26 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 10 °C

Staten får aflivet mink af firma uden overenskomst

3F rejser faglig sag

Staten får aflivet mink af firma uden overenskomst

Aflivning af 1,5 millioner mink i Nordjylland bliver nu til en faglig sag. 3F Midtvendsyssel mener, at staten bidrager til løndumping ved at have hyret et firma uden overenskomst til opgaven. I dag onsdag den 14. oktober startede 3F konflikt mod firmaet.

3F'ere stod klar fra morgenstunden onsdag for at markere, at der nu er startet konflikt mod Christian Minkservice IVS. Fødevarestyrelsen har ansat firmaet til at aflive 1,5 millioner mink, men firmaet har ikke overenskomst.
FOTO: Privat
1 af 1

Staten medvirker til løndumping i forbindelse med aflivning af hele minkbesætninger i Nordjylland. Det mener 3F Midtvendsyssel.

Vi markerer, at der nu er tale om konfliktramt arbejde bestilt af staten.
Per Kjeldsen, 3F Midtvendsyssel

Til at effekturere den politiske beslutning om at slå hele minkbesætninger ned i kampen mod covid-19 har Fødevarestyrelsen hyret Christian Minkservice IVS. Virksomheden har ikke overenskomst, og da den rumænske ejer Catalin Aurel Ciuc tirsdag afviste fagforeningens gentagne opfordringer til at underskrive en overenskomst, har 3F nu indledt faglig blokade af virksomheden. Det markerede 40 3F'ere onsdag morgen med røde faner og banner med teksten 'Stop social dumping'. 

– Vi markerer, at der nu er tale om konfliktramt arbejde bestilt af staten, siger formand for 3F Midtvendsyssel Per Kjeldsen til Arbejderen, der søndag forklarede Catalin Aurel Ciuc, at firmaet ville blive konfliktramt, hvis ikke han tegnede overenskomst. 

3F-formanden er forundret og skuffet over, at myndighederne ikke har sikret sig, at forholdene er i orden, inden de er gået i gang med at aflive mere end 1,5 millioner mink på nordjyske minkfarme.

– Vi har ikke noget imod, at virksomheder tjener penge, men her i Danmark har vi den danske model, der indebærer at man arbjeder under danske løn- og arbejdsforhold, siger Per Kjeldsen.

Firmaejer: Overenskomst har ingen interesse

Firmaejeren har udtalt til Nordjyske Stiftstidende, at han ikke er interesseret i en overenskomst.

– Hvorfor skulle jeg gøre det? Mine ansatte får 100 procent det samme, som 3F forlanger, lyder det fra Catalin Aurel Ciuc, der opfordrer til at tjekke alle papirer og løn.

Han har også sagt, at han ikke indbetaler pension, og at han driver en forretning, der skal være konkurrencedygtig.

Den manglende overenskomst er ikke det eneste, der har rystet Per Kjeldsen. Han mener også, at arbejdsforholdene for de rumænere, der udfører det lidet misundelsesværdige job, er under al kritik.

– Eksempelvis er velfærdsdelen for de ansatte helt grotesk. De ansatte bærer dragter og friskluftmasker, som de kun må bære i et vis tidsrum. Vi hører om ansatte, der arbejder længere, end de må. Nogle falder om og hiver maskerne af, fordi de bliver dårlige, fortæller Per Kjeldsen.

Mangler kvalifikationer

3F-afdelingen stiller også spørgsmålstegn ved, om de ansatte har fået den nødvendige oplæring, inden de er blevet kastet ud i arbejdet. De hører om arbejdere, der bliver bidt af de stressede mink, der slipper fri.

– Der render hundredvis af mink rundt, og vi frygter, at det kan føre til øget smitte – stik mod intentionerne bag masseaflivningerne.

Per Kjeldsen håber, at Catalin Aurel Ciuc kommer til fornuft og underskriver en overenkomst, og at det ikke bliver nødvendigt at iværksætte den sympatikonflikt, som kan træde i kraft om 14 dage. Alternativt at fødevareminister Mogens Jensen (S) sætter aflivningen på pause, indtil der er fundet en løsning til alles tilfredshed.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. okt. 2020 - 12:05   15. okt. 2020 - 10:49

Social dumping

noc@arbejderen.dk