20 Sep 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 17 °C

Statsforhandlinger i hårdknude

OK18 ind i slutspurt

Statsforhandlinger i hårdknude

Igen i dag forsøger forhandlerne på statens område, om de kan komme nærmere en overenskomstaftale. Imens står alle andre områder stille.

Det er vigtigt, at vi på tværs af vores forhandlingsorganisationer har et tæt samarbejde, siger Anders Bondo Christensen, næstformand i CFU, der igen i dag mødes med de statslige overenskomstforhandlere.
FOTO: Sarah Bender
1 af 1

Alle er enige om, at det er op over, hvis der skal skabes et gennembrud i overenskomstforhandlingerne på statens område og en konflikt på det offentlige arbejdsmarked skal afværges.

I dag onsdag genoptages forhandlingerne efter, at parterne valgte at gå hvert til sit ved midnatstid tirsdag.

Vi er ikke kommet mange centimeter nærmere, end vi var for et døgn siden. Anders Bondo Christensen, næstformand CFU

– Nu er der gået endnu et døgn. Men det er ikke sådan, at vi kan sige, at nu står vi lige ved målstregen. Det gør vi jo, men vi er ikke kommet mange centimeter nærmere, end vi var for et døgn siden, siger Anders Bondo, der sidder med ved forhandlingerne i Finansministeriet, fordi han er næstformand i Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), som forhandler de statsansattes vilkår.

Lønstigninger svarende til de privatansatte, den betalte frokostpause skal sikres, og lærerne skal have en aftale om arbejdstid ligesom alle andre faggrupper. Det er tre hovedkrav, som lønmodtagerorganisationerne står sammen om, men hvor overenskomstforhandlingerne går særdeles trægt.

Økonomien bremser

På statens område er det grundlæggende uenigheder om de økonomiske rammer, der gør det svært at øjne en løsning. Og så længe de statslige forhandlinger ikke rokker sig ud af stedet, så sker der heller intet på det kommunale område, der har en løsning på lærernes arbejdstid som helt afgørende knast. 

>>LÆS OGSÅ: Løhde styrer OK-forløb

For at holde hinanden opdateret på den fatslåste situation er det planen i løbet af i dag at samle de faglige forhandlere fra både staten, regioner og kommuner til et møde. 

– Deadline nærmer sig, så derfor er der stort behov for, at de andre forhandlingsdelegationer også bliver opdateret. Så længe Kommunernes Landsforening siger, at vi ikke kan forhandle, når man ikke er længere i staten, bliver der ekstra pres på. Så det er vigtigt, at vi på tværs af vores forhandlingsorganisationer har et tæt samarbejde, forklarer Anders Bondo Christensen, der også er formand for Danmarks Lærerforening og dermed centralt placeret i forhandlingerne med de kommunale arbejdsgivere om undervisernes arbejdstidsregler.

28. februar

Fristen for at varsle konflikt er 28. februar. Lønmodtagerne kan varsle strejke, og arbejdsgiverne kan varsle lockout.

Hvis en eller begge parter varsler konflikt, har Forligsinstitutionen maksimalt to gange 14 dage til at mægle mellem parterne. Lykkedes det ikke at nå til enighed i denne periode, vil op imod 100.000 offentligt ansatte på skoler, hospitaler, plejehjem og andre offentlige arbejdspladser blive omfattet af konflikt.  

I et forsøg på at lægge pres på de offentlige arbejdsgivere for, at der kommer konkrete indrømmelser på bordet, har en stribe københavnske fagforeninger indkaldt til demonstration foran KL's bygning i morgen torsdag den 22. februar kl. 17.00.

>>LÆS OGSÅ: Nu vil vi se OK-resultater

21. feb. 2018 - 08:49   22. feb. 2018 - 09:35

OK 2018

noc@arbejderen.dk
Køreplan OK18

Den oprindelige køreplan for OK18:

  • Tirsdag 12. december: Udveksling af krav på kommunernes og regionernes område.
  • Fredag 15. december: Udveksling af krav på statens område.
  • Tirsdag 19. december: Statens område indleder forhandlinger. Sættemøde i Finansministeriet.
  • Torsdag 21. december: Kommunernes og regionernes område indleder forhandlinger.
  • 14. februar 2018: Forhandlingsfællesskabets forhandlinger med KL forventes afsluttet.
  • 20. februar 2018: Forhandlinger om tværgående emner og aftaler mellem henholdsvis Forhandlingsfællesskabet og RLTN forventes afsluttet.
  • 28. februar 2018: De generelle tværgående forhandlinger og forhandlingerne om organisationernes specielle krav skal efter køreplanen være afsluttet. Er det ikke muligt at nå et resultat, kan der varsles konflikt, som træder i kraft ved udløbet af de gældende overenskomster per 1. april 2018.
  • I så fald vil forhandlingerne på det kommunale område overgå til Forligsinstitutionen, som skal forsøge at skabe kompromis og dermed hindre konflikter. 
  • Marts 2018: Både resultaterne af de tværgående og organisationernes egne forhandlinger sendes til afstemning hos medlemmerne, såfremt der er opnået resultater.
  • April 2018: Hvis der ikke er opnået en ny overenskomstaftale, kan der iværksættes konflikt, da de eksisterende overenskomster udløber per 1. april 2018.

Kilde: FAOS