23 Feb 2020  

KBH: Overskyet, regn, 4 °C

Skraldemænd i Frederikshavn strejker på tredje dag

Efterlyser løsning på overarbejde

Skraldemænd i Frederikshavn strejker på tredje dag

Konflikten hos Remondis i Frederikshavn er kørt fast. Skraldemændene kræver en løsning på vedvarende overarbejde, men firmaet vil ikke mødes med dem, før de går i arbejde igen.

Skraldemændene i Frederikshavn Kommune mødtes klokken 5:30 i morges og besluttede at fortsætte strejken på tredje dag. De vil have deres firma, Remondis A/S, til at finde en løsning på vedvarende overarbejde.
FOTO: Privat
1 af 1

Da renovationsarbejderne i Frederikshavn Kommune mødtes fredag morgen klokken 5:30, var der 100 procent opbakning til at fortsætte deres strejke på tredje dag. Det oplyser Palle Jørgensen, der er tillidsrepræsentant for 21 fastansatte og afløsere ved det private firma Remondis A/S:

Vi har folk, der arbejder både 40 og 50 timer om ugen, og det er ikke til at holde til i længden.
Palle Jørgensen, tillidsrepræsentant

– Folkene er helt klar over konsekvenserne, og alligevel står de fast på kravene om, at de to skriftlige advarsler skal trækkes tilbage, og at firmaet skal gøre noget ved overarbejdet.

Kollegerne havde – som de foregående dage – viftet hans opfordring til at genoptage arbejdet af vejen. Heller ikke torsdagens fællesmøde, der slog fast, at strejken er overenskomststridig og betyder, at de har udsigt til en bod, gjorde tilsyneladende indtryk på skraldemændene. 

40-50 timers arbejdsuge 

De strejkende fortæller, at overarbejdet har stået på siden oktober måned sidste år, hvor Frederikshavn Kommune skiftede affaldssække ud med såkaldte 2-kamre-spande. Mens det kun krævede en tur fra husstanden til skraldebilen for at tømme en sæk, så skal affaldspanden køres på plads igen efter tømning. En arbejdsgang der ifølge 3F Frederikshavn giver 10-15 kilometer ekstra i benene på en arbejdsdag.

– Arbejdsgiver mener, at vi kan nå det samme antal tømninger som før, men det kan ikke lade sig gøre. Vi har folk, der arbejder både 40 og 50 timer om ugen, og det er ikke til at holde til i længden. Vi har sagt det fra start og forsøgt at få firmaet til at handle på det, men der sker intet, siger Palle Jørgensen.

Da så Remondis gav to kolleger skriftlige advarsler, fordi de sagde nej til overarbejde, så var det den bekendte dråbe. Og det gjorde ikke den generelle utilfredshed mindre, at de to, der fik advarslerne, havde arbejdet over 50 timer i ugen forinden.

Ingen kommentarer

Arbejderen får fat i direktionsassistent Krista Sørensen på Remondis' hovedkontor i Brøndby. Hun er yderst fåmælt og afviser at kommentere på problemerne med overarbejde og de to skriftlige advarsler, som har udløst strejken.

– Vi har ingen kommentarer ud over, at vores lokale ledelse er i dialog med alle involverede parter, siger hun.

På spørgsmålet om, hvem de involverede parter er, og hvad dialogen med dem handler om, svarer Krista Sørensen:

– Vi er i dialog med tillidsrepræsentant, 3F, kommunen – alle involverede parter. Vi ønsker at have en direkte dialog med de involverede i stedet for igennem pressen.

Dialog?

Palle Jørgensen er ganske rigtigt blevet ringet op af Henrik Bøttern, driftschef på hovedkontoret i Brøndby.

– Han ringede i formiddags, men jeg vil nu ikke kalde det en dialog. Han sagde, at de ikke vil forhandle med os, sålænge vi ikke arbejder, lyder det fra tillidsrepræsentanten.

Per Thorup, der er faglig sekretær i 3F Frederikshavn, tøver også med at kalde kontakten til firmaet for en dialog. Hver dag, siden strejken startede, har han på vegne af fagforeningen, der er den lokale forhandlingspart, henvendt sig til Remondis' hovedkvarter i Brøndby for at få et møde i stand.

– Men de afviser hver gang vores anmodning. De vil ikke forhandle, så længe folkene strejker, udtaler Per Thorup.

Fredag formiddag har han for tredje gang sendt post til tre mail-bokse tilhørende relevante personer i renovationsfirmaet. Godt middag havde han endnu ikke hørt fra firmaet: 

– Men de ringer bare. Telefonen er åben, og vi er klar til at tage et møde når som helst. 

Opbakning fra borgerne

Skraldemændene undskylder i et opslag på Facebook overfor borgerne i kommunen de gener, som strejken måtte afstedkomme.

>>LÆS OGSÅ: Privat skraldefirma i nordjysk modvind

Læser man deres reaktioner på Facebook, så er der generelt støtte og opbakning til de strejkende.

Rikke Stenbæk skriver: “Kære skraldemænd – I skal skam ikke undskylde noget som helst. Hjemme hos os synes vi, at vi har byens bedste skraldemænd, og I har vores fulde opbakning. Kæmp videre, og så kører vi selv på “losseren” med skraldet.”

En anden kvindelig borger, Ann Bilde, skriver: "Stor forståelse og respekt for vores skraldemænd. I gør et stort og vigtigt stykke arbejde. Nu må den socialdemokratiske borgmester kræve, at I får rimelige arbejdsforhold. Det er faktisk os borgere, der betaler kommunen for, at skraldet bliver taget.”

Konsekvens af udlicitering

Flere mener, at arbejdsforholdene for renovationsarbejderne er en konsekvens af, at kommunen har udliciteret affaldshånteringen til private.

“Det er, hvad udlicitering gør, medarbejderne kommer til at betale prisen,” lyder en kommentar fra Søren Nielsen.

Flere mener, at Frederikshavn Kommune skal hjemtage renovationen. Ved den seneste udlicitering vandt vognmandsfirmaet M. Larsen og overtog affaldshåndteringen den 4. januar 2016.

Sidste år efter sommerferien blev navnet på bilerne imidlertid skiftet ud med Remondis, da M. Larsen blev en del af den tyske familieejede virksomhed. Remondis A/S er en af verdens største indenfor transport, affalds- og genbrugsløsninger.

De strejkende mødes igen mandag morgen klokken 5:30.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. maj. 2019 - 09:38   15. maj. 2019 - 14:29

Strejke

noc@arbejderen.dk