16 Jan 2021  

KBH: Overskyet, 0 °C

Sammenbrud på jernbaneoverenskomsten

Ryger i Forligsen

Sammenbrud på jernbaneoverenskomsten

Efter mindre et døgns forhandlinger konstaterede Dansk Jernbaneforbund og Dansk Industri, at de ikke ville kunne lande et forlig. Forhandlingerne flyttes til Forligsinstitutionen.

Jernbaneforbundet kunne ikke komme igennem med sine krav til Dansk Industri, og forhandlingerne fortsætter i Forligsinstitutionen.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

De videre forhandlinger om fornyelse af Jernbaneoverenskomsten fortsætter i Forligsinstitutionen. 

Arbejdspladser og fag på tværs er begyndt at støtte hinanden. Det er helt afgørende, hvis vi skal forsvare vores forhold i fremtiden.
Lasse Bertelsen, Malernes Fællesklub

Forhandlerne fra Dansk Jernbaneforbund og arbejdsgiverne i Dansk Industri (DI) mødtes onsdag klokken 13, men efter uafbrudte forhandlinger frem til torsdag morgen kastede de håndklædet i ringen.

– Parterne har måtte konstatere, at man står for langt fra hinanden til at kunne indgå en aftale. Parterne har derfor anmodet Forligsinstitutionen om bistand til de videre forhandlinger, skriver Dansk Jernbaneforbund i en pressemeddelelse.

Forbundsformand Henrik Horup har ingen kommentarer forud for forhandlingerne i Forligsinstitutionen.

Opstarten af forhandlingerne blev markeret med en 'bak-op demonstration', som er gået hen og blevet en tradition ved OK20.

Malere, blikkenslagere, jernbanearbejdere og mange andre faggrupper sendte de faglige forhandlere ind i Industriens Hus med beskeden om, at de har medlemmernes solide opbakning.

Blandt de fremmødte var Lasse Bertelsen fra Malernes Fællesklub i København, der sendte forhandlerne ind med en hilsen:

– De senere år er arbejdspladser og fag på tværs begyndt at støtte hinanden og samarbejde. Det er helt afgørende, hvis vi skal forsvare vores forhold i fremtiden.

Lasse Bertelsen mente desuden, at alle på det private arbejdsmarked forhandler med samme arbejdsgiver, nemlig DI. Konklusionen når han frem til ud fra de forhandlinger på malerområdet. 

Situationen er den, at Danske Malermestre har afvist alle krav fra Malerforbundet uden reelle forhandlinger. Ifølge Lasse Bertelsen, fordi Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ikke kan gå med til nogen af Malerforbundets krav, og DI sidder på flertallet i DA.

– Derfor står vi med den samme modpart, og jeres krav er også vores krav. Og jeres kamp, det er også vores kamp, lød det under stort bifald inden malernes klubrepræsentant sluttede talen med ordene:

– Vi kræver retten til fritid og mulighed for at planlægge vores fritid og et liv ved siden af vores arbejde. Og selvfølgelig også retten til en rimelig løn. Vi står sammen skulder ved skulder - nu er det vores tur. God kamp. 

Jernbanearbejdernes formand Henrik Horup kvitterede for fremmødet og sagde:

– Det er super fedt at gå ind gennem døren til Dansk Industri, når man lige er gået igennem det her. Og det er super fedt at se, at det sker alle steder.  

Onsdag startede de faglige aktiviteter klokken 11 uden for Industriens Hus. Klokken 16 var der markering i Glostrup, hvor Blik- og Rørarbejderforbundet forhandlede med arbejdsgiverne i Tekniq. Samtidig blafrede der røde fagforeningsfaner uden for Forligsinstitutionen i Sankt Annæ Gade, hvor 3F's Byggegruppe forhandlede med Dansk Byggeri.

Der bliver trængsel i Forligsinstitutionen. På nuværende tidspunkt, hvor OK20-forhandlingerne går ind i en slutspurt, er følgende områder blandt dem, der er henlagt til videre forhandlinger i Forligsinstitutionen: Byggeriet, Hotel og restauration, Maleroverenskomsten og nu også Jernbaneoverenskomsten.

Jernbaneoverenskomsten dækker godt 2.000 overenskomstansatte lokomotivførere, togførere og stationsbetjente i DSB, Arriva Tog A/S og en række private godsselskaber samt Metrostewarders i Metro Service A/S.

I forlængelse af Jernbaneoverenskomsten forhandles Letbaneoverenskomsten for Letbaneførere, og de forhandlinger starter i næste uge.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. mar. 2020 - 11:44   05. mar. 2020 - 15:04

OK 2020

noc@arbejderen.dk