16 Jan 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, -6 °C

Sammenhold under OK20 er både nødvendigt og muligt

Landsdækkende konference

Sammenhold under OK20 er både nødvendigt og muligt

Forudsætningen for et godt overenskomstresultat i 2020 er sammenhold og faglig aktivitet, mener initiativtagerne til landsdækkende konference den 10. april.

Under OK17 kom det til store modsætninger mellem forhandlere, medlemmer og forbundene imellem. 3F stemte klart nej, mens Metal og HK stemte klart ja til de nye overenskomster.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Det er både nødvendigt og muligt at undgå en splittelse af faggrupperne på det private arbejdsmarked, som vi så under OK17.

Konferencen skal være med til at sikre, at vi får en aktiv kampagne frem mod OK 2020.
John Ekebjærg-Jakobsen, Byggefagenes Samvirke

Det mener John Ekebjærg-Jakobsen, formand for Byggefagenes Samvirke i København. Han er med i Fagligt Formandsinitiativ, der indkalder til landsdækkende faglig konference den 10. april. Konferencen er henvendt til tillidsrepræsentanter og fagligt aktive og foregår i København.

– Vi vil med konferencen være med til at sikre, at vi får en aktiv kampagne frem mod OK 2020, siger John Ekebjærg-Jakobsen til Arbejderen, og fortsætter:

– Det er nu, vi skal tage stilling til, hvordan man lokalt sikrer en aktiv optakt til OK 2020. Og det er vigtigt, at vi forholder os til, hvad der skal til for, at vi får en god overenskomst, hvor vi kan kende os selv og vores egen branche.

Synlige aktiviteter

Tager man erfaringerne fra både OK17 og OK18 med videre, så er den københavnske fagforeningsmand overbevist om, at det er muligt at skabe både mere aktivitet og at lande en fornuftig overenskomst.

>>LÆS OGSÅ: "Medlemmernes aktiviteter skal holde forhandlerne til ilden"

En af konklusionerne fra de forrige private overenskomstforhandlinger lyder på, at de faglige aktiviteter kom alt for sent i gang, og at løbet reelt var kørt, da overenskomsterne blev sat til afstemning. Det førte til store modsætninger mellem forhandlere, medlemmer og forbund. Tilbage stod en splittet fagbevægelse med et klart nej i Danmarks største fagforbund 3F, mens Dansk Metal og HK hev store ja'er hjem.

Sammenhold 

– Omvendt så vi ved OK18, hvordan de offentlige forbund stod sammen og blev bakket massivt op af medlemmerne gennem synlige aktiviteter. Så kan man gå langt og det lykkedes at stå imod arbejdsgivernes krav. Det var fantastisk at opleve og har været en kæmpe motivation, siger John Ekebjærg-Jakobsen på vegne af Fagligt Formandsinitiativ.

>>LÆS OGSÅ: Fagligt aktive forbereder sig til nye OK-kampe

– Vi ved, at forhandlere, som ikke er i tvivl om medlemmernes krav og medlemmernes opbakning, står langt stærkere over for arbejdsgiverne. Den styrke skal bygges op gennem hele 2019, og vi skal sikre, at arbejdsgiverne ikke splitter vores sammenhold.

Programmet på konferencen byder på paneldebat med Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), 3F's forbundsformand Per Christensen og Martin B.Hansen, der står i spidsen for Malerforbundet. 

Musketered på det private?

– Det bliver spændende at høre, om de vil arbejde for en musketered ved OK 2020. Og hvilke overvejelser FH har om den skitse, de laver med arbejdsgiverne i DA. Hvis nu forhandlerne kan mærke opbakning fra medlemmerne, og de får garanti for, at FH og DA ikke afslutter forhandlingerne, før alle forbund er på plads, så får vi et helt andet resultat i 2020, mener John Ekebjærg-Jakobsen.

Fagligt Formandsinitiativ opstod i kølvandet på OK17 og består af fagforeningsformænd fra blandt andet 3F, HK, El-forbundet, Malerforbundet og Dansk Metal.

>>LÆS OGSÅ: Privatansatte varmer op til OK 2020

Formandsinitiativet opfordrer til, at man bredt i fagforeningerne diskuterer de kommende forhandlinger og OK-krav, og at man sender tillidsfolk til den tværfaglige konference.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. mar. 2019 - 14:33   15. apr. 2019 - 11:51

OK 2020

noc@arbejderen.dk
OK 2020 konference

Program for OK-konference onsdag den 10. april:

Kl. 10.00 - Velkomst
Kl. 10.15 - Paneldebat med Lizette Risgaard fmd. for FH, Per Christensen fmd. for 3F, Martin B. Hansen fmd. for Malerforbundet og 'vandrende mikrofon' i salen.
Kl. 12.15: Let frokost
Kl. 13.00: Hvad sker der rundt om i landet nu? Og hvad er på bedding?
Kl. 14.45: Sammenfatning og afslutning
Kl. 15.00: Slut

Konferencen foregår hos Byggefagenes Samvirke, Tikøbgade 9, 2200 København N
Tilmelding på: post@bygsam.dk
Pris: 150 kr. pr. person

Arr.: Fagligt Formandsinitiativ