25 Sep 2018  

KBH: Let skyet, 12 °C

Skraldemænd skal på akkord

Konsekvens af udlicitering

Skraldemænd skal på akkord

RenoNorden har undervurderet, hvad det koster at hente skrald i Vejle. Firmaet vil gøre arbejdet billigere ved at indføre akkord. Skraldemændene har stemt nej til tre forslag.

Onsdag var 3F og skraldemændenes tillidsrepræsentant til møde med RenoNorden for at løse en konflikt udløst af forslag om at gå fra timeløn til akkord.
FOTO: Vejle Kommune
1 af 1

RenoNorden skal hente dagrenovation og genanvendeligt affald hos borgerne i Vejle Kommune frem til 1. september 2022. Men siden firmaet overtog opgaven fra et andet privat firma den 1. april 2016 har der været flere sammenstød med skraldemændene, der oplever at blive presset på løn og arbejdsmiljø. 

Vi har 37 skraldemænd spredt ud over hele Vejle og kan ikke kontrollere, om de arbejder effektivt hele tiden.
Karsten Linderskov, RenoNorden

Den helt enkle forklaring er ifølge John Johansen, formand for Industri-, Lager & Transportgruppen i 3F Vejle, at kommunen har valgt at udlicitere arbejdet. 

– Hver gang en kontrakt udløber og arbejdet sendes i nyt udbud, så konkurrerer firmaerne med hinanden på prisen, og de kan kun tjene pengene hjem igen ved at forringe de ansattes arbejdsforhold eller løn, siger gruppeformanden til Arbejderen.

For lav en pris

Direktør i RenoNorden i Danmark Jan Kreiberg Larsen erkender, at virksomheden i flere tilfælde har undervurderet, hvad det koster at hente skrald, når de har vundet udbud i kommunerne.

– Vi håber, at vi er i stand til at få nogle bedre aftaler med de kommuner, som udbyder deres opgaver, end vi har været i stand til historisk, siger Jan Kreiberg Larsen til DR Nyheder.

Den 18. september gik RenoNorden konkurs i Norge, og firmaet oplyser, at det allerede siden 6. september har arbejdet for at opsige/genforhandle ni danske kontrakter, som ikke har været rentable, men at det ikke er lykkedes. 

– Vejle er én af dem, men kommunen holder fast i, at firmaet skal overholde sin kontrakt. Det bud, der blev givet, var for lavt. De troede selv, de kunne løse opgaven med 13 biler. I dag er der 19 biler og 37 personer, og det er stadig ikke nok. Det er desværre det, der sker ved udlicitering, der sætter gang i en nedadgående negativ spiral, siger John Johansen, der ser det som et politisk ansvar.

Formand for Teknisk Udvalg i kommunen Peder Hummelmose (V) ser imidlertid ingen grund til at genoverveje, om det var en rigtig beslutning i sin tid at privatisere affaldshåndteringen.

"Vi har tilpas meget udliciteret og det kører fint," skriver han til Arbejderen.

Systematisk overarbejde

En strejke i maj måned handlede om arbejdsmiljøet. Skraldemændene havde siden firmaskiftet haft problemer med systematisk overarbejde. Nogle af skraldemændene havde arbejdet 50-60 timer om ugen og sygefraværet lå på 30-40 procent.

>>LÆS OGSÅ: RenoNorden lover forbedringer

I går onsdag var 3F Vejle og skraldemændenes tillidsrepræsentant til møde med RenoNorden for at finde en løsning på en ny konflikt på arbejdspladsen. Denne gang udløst af firmaets ønske om at skifte det nuværende timelønssystem ud med akkordafregning.

Driftschef i RenoNorden Karsten Linderskov fortæller, at firmaet siden start i Vejle tre gange har forsøgt at komme igennem med en akkordaftale.

– Arbejdet bliver billigere for os, og det er mere produktivt, siger han til Arbejderen og fortsætter:

– Folk arbejder i vidt forskellige tempi, og når vi har 37 skraldemænd spredt ud over hele Vejle, så kan vi jo ikke kontrollere, om de arbejder effektivt hele tiden. Folk, der arbejder på akkord, bestemmer selv arbejdstempoet. Vi er bedre tjent med det, og de er bedre tjent med det.

Uløst konflikt

På et møde den 23. oktober blev det seneste forslag til akkordaflønning gennemgået og skraldemændene stemte det efterfølgende ned. De mener hverken, at de får mere i løn eller kortere arbejdsdage ud af at gå på akkord.

Dage efter blev en af de skraldemænd, der havde stillet kritiske spørgsmål til aftalen, fyret. Svaret kom prompte: Alle 37 mand nedlagde arbejdet med krav om, at han blev genansat. Strejken sluttede foreløbig mandag morgen, efter at alle skraldemænd blev truet med i modsat fald at blive fyret.

>>LÆS OGSÅ: RenoNorden truer med at fyre strejkende

Peder Hummelmose afviser, at byrådet skal blande sig i, hvilke forhold et firma, der arbejder for kommunen, byder sine ansatte. Han skriver: "Arbejdstid og forhold er nogle overenskomster, som vi heldigvis har i dette land, og det er ganske farligt, hvis vi politikere begynder at blande os i det."

09. nov. 2017 - 05:34   09. nov. 2017 - 05:40

Udlicitering

noc@arbejderen.dk