25 May 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 15 °C

Spansk firma bryder overenskomst

Blokade i Carlsberg Byen

Spansk firma bryder overenskomst

Onsdag morgen oprettede 100 faglige aktivister fysisk blokade mod Nobleza. Det spanske firma underbetaler sine ansatte og svindler med timesedler.

Onsdag morgen blokerede faglige aktivister for det spanske firma Nobleza. Blokadevagterne kræver, at firmaet overholder de danske overenskomster.
FOTO: Privat
1 af 1

Masser af røde stormfaner og et banner med teksten 'NO PASARAN' blev tidligt onsdag morgen rullet ud ved en byggeplads på Ny Carlsbergvej 101 i København.

Vi kræver, at Nobleza lægger sig fladt ned eller alternativt smides af pladsen.
Christian Nielsen, murersvend

Beskeden, der på dansk betyder 'Ingen adgang', er henvendt til det spanske firma Nobleza Senorial Slu, der bygger luksus spabade i Carlsberg Byen - et helt nyt byområde under etablering med lejligheder, butikker og spisesteder.

– Noblezas har seks-otte mand ansat, men de bliver groft underbetalt, selvom firmaet er medlem af Dansk Byggeri og har overenskomst, fortæller Christian Nielsen til Arbejderen.

Han er sammen med omkring 100 andre faglige aktivister mødt op for at vise, at de har mistet tålmodigheden med det spanske firma, der har været på pladsen i flere måneder.

Fyret for at kontakte 3F

– Vi kræver, at Nobleza lægger sig fladt ned og betaler folkene det, de skylder, eller alternativt smides af pladsen, siger Christian Nielsen:

– Ikke nok med at folkene bliver snydt i løn. De er også blevet advaret imod at gå i fagforeningen.

Den trussel har de spanske håndværkere ifølge Christian Nielsen siddet overhørig. De har alle meldt sig ind i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, BJMF. Dog er ham, der tog teten, blevet fyret.

Nobleza og et andet spansk firma blev ellers mødt med sang, kaffe, rundstykker og bannere af fagforeningen, da de i februar måned mødte ind i Carlsberg Byen efter at have tegnet overenskomst.

Men allerede på det tidspunkt understregede Jakob Mathiassen, der er faglig sekretær i BJMF:

– Vi er glade for, at de har tegnet overenskomst, men de danske overenskomster virker kun, hvis kollegerne aktivt bruger dem ude på arbejdspladserne.

Problemerne viser sig da også snart. Nobleza udbetaler ikke lønnen for februar til sine seks udstationerede ansatte. Først da fagforeningen klager, bliver der den 13. marts udbetalt et acontobeløb. På et efterfølgende 48 timers møde får Nobleza besked på at fremsende dokumentation på, at de overholder overenskomsten.

"Den fremsendte dokumentation viser sig imidlertid at være mangelfuld, behæftet med fejl og direkte løgnagtig," skriver BJMF på sin hjemmeside og videre:

"Nobleza fremsendte dokumentation for, at der arbejdes 37 timer om ugen, men fagforeningen er i besiddelse af underskrevne timesedler, der viser, at der arbejdes langt flere timer. Fagforeningen forfølger sagen med alle lovlige midler."

Onsdagens blokade giver hurtigt pote. I løbet af formiddagen bliver der indledt forhandlinger mellem repræsentanter for hovedentreprenøren på pladsen og den københavnske byggefagforening.

Af respekt for forhandlingerne bliver den fysiske blokade indstillet ved middagstid.

– Men vi er klar til at genetablere blokaden torsdag morgen, hvis forhadlingerne ikke når i mål, understreger Christian Nielsen og tilføjer, at blokaden er kommet i stand helt udeneom blokadevagternes respektive fagforeninger. 

Netværk vokser

Christian Nielsen er murersvend, medlem af BJMF og aktiv i 'Nej til OK17' - et fagligt netværk, der opstod under OK17 og blandt folk fra primært 3F. I dag har netværket opbakning fra mange andre faggrupper, og skifter navn til Arbejdere i bevægelse.

Blandt onsdagens blokadevagter stod der ud over 3F-medlemmer således også blikkenslagere og rørsmede, elektrikere og DSB-ansatte.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. apr. 2019 - 10:55   24. apr. 2019 - 15:00

Blokade

noc@arbejderen.dk