voldsom indvirkning på det arbejdsmarked, vi kender i dag.

Blokerer pladsen

BJMF opfordrer alle, som forsat ønsker et "reguleret arbejdsmarked, hvor man rent faktisk kan leve af at gå på arbejde", til at møde op på Hedesøvej 12 mandag den 10. august klokken 6:30.

– Vi blokerer pladsen og håndhæver dermed den lovligt varslede sympatikonflikt, siger Jonas Andersen.

Da der er tale om en sympatikonflikt kan fagforeningerne trække de håndværkere, der er medlemmer af en overenskomstbærende fagforening, ud af pladsen – det vil blandt andet sige smede, elektrikere og murere.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. aug. 2020 - 13:04   07. aug. 2020 - 15:33

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk