17 Sep 2019  

KBH: Overskyet, kraftige regnbyger, 9 °C

Skraldemændene fjerner affaldsbunker i Frederikshavn

Strejkende godkender aftale

Skraldemændene fjerner affaldsbunker i Frederikshavn

23 skraldemænd ved Remondis i Frederikshavn er tilbage på arbejde. De har godkendt aftale, der skal løse det systematiske overarbejde gennem otte måneder.

Aftalen bliver læst og diskuteret - for til sidst at blive vedtaget.
FOTO: Privat
1 af 1

Skraldemændene i Frederikshavn har siden i fredags arbejdet ihærdigt på at fjerne de dynger af affald, der har hobet sig op hos borgerne under den ugelange strejke.

Når der ryddet op efter strejken, så er der aftalt tre uger til at komme med løsninger på overarbejdet
Per Thorup, 3F Frederikshavn

Store bededag, der sædvanligvis er en fridag, mødte de 23 skraldemænd ved Remondis alligevel ind på arbejdspladsen for at stemme om den aftale, der faldt på plads aftenen før efter cirka fire timers møde. Da aftalen var gennemgået og diskuteret, stemte skraldemændene ja til aftalen og satte dermed punktum for den strejke, som de startede onsdag den 8. maj.

– Vi fik ikke alt igennem, siger Per Thorup, faglig sekretær i 3F Frederikshavn.

Overarbejde og advarsler

Han fortæller, at de strejkende havde to afgørende krav til aftalen: En løsning på det systematiske overarbejde, der har stået på siden 1. oktober sidste år, og en tilbagetrækning af de to advarsler til to kolleger, der sagde nej til mere overarbejde efter en 50 timers arbejdsuge.

>>LÆS OGSÅ: Skraldemænd i Frederikshavn strejker på tredje dag

– Advarslerne er ikke trukket tilbage, men indholdet er ændret, så tidshorisonten er sat ned fra seks til to måneder. Og så er der lavet en rammeaftale i forhold til overarbejdete. Når der ryddet op efter strejken, så er der aftalt tre uger til at komme med løsninger på overarbejdet, forklarer den faglige sekretær til Arbejderen.

Om det betyder, at der bliver ændret ruter, ændret bemanding i bilerne, indsat flere biler eller en kombination af flere ting, det skulle gerne vise sig i uge 26, hvor der fra skraldemændenes side er en forventning om at arbejdstid og mængder passer sammen. 

Sammenhold og solidaritet

De nordjyske skraldemænd er under strejken blevet truet af deres private arbejdsgiver med fritstiling.

>>LÆS OGSÅ: Strejker videre trods risiko for fritstilling

Men skraldemændene stod sammen, og de fik forklaret borgerne i Frederikshavn, hvorfor de strejkede, så de på trods af de gener, strejken gav, oplevede stor sympati fra den kant. 

Strejken kulminerede torsdag i sidste uge, hvor Arbejdsretten i København skulle behandle sagen. Remondis-ansatte over hele landet og skraldefolk også ved andre renovationsfirmaer nedlagde arbejdet i sympati med deres nordjyske kolleger. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. maj. 2019 - 14:56   21. maj. 2019 - 08:44

Strejke

noc@arbejderen.dk